Testul Papanicolau, cea mai bun─â metod─â de a depista cancerul de col uterin. Sfaturi utile de la speciali┼čti

22 iulie 2021
image
Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit activ, dac─â face╚Ťi periodic testul Papanicolaufoto: shutterstock

Testul Papanicolau reprezint─â cea mai bun─â metod─â de a depista dintr-o faz─â timpurie cancerul de col uterin sau eventualele modific─âri ale colului ce pot fi asociate cu inflama┼úiile, infec┼úiile. Este o investiga╚Ťie foarte simpl─â, ce se poate efectua ├Än cadrul unui control ginecologic de rutin─â ┼či este recomandat a fi f─âcut anual de catre orice femeie.

├Än articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetric─â/ginecologie, ne spune tot ce trebuie s─â ┼čtim despre testul Papanicolau

"Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit activ, dac─â face╚Ťi periodic testul Papanicolau ╚Öi merge╚Ťi regulat la controalele ginecologice.Cauza principal─â a cancerului de col uterin este virusul papilloma uman (HPV), iar prezen╚Ťa acestuia, ca ╚Öi cancerul ├«n sine, este de cele mai multe ori lipsit─â de alarme sau simptome.

Din p─âcate, statisticile plaseaz─â Rom├ónia printre primele locuri ├«n Europa ├«n privin╚Ťa inciden╚Ťei cancerului de col uterin (aproape jum─âtate din patologia oncologic─â la femei) ╚Öi a mortalit─â╚Ťii provocate de acesta.

De aceea testul Papanicolau este foarte important. Prin acest test se verific─â modific─ârile celulelor cervicale cauzate de HPV, precum ╚Öi alte modific─âri precanceroase, ceea ce permite diagnosticul ╚Öi tratamentul preventiv al afec╚Ťiunii. Altfel spus, atunci cand este efectuat anual, testul Papanicolau identific─â din timp celulele anormale de la nivelul colului uterin, ├«nainte ca acestea s─â se transforme ├«n celule canceroase.

Testul este indicat tuturor femeilor de peste 21 de ani (dup─â unele studii de peste 18 ani) sau care ┼či-au ├«nceput de trei ani via┼úa sexual─â. P├ón─â la 30 de ani este indicat ca el s─â se fac─â anual, mai des chiar, dac─â au fost descoperite unele modific─âri. La femeile peste 30 de ani, ├«n cazul a trei examene anuale consecutiv negative, medicul ginecolog va decide dac─â acesta ar putea fi f─âcut eventual mai rar, la doi sau trei ani. Dup─â 70 de ani, dac─â exist─â trei rezultate consecutive normale ├«n ultimii zece ani, testele pot fi sistate. Frecven┼úa testelor depinde ┼či de istoricul femeii ├«n cauz─â: cele care ┼či-au ├«nceput via┼úa sexual─â devreme (├«nainte de 18 ani), care au avut sau au mai mul┼úi parteneri sexuali, care au o imunitate sc─âzut─â, care au avut boli cu transmitere sexual─â sau au cazuri de cancer de col uterin ├«n familie (mam─â, surori, bunici, m─âtu┼či) sunt supuse unui risc suplimentar.

Cum s─â v─â preg─âti╚Ťi ├«nainte de examenul ginecologic pentru testul Papanicolau:

  • nu folosi╚Ťi medicamente sau sp─âl─âturi vaginale ├«nainte cu dou─â zile de examenul ginecologic
  • s─â ave╚Ťi 48 de ore repaus sexual
  • s─â fi╚Ťi ├«n afara perioadei de menstrua╚Ťie.

Testul nu este dureros ╚Öi const─â ├«n prelevarea celulelor din colul uterin ┼či examinarea lor la microscop. Poate fi recoltat conventional sau ├«n mediu lichid.

Testul, care a salvat milioane de vie╚Ťi, a fost inventat ├«n 1927 de medicul rom├ón Aurel Babe┼č, profesor de anatomie patologic─â la Facultatea de Medicin─â din Bucure┼čti ┼či nepotul lui Victor Babe┼č, p─ârintele bacteriologiei. Aurel Babe┼č a fost medicul care a observat importan┼úa examin─ârii celulelor de la nivelul colului uterin ├«n diagnosticul cancerului cervical ┼či tot el a efectuat primul test al acestor celule. Un an mai t├órziu, medicul de origine greac─â Georgios Papanikolaou a perfec┼úionat testul ┼či a ├«mp─âr┼úit tipurile de frotiuri ├«n cinci clase. ├Än 1943, l-a introdus ├«n practica medical─â curent─â. De┼či Papanicolau a r─âmas celebru pentru inventarea testului, medicii rom├óni ├«l numesc ÔÇťBabe┼č-PapanicolauÔÇŁ, ca o recunoa┼čtere a meritului savantului rom├ón"a spus Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetric─â/ginecologie ┼či Doctor ├«n ┼×tiin┼úe Medicale, cu 12 ani de experien┼ú─â dedica╚Ťi nevoilor ┼či s─ân─ât─â╚Ťii femeilor.

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub radu stefan banica png
cristina siscanu 1 jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
Horoscop săptămânal 23 29 mai 2022 jpg
scorpion jpeg
FOTO 3 jpg
clutch png
image png