Alexandru Arșinel: «Li se ardeau şi cozonacii şi veneau să ne vadă la televizor»

#Alexandru Arșinel

Weekend trist pentru întreaga lume artistică şi pentru toţi iubitorii de comedie. Alexandru Arşinel a încetat din viaţă joi, la vârstă de 83 de ani, după o carieră de mai bine de şase decenii. Starea de sănătate a artistului a fost greu încercată în ultimii ani, aşa că interviurile sale recente au fost premonitorii şi foarte emoţionante. Click! vă redă cele mai importante dintre ultimele mărturisiri făcute de regretatul actor. 

Şi-a dedicat mai bine  de 60 de ani publicului,  jucând atât în spectacole de teatru, cât și în film
Şi-a dedicat mai bine de 60 de ani publicului, jucând atât în spectacole de teatru, cât și în film

Alexandru Arșinel, un nume mare pentru o lume prea mică!

Despre cele mai frumoase momente din carieră: „Mi-au dat şi diplome şi decoraţii. Cele cu amprentă puternică, au fost din străinătate, din comunitatea românească din străinătate. Vreo 30 de ani în plin, am colindat cu Stela (Popescu, n.r.), prin comunităţile româneşti, din străinătate”.  

Citește și: Trupul lui Alexandru Arșinel a fost depus la Teatrul de Revistă „Constantin Tanase"

Despre cum a cunoscut-o pe Stela Popescu, cea alături de care a format un cuplu pe scenă din: „Eram în anul doi de facultate, undeva pe Malul Borcei, mergeam la muncă patriotică... Ţin minte că atunci am obţinut, la sfârşitul taberei, o diplomă pentru că am inventat o metodă stahanovistă de lucru”. 

A fost premiat acasă  de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților  cu Ordinul „Crucea  Bucovinei"
A fost premiat acasă de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu Ordinul „Crucea Bucovinei"

Alexandru Arșinel, despre transplantul de rinichi: «Eu nu am ştiut că nu am voie să mă operez» 

Mai vezi și: CTP, mesaj plin de venin la adresa lui Arșinel. „Atârnat de fusta cu adevărat marii actrițe Stela Popescu, nu făcea să râdă decât curcile”

Despre scandalul legat de transplantul de rinichi făcut în 2013: „Am rămas tâmpit şi probabil că aşa voi rămâne până nu o să mai fiu. De unde şi până unde un om este hulit din cauză că încearcă să se salveze? (...) Acela era un rinichi ţinut, în principiu, pentru o fată, care murise de un an.

Nu este ca la carne, stai la coadă, îţi ajunge rândul şi îţi dă kilogramul de carne. Aici este ca la transplant. Te verifică şi dacă eşti bun, te reţine pe o listă, în ideea de a-ţi face transplantul. (...) A fost cel mai compatibil.

Dovada este că au trecut opt ani de atunci. Eu nu am ştiut vreodată, nu am bănuit vreodată, că sunt oameni care gândesc aşa despre mine. (...) Gândeam ca aşa sa mi se cuvine, că îmi plătesc cotizaţia, că am şi eu dreptul sa fiu salvat. Nu aveam mustrări de conştiinţă. (...)

Dacă m-aş fi simţit vinovat, nu ştiu, poate mă împuşcam, zic, că asta ar fi fost metoda care să mă scape de obsesia asta că am făcut un rău. Dar, am simţit că am făcut ceva bun pentru persoana mea, familia mea, prietenii mei, publicul meu. (...)

Cei care m-au apărat în cea mai mare măsură au fost doctorii. Şi nu orice fel de doctori. Eu nu am ştiut că nu am voie să mă operez. Am ajuns acolo un pic luat pe sus, pentru că eu venit să caut, într-o clinică din România, unul din cei mai mari doctori, pentru o eventuală operaţie.» 

Mai vezi: Când va fi înmormântat Alexandru Arșinel. Familia actorului a făcut anunțul

Au  format unul dintre cele mai îndrăgite  cupluri artistice, între anii 1978-2017
Au format unul dintre cele mai îndrăgite cupluri artistice, între anii 1978-2017

Alexandru Arșinel și-a iubit nespus soția!

Despre soţia sa: „Era femeia care susţinea acest cuplu. Acest cuplu (cu Stela Popescu, n.r.) nu putea trăi fără un sprijin şi din afară, fără ca cineva să rămână paznic. 

