Stresul la locul de muncă e periculos

Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu recent, pentru 78% dintre români, munca e principalul factor declanşator al stresului. Puţini realizează însă cât e de periculos acest stres. Îl privesc mai degrabă ca pe o alterare normală a stării de spirit şi nu ca pe o problemă medicală.

Principalul hormon de stres al organismului este cortizolul. Este secretat de organele suprarenale, rolul său fiind acela de a creşte şi întreţine instinctul de supravieţuire, de “luptă sau fugă”. Practic, îţi dă putere fizică şi energie atunci când te simţi în pericol. Acest tip de stres induce starea de alertă şi te ajută să înfrunţi cu succes pericolul. Stresul poate fi şi negativ, atunci când e în permanenţă prezent. În societatea modernă, acest lucru se întâmplă de obicei la serviciu. Conform unui studiu realizat pe un eşantion de 1.000 de români din mediul urban, 98% dintre ei au declarat să sunt afectaţi de stres. Iar pentru 78% dintre respondenţi, munca e principalul factor declanşator. 36% dintre respondenţi sunt stresaţi din cauza deadline-urilor (termenelor limită) de la locul de muncă,  pentru 32% factorul declanşator îl reprezintă relaţia cu superiorii sau colegii de muncă, iar 27% acuză problemele de familie drept cauzatoare de stres.

„Stresul pozitiv şi normal, care ne ţine în alertă, se poate transforma în stres negativ dacă obiectivul personal  nu a fost atins într-o anumită perioadă de timp sau când sarcinile de serviciu nu corespund cu resursele noastre, cu ce ne dorim să facem, creând gânduri obsesive, şi poate fi însoţit de tristeţe, dezamăgire”, a declarat dr. Lorena Petcu, care vine cu recomandări practice pentru a scăpa de stres. 

  • Organizează-ţi spaţiul de lucru, prioritizează acţiunile în funcţie de relevanţă, nu te aglomera.
  • Câdeodată, o simplă pauză e de mare ajutor, te ajută să te calmezi, să-ţi pui gândurile în ordine. Ridică-te de la birou, fă puţină mişcare, relaxează-te cu mici lucruri care îţi fac plăcere.
  • Ajută un coleg sau fă-i o mică bucurie, dezvoltă relaţii sănătoase cu persoanele cu care interacţionezi.
  • Să conştientizezi că propria muncă are o semnificaţie şi face diferenţa contează enorm.
  • Acceptă faptul că sunt evenimente care nu pot fi controlate. De asemenea, trebuie să-ţi setezi limitele, să înveţi să spui „nu”.

Contează şi ce faci în afara serviciului

  • E recomandat să te odihneşti, să faci sport, să ai un stil de viaţă echilibrat, să mănânci sănătos. Pentru că ştim cu toţii că nu putem controla mereu fiecare aspect al vieţii noastre, putem măcar ajuta organismul să răspundă adaptat perioadelor aglomerate şi solicitante, folosind soluţii ca suplimentele alimentare. Extractele de Rhodiola Rosea, vitaminele B6 şi B9, magneziul, toate acestea cresc rezistenţa organismului la stres şi nivelul de energie a organismului. „Rhodiola Rosea este o plantă medicinală, adaptogenă, care intervine în cele 3 faze ale stresului: reduce sensibilitatea organismului la stres, prelungeşte faza de rezistenţă şi ajută la evitarea fazei de epuizare.  Această plantă este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale- Vikingii o foloseau pentru a-şi spori rezistenţa şi forţa fizică”, explică dr. Lorena Petcu.

Click! spune

Stresul prelungit este deosebit de periculos pentru organism. Îţi slăbeşte imunitatea, îţi dă peste cap digestia, afectează inima, ficatul, sistemul nervos, duce la căderea părului, la îngrăşare şi chiar scăderea randamentului sexual. Multe boli autoimune se declanşează de la stres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
atleti lumea antica jpg
castraveit carti de joc guinness world records jpg
Morandi  jpeg
vreme jpg
Lily Collins, Emily in Paris  jpeg
banner titi aur png
ceai hibiscus jpg
mircea badea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net