Ruben Östlund, Palme d'or, la Cannes 2022. E al doilea din carieră

Ultima actualizare:

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat, sâmbătă seară (28 mai), după 11 zile în care Croizeta a fost centrul cinematografiei mondiale. Juriul Festivalului a anunţat marii câştigători, iar premiul Palme d'Or s-a dus către cineastul suedez Ruben Östlund, pentru pelicula "Triangle of Sadness".

Filmul "Triangle of Sadness", al lui Ruben Östlund, este prima sa peliculă într-o altă limbă decât suedeza şi îi are în rolurile principale pe Harris Dickinson, Charlbi Dean şi Woody Harrelson. Cineastul suedez e la al doilea Palme d'Or al carierei, fiind recompensat cu acelaşi premiu la Festivalului de Film de la Cannes din 2017, pentru "The Square".

"Am vrut să facem un film care să facă publicul să îşi pună întrebări. Mulţumesc juriului”, a declarat Ruben Östlund, înainte de a face o fotografie alături de toţi membri juriului şi câştigătorii serii. 

Citeşte şi: „Metronom", regizat de Alexandru Belc, premiat la Festivalul de la Cannes!

Ce filme şi Actori au plecat acasă cu un premiu, de la Cannes 2022

Grand Prix-ul din 2022 a fost câştigat de două filme, "The Stars at Noon", a lui Claire Denis şi "Close", a lui Lukas Dhont.

Claire Denis foto: Getty
Claire Denis foto: Getty

“Mulţumesc mult tuturor. Film ăsta există datorită multă oameni. E bine să vedem un film pe canapea, dar e mai bine în sală, se simt altfel, ne învaţă cinematografie”, a declarat Claire Denis. 

Cineastul belgian Lukas Dhont a fost întâmpinat de publicul din sală cu aplauze furtunoase şi nu a putut să îşi stăpânească lacrimile în timpul discursului. 

Lukas Dhont a luat Grand Prix-ul foto: Getty
Lukas Dhont a luat Grand Prix-ul foto: Getty

“Vreau să mulţumesc juriului, fratelui meu, care face filme cu mine de la 12 ani, tatălui meu, mamei mele. Sunt aici datorită ei. Am vrut să fac un film despre tandreţe. Nu e o ruşine să fim vulnerabili", a spus şi Lukas Dhont, care, la 30 de ani, e printre cei mai tineri câştigători ai unui premiu din competiţia oficială de la Cannes. De altfel, Lukas Dhont a câştigat şi un Camera d'Or, în 2018, pentru debutul său, "Girl".

Park Chan-Wook foto: Getty
Park Chan-Wook foto: Getty

Premiul pentru regie a mers către realizatorul coreean Park Chan-Wook, pentru filmul “Decision to Leave”.

Citeşte şi: Sharon Stone, ţinuta cu care a întors toate privirile la Cannes

“Din cauza Covid, ne-a fost greu să comunicăm, frontierele au fost închise. Ne-a fost frică unul de altul, sala de cinema a fost parasite, a fost greu, dar poate acum publicul va reveni. Am supravieţuit acestui virus, aşa că sper că vom supravieţui acestei frici de cinema. Mulţumesc întregii echipei”, a declarat Park Chan-Wook, care a mai câştigat un Grand Prix, la Cannes, în 2004, pentru "Oldboy". 

Fraţii Dardenne foto: Getty
Fraţii Dardenne foto: Getty

Juriul din acest an a decis să acord un premiu special, cu ocazia celei de-a 75-a ediţie a festivalului. El a mers către Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru pelicula “Tori et Lokita”

"Mulţumim juriului, tuturor celor care ne-au fost alături", au declarat fraţii Dardenne, care sunt figuri obişnuite ale Festivalului, fiind recompensaţi cu două Palme d'or, pentru Rosetta (1999) şi "L'enfant" (2005).

Jerzy Skolimowski
Jerzy Skolimowski

Premiul Juriului a mers către două filme, “Eo”, a lui Jerzy Skolimowski şi “The Eight Mountains”, al realizatorilor belgieni Charlotte Vandermeersch şi Felix Van Groeningen.

"Vreau să mulţumesc măgarilor mei. Toţi cei şase", a declarat regizorul polonez Jerzy Skolimowski, spre amuzamentul întregii săli.

Charlotte Vandermeersch şi Felix Van Groeningen
Charlotte Vandermeersch şi Felix Van Groeningen

"Am vrut să facem un film care să vorbească despre viaţă în totalitatea ei, Am fost puternici că l-am făcut împreună, dar am fost şi fragili", a spus şi Charlotte Vandermeersch.

Trofeul pentru cel mai bun actor a fost luat de Song Kang-Ho, pentru pelicula “Broker”, a lui Koreeda. Actorul coreean este cunoscut publicului larg pentru rolul său din “Parasite”, care a luat Oscarul în 2020, dar şi Palme d'Or, în 2019.

Song Kang-Ho foto: getty
Song Kang-Ho foto: getty

“Mulţumesc mult. E o onoare imensă. Îl mulţumesc mareului regizor Koreeda. Împart acest premiu cu actorii care au jucat alături de mine în film”, a declarat Song Kang-Ho, actor care a făcut parte, în 2021, din juriul Festivalului.

Citeşte şi: 5 motive să vezi «Parasite», filmul care a scris istorie la Oscar. Unde rulează în ţară

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost înmânat lui Tarik Saleh, pentru filmul “Boy From Heaven”.

Tarik Saleh
Tarik Saleh

“Oh, doamne. Mulţumesc juriului. Sunt, înainte de toate, scriitor. Nu mă pot întoarce în a doua ţară a mea, Egipt, (n.red: naţionalitatea lui e suedeză), cineva m-a întrebat dacă acest film a meritat. Nu, iubesc Egiptul mai presus de toate, dar a trebuit să fac acest film”, a declarat regizorul Tarik Saleh.

Citeşte şi: Mădălina Ghenea, premiată la Cannes! Românca a purtat o ținută de milioane, pe covorul roșu

Premiul pentru interpretare feminină a fost câştigat de Zar Amir-Ebrajimi, pentru pelicula “Holy Spider”, a regizorului suedezo-iranian Abi Abass.

Zar Amir-Ebrajimi
Zar Amir-Ebrajimi

“Vreau să încep cu nişte cuvinte farsi, pentru poporul meu. În această seară, am venit cale lungă pentru a ajunge pe această scenă. A fost o poveste frumoasă, dar în care a existat multă singurătate, dar din fericire a existat filmul. Acum, sunt aici, în faţa voastră, e o bucurie enormă să trăiesc asta. Voi fi mereu recunoscătoare. Practic mi-a salvat viaţa şi va salva multe vieţi în Iran, Afganista, în suburbiile Parisului. Acest film vorbeşte despre femei, un film în care se arată tot ce nu se poate arăta în Iran”, a spus , în discursul său, Zar Amir-Ebrajimi.

Camera d’Or, premiul pentru debut regizorul, a mers către filmul „War Pony”, al regizoarelor Gina Gammell şi Riley Keough, nepoata lui Elvis Presely.

Gina Gammell
Gina Gammell

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
netflix pixabay jpg
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
Îndrăgita artistă s-a declarat cucerită de Sri Lanka
Mihaela Bilic jpg
Cântăreața își sărbătorește partenerul de viață în Italia
serban pavlu umbre sezon3 foto adi marineci jpeg
gasca zurli jpg
 Oana Roman (47 de ani) a recunoscut faptul că nu a avut mereu o viață roz și lipsită de probleme
image
actualitate.net
image
actualitate.net