„Balamuc”, campionul mondial la arte marţiale, ia medalii şi la 53 de ani. „Când eram mic eram tare rebel”

La 53 de ani, majoritatea bărbaţilor îşi plimbă nepoţii prin parc, mulţi se caută de boli, unii de abia aşteaptă pensia. Bucureşteanul Cătălin Bodârlă, în schimb, participă la bătălii dure în diferite lo­curi din lume în competiţii profesioniste de arte marţiale. Are aproape 70 de medalii cucerite în carieră, a fost de 4 ori campion mondial şi de 3 ori campion european.

Cătălin, în drumul spre o nouă victorie. FOTOGRAFII: Arhivă personală
Cătălin, în drumul spre o nouă victorie. FOTOGRAFII: Arhivă personală

Turcia sau America, nu contează. Cătălin Bodârlă se duce peste tot unde sunt competiţii şi la 53 de ani îi bate pe toţi, mai ales în stilurile Kempo sau Wu Shu. În timp ce Kempo e cel mai complet sport de contact, din care a deviat actualul MMA, Wu Shu sau Kung Fu, cum mai este cunoscut, e simplu spus: „boxul chinezesc”.

Cătălin Bodârlă e deja o legendă în România
Cătălin Bodârlă e deja o legendă în România

De cele mai multe ori aparent inofensivul Cătălin „cafteşte” sportivi mult mai tineri. Şi asta nu oriunde, ci la mari competiţii cum ar fi Campionatele Europene sau Mondiale. S-a apucat serios de arte marţiale din anul 2000 când, fără prea multă pregătire, a câştigat la categoria sa, +70 de kilograme, Campionatul Naţional de Kempo. Avea 30 de ani şi atunci a ştiut că ăsta e drumul său, acest sport i se potriveşte cel mai mult şi de atunci se antrenează zilnic. Din 2015 îi învaţă şi pe alţii tainele artelor marţiale. Drumul de la golanul „Balamuc” la campionul mondial Bodârlă şi acum la sensei Cătălin a fost lung şi încă nu s-a terminat! În cartierul bucureştean Baba Novac toată lumea îl ştie pe „Balamuc”, cum este poreclit de mic Cătălin.

A fost soldat în Legiunea Străină

„Când eram mic eram tare rebel şi îmi aduc aminte, de exemplu, că îmi plăcea mult să mă arunc de pe podul IOR, aveam prea multă energie. Eram tare neastâmpărat şi copiii mi-au zis Balamuc”, începe povestea luptătorul din Baba Novac.

Până a deveni exemplul de astăzi, a lucrat la demolări prin Germania, a făcut hochei, judo şi fotbal, a fost soldat în Legiunea Străină, s-a apucat şi s-a lăsat de mai multe ori de arte marţiale.

Alături de mentorul său, Amatto Zaharia
Alături de mentorul său, Amatto Zaharia

Drumul său sinuos în viaţă a fost făcut drept de celebrul Amatto Zaharia, care după o carieră importantă în judo, box şi karate a adus kempo în România.

Acesta i-a dat combinaţia succesului în viaţă: artele marţiale, munca şi ambiţia. De atunci, de zeci de ani a fost simplu: Amatto Zaharia antrena, Cătălin Bodârlă câştiga...

Încet-încet „Balamuc” nu a mai fost golanul, ci campionul... Ca să arate şi altora drumul de la scandalul din curtea şcolii sau bătăile la colţ de stradă la medaliile de campion mondial şi disciplina şi rigoarea pe care ţi le dau artele marţiale, Cătălin a ştiut că trebuie şcoală.

Zeci de copii vor să-i calce pe urme
Zeci de copii vor să-i calce pe urme

A făcut ­cursuri de antrenor, are licenţa luată la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

În sala din zona Muncii unde antrenează el vin zeci de copii, adolescenţi şi chiar sportivi cunoscuţi.

Surprinzător, puţini ştiu cât de mari sunt performanţele lui sportive, majoritatea vin pentru că este emblema cartierului, atraşi de ce a fost, cât s-a schimbat şi ce a devenit.

Ziua se antrenează, concurează sau antrenează, noaptea lucrează în security, căci la CV-ul său nu putea lucra la croitorie.

Golan sau doctor, rău sau bun, la el vin toţi să afle calea şi le-o arată la toţi, pentru că în sala lui toţi sunt egali.

Postura cu care e cel mai obişnuit, cea de campion
Postura cu care e cel mai obişnuit, cea de campion

Nu lipseşte decât atunci când pleacă la „bătălie”. În ciuda vârstei şi a celor peste 20 de accidentări grave, de la fracturi la rupturi de biceps, tendon şi umăr, setea de a lupta nu i s-a ostoit...

Nici nu are cum, atâta timp cât de fiecare dată când pleacă să lupte în competiţii importante, de la bătrânii care stau pe bancă la adolescenţii care joacă fotbal pe stradă toţi strigă în urma lui: „Victorie, Balamuc!”.

Anul acesta va lupta la două Campionate Mondiale

În fiecare an, Cătălin Bodârlă participă la Campionate Mondiale, acolo unde se poate lupta cu cei mai buni sportivi din lume. Şi 2024 e foarte plin, cu trei competiţii mondiale.

Cătălin are deja colecţie de centuri mondiale acasă
Cătălin are deja colecţie de centuri mondiale acasă

„Aici în ţară nu prea mai lupt, căci nu mai am nimic de demonstrat dar afară îmi încerc forţele, mai nou şi la categoria Open, unde mă lupt cu sportivi mult mai mari decât categoria mea. Anul ăsta o să fiu în lotul naţional în aprilie la Campionatul Mondial de Kempo din Turcia, în iulie la Campionatul Mondial de Mix Fight în Las Vegas şi în octombrie la Campionatul European de Kempo IKF din Portugalia”, îşi face planurile Cătălin Bodârlă, de parcă s-ar duce până la colţ după pâine.

El are un băiat de 20 de ani, Vlad, student la Facultatea de Istorie a Universităţii bucureştene şi o fată de 15 ani. Surprinzător, doar mezina îi calcă pe urme, alegând artele marţiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net