Actorul Mihai Mălaimare, prima reacție după ce i-a fost anulat spectacolul: „Sper că nu mă considerați vinovat”
Actorul Mihai Mălaimare este extrem de revoltat, după ce reprezentanții primăriei Capitalei au decis să amâne evenimentele de sâmbătă și dumincă, atunci când acesta avea programate spectacolele de retragere.
Actorul Mihai Mălaimare, fără spectacole de retragere
Artistul Mihai Mălaimare, actor și regizor, dar și director al Teatrului Masca, se retrage de pe scenă, iar în zilele de 26 și 27 august trebuia să susțină ultimele sale spectacole, cu ocazia părăsirii teatrului, dar și a zilei sale de naștere. Din cauza celor petrecute, însă la Crevedia, spectacolele au fost anulate de primăria Capitalei. PMB a anunțat că spectacolele vor fi repromagate, însă actorul spune că nu se va întâmpla acest lucru.
„Nu comentez în niciun fel decizia Primăriei Capitalei de a suspenda spectacolul! Regret nespus că eu nu am fost acolo să-i întâmpin pe cei care au venit totuși într-un număr atât de mare! Vă mulțumesc din suflet tuturor, vă îmbrățișez cu drag și sper din toată inima că nu mă veți considera pe mine vinovat pentru că ați fost privați de un spectacol pe care îl așteptați cu atât drag! Această seară a fost ultima mea prezență sub stindardul Masca, spectacolul nu se va reprograma! Vă îmbrățișez pe toți cu toată dragostea", a scris Mihai Mălaimare, pe pagina sa de Facebook.
Care a fost mesajul celor de la primăria Capitalei
„Din respect pentru victimele tragediei de la Crevedia, pompieri și civili, Primăria Capitalei a decis anularea tuturor evenimentelor de astăzi, de pe Calea Victoriei, din cadrul 'Străzi Deschise-București, Promenadă Urbană'. Spectacolul de retragere al maestrului Mihai Mălaimare care trebuia să aibă loc în această seară va fi reprogramat pentru o dată ulterioară", a transmis Primăria Capitalei.
În anul 1990, Mihai Măilaimare și Anca Florea au pus bazele teatrului Masca, dar acum actorul a decis să se retragă și a vrut să fie organizat un one-man-show în aer liber, în cadrul proiectului Străzi deschise – București, Promenadă urbană 2023.
Ultima apariție pe scenă a artistului ar fi marcat un eveniment scenic, în contextul împlinirii onorabilei vârste de 73 de ani, totodată sărbătorind 50 de ani de carieră teatrală și 33 de ani de activitate la Teatrul Masca.
De-a lungul timpului, Masca s-a impus nu numai ca un altfel de teatru care a oferit bucureștenilor spectacole gratuite outdoor (1990-2023), dar și prin dăruirea și talentul puse în slujba artei dramatice, impunându-se atât în țară, cât și în străinătate drept un veritabil ambasador al culturii românești (Administrația Prezidențială). Teatrul Masca a fost decorat cu Ordinul ,,Meritul Cultural”, Categoria D (Arta Spectacolului) în grad de Cavaler (2010) și Ofițer (2015).
Mihai Mălaimare voia să își serbeze ziua de naștere jucând outdoor one man show-ul ACTORUL
„Eu… după ce s-a tot scris că-i interpretez pe alții, m-am decis să mă interpretez pe mine însumi. Spectacolul ACTORUL, un one man show, pe un text de Mircea Dinescu, reprezintă declarația de dragoste a actorului pentru teatru, cu gustul dulce și amar al scenei", a declarat Mihai Mălaimare.
Cine este Mihai Mălaimare
Mihai Mălaimare s-a născut pe 27 august 1950 în Botoșani, unde a urmat şcoala primară şi liceul. În 1969 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti (secţia actorie), pe care l-a terminat în 1973, ca şef de promoţie.
După absolvire a ales Teatrul Naţional Bucureşti, unde a jucat, între anii 1973-1990, în piese ca ”Richard al III-lea” sau ”A XII-a noapte” de Shakespear ”Cyrano de Bergerac” de E. Rostand ori ”Fata din Andros” de Terențiu.
Tot la Teatrul Naţional Bucureşti a semnat și regia spectacolului ”Mantaua” de Gogol, dar şi scenariul şi regia spectacolelor ”Clovnii” şi ”Actorul”.
Cunoscutul actor este, de altfel, doctor în Istoria teatrului. În 1981 a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ”Jacques Lecoq” din Paris, pentru ca, ulterior, să fie profesor la IATC, secţia actorie, între anii 1984-1989. Mihai Mălaimare a predat, de asemenea, în străinătate, la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat (arta şi cultura românească).
S-a remarcat, în paralel, prin rolurile interpretate în piese de teatru la radio şi televiziune, precum şi în numeroase filme, precum ”Veronica”, ”Explozia”, ”Filip cel bun”, ”Nea Mărin miliardar”, ”Ora zero”, ”Grăbeşte-te încet” sau ”Secretul lui Nemesis”.