Debut-record pentru Spania la Mondiale: 7-0 cu Costa Rica
Campioana mondială din 2010 are toate premisele să aibă un parcurs spectaculos și la ediția din Qatar, după ce Spania a învins Costa Rica, miercuri, cu 7-0.
Ibericii bifează toate motivele să sărbătorească reușita: au arătat încă o dată de ce li se spune „furia roja”, au stabilit un record în istoria naționalei lor, și-au confirmat locul de pe lista favoriților în orice competiție pe țări și au toate argumentele să fie optimiști și în viitorul mai îndepărtat al naționalei - cu o medie de vârstă de 25 de ani și o serie de nume mari, gata să pună umărul cel puțin în performanțele următorului deceniu, spaniolii au avut pe teren patru jucători sub 21 de ani - Pedri, Gavi, Alejandro Balde, Nico Williams.
Gavi, pe urmele lui Pelé
Dacă în prima repriză selecționata din Costa Rica aproape că nici nu a existat, despre Spania se poate spune că „a strălucit” și nu a ratat nicio ocazie de a fi în lumina reflectoarelor la Campionatul Mondial, lucru care se vede și în cifrele spectaculoase de la finele partidei - 998 de pase complete din 1060, adică un procentaj uriaș, de 94%. Rând pe rând, Dani Olmo ('11), Marco Asensio ('21) și Ferran Torres ('31) au înscris și Spania a intrat la vestiare, la pauză, cu un avans de 3-0.
N-a durat mult timp, de la debutul părții secunde de joc și Ferran Torres a făcut „dubla” ('54), urmat de Gavi ('74), care la cei 18 ani ai săi și 110 zile a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Spaniei și a intrat în podium în topul mondial, după legendarul Pelé, care marca pentru Brazilia la 17 ani și 249 de zile și Manuel Rosas, din Mexic, care marca la 18 ani și 93 de zile. De altfel, părea doar o chestiune de timp, până ce Gavi va reuși acest lucru, după ce, anul trecut pe aceeași vreme, devenea cel mai tânăr debutant al Spaniei. În ultimul minut regulamentar, Carlos Soler a contribuit și el cu un gol, iar Álvaro Morata „a închis” tabela ('90+2).
„Practic, doar am căutat mingea”
„Am un sentiment de tristeţe, am avut aşteptări mari, când am ajuns aici. Sunt conştient că am şi eu partea mea de responsabilitate, partea mea de vină. Dar trebuie să vorbim despre asta şi să uităm repede. Va trebui să fim complet diferiţi la următoarele două meciuri. Cel mai bun mod de a uita acest lucru este să cauţi rezultate pozitive cât mai rapid posibil. Spaniolii au fost mult mai ofensivi, mai «incisivi» cu mingea, mai ales în ultimul sfert de teren. Iar noi, dimpotrivă. Nu am avut mingea, nu am avut nicio propunere ofensivă. Practic, doar am căutat mingea şi am pierdut-o apoi rapid. Spania a fost mult mai productivă”, a declarat selecționerul naționalei din Costa Rica, Luis Fernando Suárez, echipa sa nereușind niciun șut pe poartă, pe durata întregului meci. Spania își mai împarte grupa cu Germania și Japonia, urmând să întâlnească selecționata nemților, duminică, de la ora 21.00. În celălalt meci din grupă, Japonia a învins Germania cu 2-1. Programul complet al CM Qatar 2022 și rezultatele meciurilor sunt disponibile aici.
Victoria Spaniei este cea mai categorică înregistrată la un Campionat Mondial, din 2010 și până în prezent. De-a lungul istoriei competiției, însă, s-au văzut rezultate chiar și mai categorice de atât. Cea mai mare diferență de scor e consemnată în anul 1981, când Ungaria se impunea în fața lui El Salvador cu 10-1.
Topul celor mai mari diferențe din istoria Mondialelor
Ungaria - El Salvador 10-1 (1982)
Ungaria - Coreea de Sud 9-0 (1954)
Iugoslavia - Congo 9-0 (1974)
Suedia - Cuba 8-0 (1938)
Uruguay - Bolivia 8-0 (1950)
Germania - Arabia Saudită 8-0 (2002)
Uruguay - Scoția 7-0 (1954)
Turcia - Coreea de Sud 7-0 (1954)
Polonia - Haiti 7-0 (1974)
Portugalia - Coreea de Nord 7-0 (2010)
Spania - Costa Rica 7-0 (2022)
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!