Mâncarea tradițională pentru 1 Decembrie. Cele mai bune rețete de fasole cu afumătură
Fasolea face parte din meniul tradițional și este un preparat iubit de mulți oameni. Cu ciolan afumat, cu cârnați sau chiar și simplă, acest fel de mâncare este cel mai frecvent pus pe masa de ziua națională a românilor, 1 decembrie. Savurează gustul desăvârşit al fasolei încercând una dintre aceste trei reţete!
Ciorbă de fasole
Ingrediente Ciorbă de fasole:
500 g ciolan afumat, 500 g fasole uscata, 500 g smântână grasă, 5 ouă, cartofi, morcov, ţelină, ceapă, ardei gras, păstârnac, sare şi piper.
Mod de preparare Ciorbă de fasole:
Pui fasolea la înmuiat de seara, a doua zi schimbi apa şi o fierbi până e fiartă pe jumătate. Ciolanul fiert şi afumat se taie cubuleţe. Într-o oală se pune puţin ulei şi se adaugă legumele tăiate mărunt pentru a fi călite. După ce morcovul, ţelina, ceapa, ardeiul şi păstârnacul se călesc, adaugă bucăţile de ciolan în oală şi ţine pe foc alte 10 minute pentru ca aromele să se întrepătrundă. Adaugă apoi apă peste toată compoziţia, pui fasolea scursă şi lasă la foc mediu. Taie cartofii cubuleţe şi adaugă-i în ciorbă. Lasă la fiert aproximativ 30 de minute. În timp ce zeama fierbe, separă ouăle şi adaugă gălbenuşurile peste smântână. Amestecă bine şi încorporează compoziţia obţinută în ciorbă şi mai lasă la fiert încă 20 de minute. Reţeta de ciorbă de fasole cu afumătură este gata şi poate fi servită cu mărar şi ceapă roşie.
Cârnaţi cu fasole
Ingrediente Cârnați cu fasole:
500 g fasole, ½ praz, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ardei gras, 5 roşii, 2-3 cârnaţi afumaţi, ulei, cimbru, sare, piper.
Mod de preparare Cârnați cu fasole:
Înmoi fasolea cu o seară înainte. A doua zi, schimbi apa şi o pui pe foc până dă un clocot. Schimbi din nou apa şi o laşi să fiarbă cu puţină sare, până se înmoaie. Cureţi legumele, toci ceapa, iar prazul şi morcovii îi tai rondele. Le căleşti în ulei, iar când ceapa devine sticloasă adaugi ardeiul tăiat. Mai ţii pe foc 2-3 minute şi pui cârnaţii feliaţi. Când s-au rumenit răstorni fasolea, roşiile rase, sare, piper, cimbru după gust şi puţină apă în care a fiert. Acoperi şi laşi să fiarbă la foc mic, până când scade sosul.
Iahnie cu ciolan afumat
Ingrediente Iahnie cu ciolan afumat:
500 g fasole boabe, 2 cepe roşii, 1 ciolan afumat, 2 linguri ulei, 300 ml suc de roşii, 2 linguri pastă de roşii, boia de ardei dulce, 1 foaie de dafin, cimbru, sare, piper.
Mod de preparare Iahnie cu ciolan afumat:
Se alege fasolea, se spală în mai multe ape, se acoperă cu apă şi se lasă câteva ore la înmuiat sau de seara până dimineaţa. Se aruncă apa, se clătesc boabele, se acoperă cu apă rece şi se pune la fiert. Se strecoară de două ori şi a treia oară se lasă la fiert cu un praf de sare până când boabele de fasole sunt pe jumătate fierte. Separat, se spală ciolanul cu apă rece, se opăreşte câteva minute, apoi se aruncă apa. Se pune din nou apă caldă peste el şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până când carnea se desprinde de pe os. Se îndepărtează oasele, se porţionează carnea şi se adaugă în vasul cu fasole. Separat, se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe şi se fierb împreună cu fasolea şi carnea până când toate ingredientele sunt bine pătrunse. Se condimentează, după gust, cu cimbru, dafin, boia de ardei dulce, sare şi piper. Se adaugă pasta de roşii, 2 linguri de ulei şi se lasă să mai fiarbă 2-3 minute. Se serveşte caldă, cu murături asortate.
Citește și:
Mâncare de sărac într-o zi de gală. De ce mâncăm fasole de 1 Decembrie?
Mâncăruri ideale de 1 Decembrie! Iată ce bunătăţi româneşti găseşti în magazine