Cristina Neagu, prima victimă a „revoluției fiscale”? Ce salariu primește pe lună din bani publici și ce sumă va pierde după măsurile luate de Guvern

Ultima actualizare:

Cristina Neagu ar putea să plece de la CSM! Cluburile din Liga Florilor, mai precis campionatul intern de handbal feminin, ar putea să nu mai ajungă niciodată la performanțele actuale, după ce Guvernul a aprobat legea măsurilor fiscal-bugetare.

Cristina Neagu ar putea pleca de la CSM București / foto: arhivă
Cristina Neagu ar putea pleca de la CSM București / foto: arhivă

În prezent, salariile oferite de cluburile românești sunt cele mai mari de pe glob! Problema este că, în majoritatea cazurilor, remunerațiile acestora se fac din bani publici.

Cel mai exemplu este al Cristinei Neagu, ani la rând cea mai bună handbalistă de pe planetă. Ea primește 20.000 de euro pe lună de la CSM București, scrie adevarul. 

„Revoluția fiscală“ a Guvernului, care ar trebui să mențină deficitul bugetar la maximum 5,5% din PIB, va afecta și cluburile sportive. Nicio grupare din România nu va putea plăti un jucător/antrenor cu mai mult de 6.000 de euro/ lună, din bani publici.

Așadar, potrivit noii legi, „începând cu anul 2024 contractele de activitate sportivă încheiate potrivit legii nu pot depăși onorariul/ remunerația alocată din fonduri publice, indiferent de natura și denumirea acestora, echivalent a două indemnizații acordate pentru funcția de demnitate publică de președinte al consiliului județean“.

Cum alte cuvinte vorbim de 6000 de euro. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și va afecta salariile încheiate după această dată, nu și pe cele de acum.

Dacă vor dori să plătească sportivii cu mai mult de 6.000 de euro pe lună, începând de anul viitor, cluburile vor fi nevoite să atragă bani din mediul privat pentru a completa salariile.

Cea mai bună handbalistă a lumii ia 20.000 de euro pe lună

Echipa CSM București, cea la care evoluează Cristina Neagu, este finanțată de Primăria Capitalei, iar contractul ei expiră în ianuarie 2024.

Dacă vor să prelungească înțelegerea cu jucătoarea desemnată de 4 ori cea mai bună handbalistă a lumii, clubul bucureștean va putea să-i plătească numai 6.000 de euro pe lună. Restul până la 20.000 de euro, cât este salariul actual al lui Neagu, va trebui finanțat din surse externe private sau sponsorizări. Pentru un an, CSM București ar avea nevoie de 168.000 de euro în plus, numai pentru remunerația Cristinei.

Cel mai probabil, noua lege Cristina Neagu

Cum probabil este exclus ca sportiva să renunțe la 20.000 de euro, scenariul previzibil este ca ea să-și găsească o echipă din afară, care să-i accepte cât de cât pretențiile financiare. Spunem că nu va renunța la bani având în vedere declarațiile acesteia date în urmă cu mai multă vreme: „Ştiu că există această discuţie, se vorbeşte despre salariul meu. M-a deranjat lucrul ăsta la început. A fost o chestiune destul de stresantă.

Nu e neapărat treaba mea de unde vin banii clubului. Eu am semnat pe un salariu, prin ceea ce fac pentru echipă merit fiecare euro din acel salariu. Asta e datoria mea. Să joc pentru echipă, nu să ştiu de unde vin banii. Toate echipele de handbal sunt sponsorizate din bani publici. Nu ştiu de ce se vorbeşte doar de salariul meu. Şi celelalte jucătoare sunt plătite din bani publici“.

Și clubul Rapid va fi afectat

Nu doar Cristina Neagu este afectată de legea Executivului. Tot la CSM București, Crina Pintea încasează lunar în jur de 11.000 de euro. Așadar, clubul Primăriei ar trebui să găsească și pentru ea 60.000 de euro anual, bani privați, pentru a egala salariul actual. Asta dacă i se va oferi o prelungire a contractului, care expiră tot în iunie 2024.

La Rapid - club sprijinit de Ministerul Transporturilor -, situația e mai gravă. Sorina Grozav primește 7.000 de euro/lună, diferența nefiind atât de mare încât să nu poată fi acoperită din surse private.

În cazul olandezei Estavana Polman, lucrurile stau un pic diferit, partenera fostului star al fotbalului batav Rafael van der Vaart având aproximativ 10.000 de euro/lună, la fel ca Orlane Kanor.

11 jucătoare străine are în lot CSM București, față de 8 românce

Noua lege fiscal-bugetară cel mai probabil va „goni” aproape toate jucătoarele străine. Astfel va putea fi rezolvată și o problemă cu care handbalul românesc se confruntă de ceva vreme. Formațiile angrenate în cupele europene au mers bine spre foarte bine în sezoanele precedente, dar la nivel de națională lucrurile au stat prost.

După ce nu vor mai putea să plătească salarii mari vedetelor din străinătate, cluburile vor fi nevoite să apeleze la jucătoare din România și astfel handbalul nostru va crește. Ba mai mult, așa vor putea respecta și Legea Novak, care stipulează că o echipă trebuie să fie formată din cel puțin 40% jucători români pe tot parcursul partidei.

Top salarii CSM București

1. Cristina Neagu – 20.000 de euro pe lună

2. Grace Zaadi – 14.000 de euro

3. Emilie Arntzen – 12.000 de euro

4. Crina Pintea – 11.000 de euro

5-6. Laura Glauser, Elisabeth Omoregie – 10.000 de euro

Top salarii Rapid București

1-2. Estavana Polman, Orlane Kanor – 10.000 de euro

3-4. Eliza Buceschi, Denisa Dedu – 8.000 de euro

5. Sorina Grozav – 7.000 de euro

„Aducem străini, dar nu ajutăm handbalul așa. La rezultate mincinoase rezultă imediat clasamente mincinoase. Soluția corectă ar fi depunctarea echipelor care nu respectă Legea Novak.“ – Gheorghe Tadici, antrenor

„Având în vedere că e din bani publici, e puțin exagerat. România plătește cele mai mari salarii din lume la handbal.“ – Radu Voina, fost mare internațional de handbal

Final Four, un vis interzis

Aducerea vedetelor handbalului mondial în România a fost la un moment dat benefică. În 2016, CSM București a câștigat Liga Campionilor, după o victorie spectaculoasă chiar pe terenul rivalei Györ. După care a început regresul, chiar și cu mari vedete în echipă.

Anul trecut, atât „tigroaicele“, cât și Rapid s-au oprit în sferturile de finală ale competiției, pentru ca în acest sezon cele două reprezentante ale României să aibă un debut nefast: câte o victorie și două înfrângeri în faza grupelor, semn că mult visatul Finar Four e deocamdată la mare distanță de posibilitățile lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Bernadette Szocs (Facebook) jpg
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net