Angelo Niculescu ar fi împlinit vârsta de 97 de ani. El a inventat tiki-taka

Ultima actualizare:
Lui Angelo Niculescu i se spunea Dom’ Profesor. Astăzi, 1 octombrie, ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască.
Lui Angelo Niculescu i se spunea Dom’ Profesor. Astăzi, 1 octombrie, ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască.

Lui Angelo Niculescu i se spunea Dom’ Profesor. Astăzi, 1 octombrie, ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască. ”Sunt neputincios. Cumpăr ghidurile TV să aflu în ce zi suntem”, spunea marele antrenor de fotbal acum aproape patru ani, când împlinise 92 de ani. A murit la data de 20 iunie 2015.

Despre Angelo Niculescu se spun vorbe frumoase și a fost decorat în martie 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, „în semn de apreciere pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1970 din Mexic şi pentru întreaga activitate”. Însă a fost uitat când a devenit neputincios, iar astăzi aproape nimeni nu mai vorbește despre el.

Astăzi, 1 octombrie, Angelo Niculescu ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască.


    Lui Angelo Niculescu i se spunea Dom’ Profesor. Astăzi, 1 octombrie, ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască.FOTO: adevarul.ro
Lui Angelo Niculescu i se spunea Dom’ Profesor. Astăzi, 1 octombrie, ar fi împlinit 97 de ani. Însă, el nu își mai dorea să trăiască.FOTO: adevarul.ro

”Sunt neputincios. Mă dor genunchii, nu pot să merg deloc. În rest, mănânc bine, beau un pahar de vin, îmi văd de treaba mea. Dar nu mai pot să activez. Am început să uit. Cumpăr ghidurile TV săptămânale, ca să ştiu în ce zi suntem. Tot timpul o întreb pe femeia care mă ajută în gospodărie în ce zi suntem. Uite, şi acum, dacă mă iei repede, nu ştiu în ce zi suntem. M-au părăsit şi prietenii, nu mai pot să lucrez, nu mai pot fi folositor. Mi-au ajuns 92 de ani. Nici n-am sperat să ajung aici”, mărturisea marele antrenor român, pentru ziarul ”Adevărul”..

Angelo Niculescu, o legendă a fotbalului

  • Antrenorul român de fotbal Angelo Niiculescu a rămas în istoria sportului românesc drept selecţionerul care a calificat echipa naţională de fotbal la Campionatul Mondial din 1970, după 32 de ani de absenţă a naționalei din această competiție.
  • Angelo Niculescu, sau „Dom' Profesor", aşa cum i se spunea, era mândru de faptul că s-a născut la Craiova, în Cetatea Banilor. A avut de mic chemare pentru fotbal, mai ales că fratele său, Jean, era jucător de bază în echipa fanion a oraşului. „La 14 ani m-a dus la fotbal fratele meu, care era vedeta oraşului, la Rovine Griviţa. Am debutat doi ani mai târziu ca mijlocaş, în Divizia B. În 1939, când a început războiul, m-au luat în armată. Am avut însă noroc cu fotbalul, pentru ca am fost detaşat la Craiova, într-o funcţie administrativă, ca să pot juca în continuare. Am făcut-o la FC Craiova, echipa unui bogătaş celebru. Eram cei mai buni, în 1943 am şi câştigat campionatul de război", a povestit Angelo Niculescu, citat de adevarul.ro.
  • Marele său regret a fost că n-a apucat să îmbrace niciodată tricoul primei reprezentative din postura de fotbalist.
  • ”Nu am jucat în naţională pentru că apogeul meu ca fotbalist a coincis cu perioada belică. După război m-am transferat în Bucureşti, la Carmen, în 1947 am ajuns la Ciocanul, iar în 1948, când echipa a fuzionat cu Dinamo, am fost păstrat în lotul alb-roşiilor, unde am rămas până la finalul carierei", a rememorat Angelo Niculescu.
  • La 30 de ani a făcut primii paşi în meseria de antrenor, la juniorii lui Dinamo, iar după trei ani a fost promovat ca antrenor la echipa mare, unde a rămas până în 1967, exeptând două scurte mandate la Steaua şi Tractorul Braşov.  A urcat apoi pe o treaptă superioară a profesiei, devenind selecţioner. Sub comanda antrenorului Angelo Niculescu, România s-a calificat din nou, în 1970, la un Campionat Mondial, cel din Mexic, după o absenţă de 32 de ani.
  • Angelo Niculescu a rămas la cârma primei reprezentative până în 1972. A antrenat apoi Sportul Studenţesc şi Politehnica Timişoara, după care s-a întors la Dinamo, în sezonul 1980-1981. A plecat apoi din nou în provincie, la SC Bacău, Universitatea Cluj şi Oţelul Galaţi.
  • Abia în 1990 a reuşit să prindă un contract în străinătate. ”La 69 de ani am fost solicitat să preiau Club Africain de Tunis. Am mers ca director tehnic şi l-am luat cu mine pe Ilie Balaci ca antrenor principal", a povestit profesorul Niculescu, scrie adevarul.ro.

Forul internaţional i-a atribuit, în 2011, paternitatea aşa-zisului tiki-taka, acel îndelung joc de pase prelungite. „Ideea era să păstrăm cât mai mult mingea. Pasam mult, pentru a pregăti fazele ofensive. Eu mi-am însuşit această tactică în perioada când am facut un turneu în Brazilia", a povestit Niculescu, citat de adevarul.ro.

Ce performanțe a avut Angelo Niculescu

Angelo Niculescu a fost selecţioner între 1967 şi 1973, în 39 de partide, reuşind să califice naţionala la Campionatul Mondial 1970. A luat două titluri cu Dinamo, în 1955 (primul din istoria clubului) şi 1965. A câştigat o Cupă a României (1964).

Sursa: adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net