Trei medalii pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires

Ultima actualizare:

    Judoka Adrian Şulcă  a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos AiresFoto: COSR
Judoka Adrian Şulcă a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos AiresFoto: COSR

Noaptea trecută a fost rodnică pentru sportivii români care concurează la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, trei dintre ei cucerind medalii: Iosif Adrian Şulcă (judo) - aur, Daniel Cristian Martin (înot) - argint și Mihaela Valentina Cambei (haltere) - bronz.

La judo, Adrian Şulcă l-a învins în finală pe Martin Bezdek (Cehia) prin ippon, în limitele categoriei 81 kilograme. Românul a avut un parcurs excelent, primele doua întâlniri câștigându-le cu ippon. A trecut in primul tur preliminar, de Rihari Iki, din Noua Zeelanda, în sferturi de finală de  australianul Rhys Allan, iar în semifinală a obținut victoria în fața lui Alex Barto, din Slovacia.

Adrian Şulcă este legitimat la ”U” CSM Cluj. În 2016, a obținut medalia de argint la Campionatele Naționale U18, la categoria 66 kg, medalie pe care a transformat-o în aur la CN din 2017 și 2018, la categoria 66 kg, respectiv 73 kg. În 2018, a obținut cea dintâi performanță notabilă la seniori, la 73 kg, medalia de bronz, la CN de la Cluj.

Potrivit site-ului COSR, în cupele Europene ale cadeților, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului,  în 2017, la 66 kg, și în 2018, la 73 kg, în etapele care au avut loc la Zagreb. A cucerit de patru ori medalii de argint - în 2017, la Ploiești, la 66 kg, și în 2018, la Follonica (Italia), Cluj, Bielsko Biala (Polonia), la 73 kg. A mai obținut trei medalii de bronz: în 2017, la Teplice (Cehia), la 66 kg și în 2018, la 73 kg, la Gyor (Ungaria) și Berlin (Germania)

La Campionatele Europene rezervate cadeților de la Sarajevo, a cucerit medalia de  bronz la 73 kg. La 31 iulie 2018, ocupa locul 2 în clasamentul U18 al Federației Internaționale de Judo.

O medalie de argint a fost obținută de înotătorul Daniel Cristian Martin la 100 metri spate.  El a încheiat finala în 53,59  secunde, fiind întrecut doar de rusul Kliment Kolesnikov, care a fost mai rapid cu 33 de sutimi de secunde (53,26). Pe locul al treilea s-a clasat  Thomas Ceccon, din Italia. La scurt dupa ce a incheiat finala de la 100 m spate, Daniel Cristian Martin a realizat al 5-le timp în semifinalele de la 100 m fluture şi s-a calificat în finala probei.

Daniel Cristian Martin a învățat să înoate la București, iar la 4 ani s-a mutat cu părinții la Bacau. A inceput să practice înotul de performanță la SCM Bacău, sub îndrumarea antrenorului Iulian Matei. În 2015, a început să doboare recorduri naționale la categoria sa de vârstă în probele de spate și fluture, iar la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tbilisi a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere.

În 2017, la  Campionatele Mondiale pentru juniori (U23) de la Indianapolis (Statele Unite ale Americii), a obținut medalia de  bronz în proba 100 m spate, iar la CE U23 a cucerit argintul la 200 m spate.  La finalul sezonului, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern l-a desemnat sportivul anului 2017 la categoria sa de vârstă. În 2018, la Europenele de juniori de la Helsinki, a cucerit titlul continental la 100 m spate și medalia de argint  la 200 m spate. În finala de la 100 m spate, a reușit o cursă fantastică, pe care a încheiat-o la egalitate cu rusul Kliment Kolesnikov, recordmanul european al probei, ambii fiind recompensați cu medalii de aur.

A treia medalie, de bronz, a fost obținută la haltere de Mihaela Valentina Cambei. Cu un total de 158 kg, 70 la smuls şi 88 la aruncat, ea a fost întrecută doar de mexicanca Yesica Yadira Hernandez Vieyra,  care a înregistrat un total de  171 kg, 74kg la smuls şi 97 kg la aruncat, şi şi-a adjudecat aurul, şi de columbianca Yineth Milena Santoya Ortiz, medaliată cu argint după ce a reusit o performanţa de 162 kg la total, 76 kg la smuls şi 86 la aruncat.

Legitimată la CSM Onesti, Mihaela Valentina Cambei este eleva antrenoarei Cristina Maftei. Ea a participat pentru prima dată în competițiile naționale în 2014. A fost selecționată la lotul de juniori al României, unde s-a pregătit sub îndrumarea antrenoarei Liliana Mihaela Niculiță. În 2016, la Campionatele Europene rezervate sportivilor sub 15 ani (U15) din Polonia, a cucerit titlul continental în limitele categoriei  44 kg, la total, cu 137 kg.

În 2017, la Campionatele Europene de haltere rezervate sportivilor cu vârste de până în 17 ani (U17) de la Prishtina (Kosovo), la categoria 48 kg, a cucerit medalia de aur la total, cu 158 kg. În același an, la Campionatele Mondiale de cadeți de la Bangkok (Thailanda), s-a clasat pe locul 5 la total, la categoria  44 kg, cu 139 kg (locul 7 la smuls, cu 60 kg și locul 5 la aruncat, cu 79 kg, la 7 kg de medalia de bronz).

În 2018, la Europenele U17 din Italia, la categoria 48 kg, a cucerit titlul continental la total, cu 155 kg, după ce a urcat pe prima treapta a podiumului atât la smuls, cu 67 kg, cât și la aruncat, cu 88 kg.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net