Ceaiuri care îţi fac iarna pielea frumoasă
Profită pe toate planurile de acţiunea binefăcătoare a plantelor. Atât intern, cât şi extern. Ceaiurile pe care le consumăm cu toţii, care tratează o gamă largă de afecţiuni şi care sunt atât de savuroase mai ales acum, în sezonul rece, se folosesc cu succes şi în cosmetică.
Biochimistul Aliona Ţinţu a studiat cu atenţie efectele plantelor asupra pielii. Are mare încredere în ele şi le foloseşte în tot felul de măşti şi creme naturale, făcute în casă. Ceaiurile sunt cele mai la-ndemână preparate care pot ţine loc de loţiune tonică şi hidratantă. Unele au efect emolient, cicatrizant, calmant, altele regenerează şi previn apariţia ridurilor, altele curăţă şi redau luminozitatea pielii. „Ţi-ai făcut o infuzie de muşeţel, de gălbene sau de sunătoare? Nu o bea pe toată! Păstrează puţin în ibric, înmoaie în ea o dischetă de bumbac şi şterge-te pe faţa curată şi demachiată în prealabil. Nu necesită clătire. Plantele se aleg în funcţie de nevoile tenului”, spune Aliona Ţinţu, care ne dă câteva exemple de ceaiuri bune pentru tenul tău.
- Ceaiul verde. Este bun antioxidant şi, extern, îl poţi folosi sub formă de comprese aplicate pe ochii obosiţi. Ceaiul verde le redă luminozitatea, activează circulaţia în zonă şi reduce pungile şi umflăturile.
- Ceaiul de sunătoare. Repară pielea crăpată a mâinilor şi calmează arsurile solare. E un bun dezinfectant, descongestionant, emolient, regenerant. Se aplică local sub formă de cataplasmă. Se îmbibă o compresă în infuzie şi se lasă să acţioneze cât mai mult timp posibil pe zona afectată.
- Ceaiul de coada şoricelului. Se foloseşte în tratamentul şi întreţinerea tenurilor alergice şi iritate, însă are acţiune benefică şi asupra pielii îmbătrânite, lipsite de supleţe şi elasticitate. O mască regeneratoare se prepară din două linguri de infuzie de coada şoricelului, două linguri tărâţe de grâu şi una de miere. Pasta se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se va curăţa tot cu infuzie de coada şoricelului.
- Ceaiul de muşeţel. Câteodată ne întrebăm dacă există vreo afecţiune pe care să n-o poată trata sau ameliora această plantă medicinală. Încă de pe vremea străbunicilor era nelipsit din gospodărie şi pe bună dreptate. Se bea în caz de ulcer, gastrită, colici, balonare şi alte probleme digestive, iar extern vindecă eczeme, răni, afte, ten înroşit sau iritat. Toate acestea graţie proprietăţilor sale antiinflamatoare, emoliente, dezinfectante, cicatrizante. Extern, se foloseşte sub formă de comprese pentru ochii obosiţi, se clăteşte faţa, în cazul tenurilor iritate, deshidratate sau se poate combina în diverse măşti naturale. Aliona Ţinţu ne recomandă o mască pentru sezonul rece, care se prepară din două linguri de ceai de muşeţe, o lingură lapte praf şi una de miere. Amestecul se întinde pe faţă şi se lasă 15 minute să acţioneze, după care se va clăti tot cu infuzie de muşeţel.
- Ceaiul de gălbenele. În cosmetică, se foloseşte pentru tenul uscat şi palid, activează circulaţia şi revigorează pielea. Florile de gălbenele conţin un ulei cu proprietăţi cicatrizante şi calmante. Se poate pulveriza pe pielea feţei sau folosi comprese pe locurile mai afectate.
- Ceaiul de urzică. E bun pentru tenurile grase şi reface ţesuturile degradate. Seara, înainte de culcare, pune-ţi pe faţă câteva comprese pe tenul curat şi lasă-le 10-15 minute. Astfel, vei combate excesul de sebum. Planta conţine vitaminele A, C şi B2, care vitaminizează tenul. În acelaşi timp, infuzia se foloseşte la clătirea părului, având efect antimătreaţă.