Despre viaţă, în general: „Ăsta mi-a fost destinul. Să fiu la dispoziţia oamenilor, la tot ceea ce vor ei să gândească despre mine, chit că îmi convine sau nu îmi convine, chit că mă judecă din punct de vedere a unor lucruri, mai mult sau mai puţin adevărate, sunt Arşinel. Cu bunele şi cu relele mele. Mai mult de atât nu mai pot să dau, nu mai am timp”. 

Despre prietenii: „Am avut prieteni buni din lumea teatrului, actori deosebiţi. De exemplu, un prieten, care aş spune că este un prieten bun, adevărat, este Vasile Moraru. Am lucrat cu el la refacerea teatrului din mai multe puncte de vedere şi am simţit că ţine la mine. (...) Mi-a plăcut, fără să am o limită, Gigi Dinică. Enorm mi-a plăcut. Şi am avut o relaţie destul de decentă”. - toate aceste declaraţii au fost acordate pentru emisiunea „Reţeaua de idoli” difuzată de TVR 1 în octombrie 2021. 

Iată și: Călin Geambaşu, reacţie dură la adresa lui Arşinel. Ce a putut spune după moartea actorului

A fost căsătorit cu  Marilena din 1968
A fost căsătorit cu Marilena din 1968

În copilărie era confundat cu fetiţele: „Aveam 4 ani, era în timpul cel de al doilea război mondial şi îmi aduc aminte de o întâmplare extraordinară. (...) M-a oprit o căruţă cu două rusoaice şi zice «A, ce fetiţă frumoasă, ce blondă, hai să-i dăm o rochiţă» (...) şi m-au tuns. M-am întors acasă şi când m-a văzut mama a început să plângă. Îmi plăcea să spun că fac parte din generaţia care ne jucam în tranşee”.

Trebuie să citești și: Drama soției lui Alexandru Arșinel, Marilena. Erau căsătoriți de 54 de ani

Despre părinţi: „Mama era o frumuseţe, a fost de multe ori Regina Balului, că se făceau baluri acolo, învăţătorii, profesorii. Mama era casnică. Când spun casnică, scriu întotdeauna cu litere mari, pentru că mama era o casnică care ştia tot!

Ştia croitorie, ştia bucătărie, ştia să zugrăvească. Ea era nemţoaică şi a urmat o şcoală germană în Fălticeni un timp, până când a terminat-o când a pus tata mâna pe ea. Tata a terminat o şcoală de arte şi meserii, ceferist, şi a fost numit la Fălticeni. (...) Tata, în tinereţea lui, a făcut parte din toate brigăzile astea artistice. (...) Mama ne-a iubit extraordinar de mult”. 

Bogdan și Cristian sunt  băieţii artistului
Bogdan și Cristian sunt băieţii artistului

Despre public: „De multe ori ni s-a spus, de Revelion, că li se ardeau şi cozonacii şi veneau s-o vadă pe Stela şi pe Arşinel la televizor”. 

Despre adolescenţă: „Eu am făcut şcoală tehnică de construcţii, civile şi industriale. Colegii mei, majoritatea, au făcut Politehnica”.

Despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Marilena: „Nevasta mea şi cu mine. Doamna inimii mele. Acum doi ani am făcut 50 de ani de căsnicie. Am cunoscut-o la ştrand, la Tineretului. Am prins o după-amiază liberă.

Întâmplarea a făcut că a plouat cam cu o oră, două, înainte de intrarea la spectacol. Ploaie torenţială şi ne-a dat drumul, nu a mai avut încotro.. Și m-am dus la ștrand la Tineretului, ploaia se oprise şi acolo am agăţat-o. O fată frumoasă, înota extraordinar, a fost şi în lotul de tineret la înot”.

Toate aceste declaraţii au fost oferite în ultimul interviu amplu oferit de Alexandru Arşinel, pentru „Dan Negru” şi emisiunea „Legendele” de la Antena 1.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
toma caragiu jpg
tamara buciuceanu jpg
elena carstea jpeg
salma hayek rochie albastra profimedia jpg
seraphina rose ben affleck fin profimedia colaj png
Pentru cei care nu își mai amintesc, trupa Holograf a fost înființată în anul 1977 de către Mihai Pocorschi
banner julia jianu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net