Fotbalul german, aruncat în aer: „Perla” lui Dortmund și-ar fi fraudat vârsta

Ultima actualizare:

Cel mai tânăr debutant. Cel mai tânăr marcator din Bundesliga. Cel mai tânăr jucător din Liga Campionilor.

Fotbalistul lui Dortmund, acuzat că ar avea cu patru ani mai mult (FOTO: Getty Images)
Fotbalistul lui Dortmund, acuzat că ar avea cu patru ani mai mult (FOTO: Getty Images)

Youssoufa Moukoko a impresionat, în ultimii ani și a stabilit o serie de recorduri care, acum, par deasupra unui butoi cu pulbere. Pentru că tatăl adoptiv al jucătorului legitimat în Germania, la Borussia Dortmund, susține că deține un certificat de naștere care contrazice detaliile știute, până acum, despre fotbalist. Potrivit acestuia, numele său ar fi, de fapt, Yousouffa Mohamadou și anul nașterii ar fi 2000, nu 2004. Dacă informațiile furnizate de tatăl adoptiv al atacantului ar fi adevărate, Youssoufa Moukoko ar avea 22 de ani, nu 18, atât cât se știe în prezent, iar „bornele” de până acum n-ar mai fi valide.

Deocamdată, de numele lui Yousouffa Mohamadou se leagă titul de cel mai tânăr debutant și marcator din primul eșalon german, de pe când avea doar 16 ani și 28 de zile, potrivit datelor inițiale, remarcându-se într-un duel cu Union Berlin, în anul 2019. De asemenea, camerunezul figurează drept cel mai tânăr jucător din Liga Campionilor, după ce a fost trimis pe teren într-un meci cu Zenit Sankt Petersburg, pe când avea 16 ani și 19 zile. Lucrurile au luat o altă întorsătură, anul trecut, când în urma unei investigații s-a conturat o suspiciune de fraudă. Inițial, Federația Germană de Fotbal a emis un comunicat de presă, în care a punctat că are încredere în veridicitatea documentelor primite de la Borussia Dortmund, însă acest lucru se petrecea înainte de apariția informațiilor furnizate de tatăl adoptiv.
În plan sportiv, fotbalistul cotat la 30 de milioane de euro numără șase goluri și patru pase decisive, în sezonul curent, fiind dorit de mai multe echipe. Cei de la Newcastle United l-ar fi ofertat pe camerunez cu un salariu anual de nouă milioane de euro plus un bonus de semnătură de 30 de milioane de euro - doar că negocierile ar putea lua o altă direcție, date fiind suspiciunile întețite.

Samuel Eto'o declară război total falsificării 

Falsificarea vârstei este o problemă cu care se confruntă fotbalul la nivel mondial, cele mai multe astfel de cazuri provenind din zonele africane. Începutul anului 2023 a venit cu un scandal „zguduitor” în acest sens, celebrul Samuel Eto'o excluzând 21 de jucători din lotul naționalei U17, după ce s-a descoperit că mințiseră în legătură cu vârstele lor.
 În calitatea sa de președinte al Federației de Fotbal din Camerun, ipostază pe care a început-o din decembrie 2021, fostul atacant al lui FC Barcelona încearcă să elimine problema fraudei de vârstă. În cazul naționalei din țara sa, testele folosite pentru a scoate la iveală adevărata vârstă au fost cele RMN și au presupus scanarea încheieturilor și măsurarea creșterii osoase, astfel încât 21 de fotbaliști din 44 care evoluaseră pentru Camerun U17 ar fi avut o vârstă mai mare decât cea declarată, jucătorii fiind imediat suspendați. Înapoi în timp, în 2019, Guineea a fost chiar descalificată de la Campionatul Mondial U17, după ce doi dintre jucătorii săi au fost găsiți vinovați că au mințit cu privire la vârsta lor reală. De asemenea, în 1989, FIFA a interzis Nigeria de la turneele de Under, după ce s-a observat că datele de naștere a trei dintre jucătorii care au participat la Jocurile Olimpice din 1988, de la Seul, erau diferite de cele declarate de aceiași fotbaliști la turneele anterioare.

Cea mai mare discrepanță: 17 sau 42 de ani?

Una dintre cele mai flagrante diferențe de vârstă s-a speculat în cazul unui Junior de la Lazio Roma, în anul 2014, când Joseph Minala a fost subiectul unei controverse despre anii reali pe care îi are. Pe atunci oficial având 17 ani, o publicație africană a apărut cu suspiciunea că ar avea, de fapt, 42.

Joseph Minala, între timp retras, suspectat că ar fi avut 42 de ani, în loc de 17 (Getty Images)
Joseph Minala, între timp retras, suspectat că ar fi avut 42 de ani, în loc de 17 (Getty Images)

Federația Italiană de Fotbal a infirmat zvonurile și investigația de la acea vreme a concluzionat că ar avea vârsta declarată, în ciuda aspectului său fizic, care sugera una mult mai înaintată. Camerunezul a jucat trei meciuri în primul eșalon italian, debutând pe Stadio Olimpico, într-o victorie cu 2-0 a lui Lazio împotriva Sampdoriei. După ce a jucat, printre altele, în eșaloanele inferioare din fotbalul italian, între timp ajuns la 26 de ani, Joseph Minala s-a retras din fotbal.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net