6 motive să nu porţi papuci flip flop
Suntem în plină vară, iar atunci când ieşim din casă tot ce ne dorim este o pereche de încălţăminte uşoară şi confortabilă în care să nu transpirăm. Papucii flip flop par a fi alegerea ideală, însă jurnaliştii publicaţiei Huffington Post au demonstrat tocmai contrariul. Iată 6 motive pentru care ar trebui să nu porţi papuci flip flop.
Îţi inflamează tendoanele de la picioare
Papucii flip flop au doar două barete subţiri care intră între degetele de la picioare. Şi, ca să nu-ţi cadă încălţămintea, piciorul va sta mereu încordat.
Vei strânge degetele tot timpul, fără să-ţi mai dai seama. Astfel, tendoanele care «conecteză» muşchii la oase se vor inflama şi există riscul de a se rupe.
Rişti afecţiuni dermatologice
Papucii flip flop nu protejează pielea nici de lovituri, zgârieturi, nici de raze ultraviolete şi nici de bacterii. În urma unui studiu efectuat în anul 2009 de către specialiştii Universităţii din Miami s-a descoperit că pe o pereche de papuci flip flop se găsesc peste 18000 bacterii, inclusiv stafilococi foarte periculoşi proveniţi din materii fecale.
Pot apărea răni între degete
Cureluşa care intră între degetele de la picioare îţi afecteză acestă zonă extrem de sensibilă a piciorului. Pentru că papucii nu sunt fixaţi pe picior, cureaua se va freca de pielea dintre degetele de la picioare şi există riscul să te trezeşti cu nişte răni de toată frumuseţea! Sau cu bătături dureroase de care vei scăpa destul de greu.
Ţi se modifică mersul
Pentru că eşti foarte încordată să nu scapi papucii din picioare, ţi se va modifica mersul. Unele persoane au ajuns să-şi târşâie picioarele, altele strâng toate degetele. Specialiştii au descoperit că persoanele care poartă flip flop fac paşii mult mai mici şi nu mai ţin călcâiele în poziţia verticală corectă atunci când merg. Acest lucru afectează, în timp, atât oasele picioarelor - gleznele, genunchii - cât şi coloana vertebrală.
Atenţie la bătături!
Picioarele se află într-o continuă mişcare, iar mişcarea presupune fricţiune. Când pielea se freacă în mod constant de talpa încălţămintei, apare o senzaţie de arsură, iar apoi te trezeşti cu bătături foarte dureroase.
Afectează oasele picioarelor
Şocul din timpul mersului este absorbit în întregime de călcâi atunci când porţi încălţăminte cu talpa plată şi subţire. În timp, pot apărea dureri care anunţă, de fapt, afecţiuni ale piciorului.
Atenţie la sandalele cu şnur şi balerini!
Nu numai papucii flip flop sunt o ameninţare pentru picioarele tale ci şi alte tipuri de încălţăminte. Uite ce să nu cumperi şi de ce!
Balerinii îţi distrug gleznele
Talpa subţire a balerinilor nu absorbe decât în foarte mică măsură şocurile din timpul mersului, spre deosebire de alte tipuri de încălţăminte. Astfel, şocul este resimţit la nivelul coloanei vertebrale şi, în timp, pot apărea dureri. Gleznele, neavând nici o susţinere şi nefiind deloc protejate, se pot luxa în timpul mersului, mai ales pe suprafeţe denivelate.
Sandalele te expun razelor UV
Dacă porţi sandale cu barete, şnururi sau cureţuşe subţiri picioarele tale sunt foarte expuse razelor ultraviolete de tip A şi B, vinovate de apariţia cancerului de piele. Specialiştii recomandă să îţi examinezi cu atenţie şi frecvent laba piciorului, călcâiele şi degetele.
Talpa plată deformează mersul!
Pentru că gleznele nu sunt susţinute corespunzător sau chiar deloc în poziţie dreaptă, mersul tău poate să se deformeze în timp. Există multe situaţii în care piciorul alunecă într-o parte. Mersul deformat îţi pune în pericol sănătatea coloanei vertebrale, deorece în această zonă apare o presiune continuă şi puternică. Medicii specialişti susţin că încălţămintea cu talpă plată este extrem de periculoasă. Din cauza absenţei tocurilor, asupra tendonului lui Achile şi muşchilor gambelor este exercitată o sarcină foarte mare. Primul semn că încălţămintea trebuie schimbată este apariţia durerilor în picior după două săptămâni de purtare regulată.