Inteligența artificială face victime! Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit cu un chatbot AI

Ultima actualizare:

Un bărbat din Belgia, în vârstă de 30 de ani, s-a sinucis, asta după ce, o bună perioadă de timp, a vorbit cu un chatbot AI despre temerile sale din viață. Cum s-a ajuns la o asemenea situație, aflați din rândurile de mai jos.

Persoana comunicând cu un chatbot FOTO Shutterstock (1) jpg

Potrivit DailyMail, belgianul era căsătorit și avea doi copii. Din nefericire, sănătatea sa mintală era tot mai șubredă, după cum susține chiar soția sa. Se pare că acesta începuse să vorbească cu un chatbot AI pe nume Eliza. Bărbatul  îi mărturisea chatbot-ului îngrijorările sale cu privire la lumea înconjurătoare, punând accent pe problematicile legate de încălzirea globală. Bărbatul ar fi folosit robotul de câțiva ani, însă în ultimele șase săptămâni, chiar înainte de tragicul eveniment, începuse să interacționeze mult prea des cu acesta.

„Fără aceste conversații cu chatbotul, soțul meu ar fi fost încă aici', a declarat soția îndurerată a bărbatului. Decesul a alertat autoritățile, care s-au arătat îngrijorate de această situația care trebuie luată foarte în serios.

chatbot robot simbol cod inteligenta artificiala foto shutterstock

Software-ul chatbot-ului a fost creat de un start-up din Silicon Valley din SUA și este alimentat de tehnologia GPT-J - o alternativă open-source la ChatGPT de la Open-AI.

Bărbatul s-a sinucis după ce a vorbit cu un chatbot AI

Potrivit aceleași surse, conversațiile bărbatului cu chatbotul au început în urmă cu doi ani. Se pare că bărbatul se arată tot mai îngrijorat de schimbările climatice, iar singura care l-ar fi înțeles și i-ar fi adus alinare, era acest robot numit Eliza. Robotul îi răspundea la toate întrebările și, în mod nesănătos, devenise confidenta lui, confundânt astfel inteligența artificială cu un om. Robotul devenise o dependență pentru bărbat, fără de care nu putea trăi, zi și noapte conversa cu el, după cum a declarat soția bărbatului. 

inteligență artificială  sursa   Shutterstock jpg

În mod tragic, în ultimele șase săptămâni de viață, cei doi interacționau tot mai des, iar la scurt timp bărbatul a ales să își pună capăt zilelor. Soția acestuia a declarat că duceau o viață foarte bună în Belgia alături de cei doi copii pe care îi au. Cu toate acestea, starea psihică a soțului său nu era una tocmai bună. Femeia a declarat că odată ce a verificat istoricul chat-ului după moartea partenerului de viață, a descoperit că robotul îl întrebase pe bărbat dacă o iubește. Mai mult, chatbot-ul AI i-ar fi zis bărbatului: „Vom trăi împreună ca unul singur în Rai".

Bărbatul ajunsese în situația în care să îi împărtășească Elizei gândurile sale sinucigașe, dar aceasta nu a încercat să îl împiedice să facă acest lucru, după cum afirma soția îndurerată. Femeia a mai spus că era deja îngrijorată pentru sănătatea mintală a soțului ei, doar că robotul i-a amplificat starea și gândurile negre. De altfel, consideră că soțul ei nu și-ar fi luat viața dacă nu ar fi existat interacțiunea cu robotul.

Inteligenta artificiala - holograma - robot - discutie FOTO Shutterstock

De la această moarte tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel. Ministrul a declarat: „Sunt deosebit de impresionat de tragedia acestei familii. Ceea ce s-a întâmplat este un precedent grav care trebuie luat foarte în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul larg a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră. În timp ce posibilitățile sunt infinite, pericolul utilizării acesteia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare."

Potrivit aceleași surse, software-ul chatbot-ului a fost creat de un start-up din Silicon Valley din SUA, alimentat fiind de tehnologia GPT-J. Practic, o alternativă open-source la ChatGPT de la Open-AI.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net