Arsurile solare cresc de 7,5 ori riscul de cancer de piele
Suntem în prima lună a sezonului estival şi, pentru că majoritatea vom pleca de acum în vacanţe la malul mării, medicii dermatologi reînnoiesc avertismentele în ceea ce priveşte protecţia pielii: folosiţi creme cu SPF, nu vă expuneţi excesiv la soare după ora 11.00, aveţi grijă de pielea fragilă a copiilor şi nu rataţi controlul anual al aluniţelor. Asta în condiţiile în care cancerul de piele rămâne cel mai frecvent tip de afecţiune malignă.
Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 3 milioane de persoane fac anual o formă de cancer cutanat, din care peste 130.000 sunt melanoame. Acesta este cel mai periculos cancer de piele şi e favorizat mai ales de expunerea la ultraviolete. “Acestea sunt extrem de periculoase mai ales în copilărie, iar riscul de cancer asociat cu arsurile solare, cu eritemul care durează mai mult de 3 zile, creşte de 7,5 ori şi îl depăşeşte pe cel dat de moştenirea genetică. E de ajuns o singură expunere de acest fel în copilărie pentru a avea un risc crescut de melanom. Dacă un adult face melanom, şi copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decât cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, contează tipul de piele. Există 6 fenotipuri, iar pielea albă fenotip 1 sau 2, care se înroşeşte fără să se bronzeze, riscă mai mult să facă melanom”, explică conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog de top în cadrul Spitalului Acibadem.
Specialistul recomandă părinţilor să-i ferească pe copii de soare până la vârsta de un an. Apoi, trebuie să aibă grijă la aplicarea cremelor cu factor de protecţie atât la plajă, cât şi în zilele obişnuite când circulă prin soare. O altă recomandare e să vă analizaţi pielea de pe tot corpul în oglindă, iar orice pată, leziune, modificare care nu trece trebuie să vă trimită la dermatolog. “Lumea află frecvent informaţii despre cancerul de sân, despre cel de prostată. Dar ar trebui să ştie şi faptul că între 20 şi 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în SUA e melanomul. Recomand autoexaminarea periodică şi vizita anuală la dermatolog. Dacă există situaţii aparte precum un număr mai mare de 100 de aluniţe pe corp, dacă există un istoric familial de melanom sau o expunere masivă la soare în copilărie, atunci vizitele la dermatolog trebuie să fie mai frecvente”, spune medicul Gamze Erfan.
Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes, iar la ora actuală, printre terapii se numără excizia chirurgicală, imunoterapia, tratamentele targetate şi radioterapia, în funcţie de stadiu şi de tipul de melanom.
Primele măsuri dacă te-ai ars la plajă
Dacă ai pierdut noţiunea timpului la plajă, iar pielea ta este acum roşie ca racul, primele măsuri sunt extrem de importante. Fă un duş cu apă la temperatura corpului, chiar mai răcoroasă. Şterge-te cu un prosop moale, fără să freci, ci doar să tamponezi. Pielea arsă de soare prezintă nişte băşicuţe microscopice pe care, dacă le rupi prin frecare, vindecarea va fi îngreunată. Dacă ai la-ndemână un borcan cu miere, eşti salvat! Mierea opreşte arsura, repară pielea şi asigură o vindecare mai rapidă, prevenind cicatricile. Aplic-o pe piele şi stai aşa cât poţi de mult, apoi clăteşte şi aplică o cremă hidratantă dermato-cosmetică. Mai poţi pune pe piele comprese reci, felii de castravete de la frigider sau gel de aloe vera, celebru pentru puterea lui de a vindeca arsurile solare.