Cătălin Crișan a împlinit 57 de ani. Octavian Ursulescu dezvăluie picanterii despre solistul care topea inimile fetelor: „Dădea autografe și pe buletinul de identitate.” Cum era plătit, în comunism?
Cătălin Crișan, unul dintre cei mai talentați artiști ai „Generației de Aur”, a împlinit 57 de ani, pe 6 februarie 2025. La ceas aniversar, celebrul prezentator de evenimente Octavian Ursulescu ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre succesul uriaș înregistrat de solist, încă de la debul muzical. Ne-a dezvăluit și lucruri interesante, din culisele spectacolelor unde au colaborat.






„A fost unul dintre tinerii lansați la Mamaia”
Octavian Ursulescu a dat timpul înapoi și și-a amintit de succesul înregistrat, încă de la debut, de Cătălin Crișan, pe atunci un tânăr frumușel și extrem de talentat:
„A fost unul dintre tinerii lansați la Mamaia, cu care am colaborat foarte mult ulterior, înglobându-l în toate turneele pe care le giram în acea perioadă, alcătuind distribuțiile și, firește, prezentându-le, așa că am bătut țara cu el.
La fiecare sală unde găsea un pian în culise se așeza în fața claviaturilor și cânta piese clasice, nepăsându-i de ce era în jur. De altfel la unul din aceste turnee și-a cunoscut prima soție, care cânta și ea”, povestește marele prezentator de evenimente, exclusiv pentru Click!
„Locuia pe atunci, aproape de mine, i-am cunoscut bine părinții”
Octavian Ursulescu i-a cunoscut solistului și familia frumoasă:
„Cătălin locuia pe atunci aproape de mine, i-am cunoscut bine părinții, oameni extraordinari, am fost și într-o vacanță cu ei la Mânăstirea Văratec, iar bunicul lui, care îl adora, mi-a dat primele poze pe care le-am publicat cu adolescentul talentat de la Liceul ”Mihai Viteazul”. Dintre aceste turnee cele mai numeroase au fost pentru Filarmonica din Botoșani.
Am spus „pentru” fiindcă în acei ani instituțiile de cultură erau obligate să se și autofinanțeze, parțial, drept care din instrumentiștii filarmonicii se alcătuise o formație, dirijată de Victor Huminic, formație în care cânta, la trompetă, Mircea Dan (care mai târziu a devenit directorul instituției, am colaborat în această postură cu el), tatăl soțului Mădălinei Manole”.
„Romanticul Cătălin Crișan fugea inițial de lungile ședințe de autografe”
Cătălin Crișan era adorat de public, de spectatoare, însă, la debut, fugea de aglomerația creată în spatele scenei, locul unde artiștii acordau autografe:
„El era nelipsit din distribuția, evident nu mereu aceeași, spectacolelor, alături de Gabriel Cotabiță, Gabriel Dorobanțu, Natalia Guberna, Alexandra Canareica, Ricky Dandel, ș.a., am și acum câteva afișe și programe, pentru că realizam pentru ei și programe de sală cu care mai scoteau niște fonduri, cu biografiile protagoniștilor, fotografii, etc.
Romanticul Cătălin Crișan era firește asaltat de admiratoare și, asemeni altor colegi lansați de tineri, la Mamaia, fugea inițial de la lungile, e adevărat, ședințe de autografe, fiindcă atunci nu existau telefoane cu care să se facă selfie.
„L-am luat deoparte și i-am spus cât greșește”
După un concert la Bistrița l-am luat deoparte și i-am explicat cât greșește: oricât de obosit ai fi, nu ai voie să ignori vreun spectator, fiindcă acesta dăduse bani pe bilet, făcuse economii ca să ne vadă, venise acolo și pentru tine sau poate special pentru tine. Sigur, mulți nu aveau carnețele de autografe, dar din acea clipă Cătălin a rămas și câte o oră după concerte, semnând pe bilețele de hârtie, chiar pe cămăși și buletine de identitate!”, a mai menționat Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!
Șlagărul „Vorbește marea” i-a adus popularitatea
Cătălin Crișan a ajuns la inimile ascultătorilor cu interpretarea sa plină de emoție:
„Popularitatea sa era uriașă, practic după un singur șlagăr, „Vorbește marea” de Aurel Manolache (mai avea o piesă înduioșătoare de același compozitor, ”Mama”) – care făcuse parte din cele două piese cu care cucerise premiul I (Trofeul îi revenise Alinei Mavrodin) în 1987 la festivalul de la Mamaia.
Premiul II îl câștigase Daniel Iordăchioae, din Pașcani, care evolua pe coordonate total opuse, mai rock and roll, mai ”Elvis”-ian. Îmi aduc aminte că în acel an șefii de la Cultură au organizat un turneu în câteva mari orașe cu câteva vedete, dar și laureați tineri, pentru a promova festivalul de la Mamaia”.
Ce dispută a fost evitată între Cătălin Crișan și Daniel Iordăchioae?
Am aflat și ce s-a întâmplat între Cătălin Crișan și Daniel Iordăchioae, la unul dintre evenimente:
„Nu pot uita cum, la Cluj, și Cătălin și Daniel țineau să încheie spectacolul, drept ”cap de afiș”, iscându-se un blocaj. Aurel Manolache, care era în fruntea delegației, s-a fofilat, evitând o decizie, așa că am luat-o eu, care prezentam: a încheiat Silvia Dumitrescu, așa încât nu s-au mai disputat! Într-un interviu recent, Cătălin declara că nu-și mai amintește dacă a fost plătit la Mamaia și-l cred, au trecut totuși niște ani, deși ar fi trebuit să nu uite acel prim „gaj” al lui, ca artist...
Ei bine, nu doar că a fost recompensat financiar pentru premiu, dar a fost plătit separat pentru cele două apariții în festival (în concurs și la Gala laureaților), plus pentru cele patru concerte ”Avanpremieră Mamaia”, care au avut loc înainte de festival pe litoral, totul era foarte corect, venea tov. Aron de la Consiliul culturii cu banii și statele de plată, ceea ce după 1990 nu s-a mai întâmplat”, ne-a mai dezvăluit Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!
„Popularitatea unui artist se verifică atunci când reușește să umple Sala Palatului”
După participarea la Festivalul Mamaia, Cătălin Crișan și-a găsit rapid un loc important, în rândul artiștilor mari, de la acea vreme, susținând concerte în întreaga țară:
„După premiul de la Mamaia, Cătălin a mai topit inimile spectatoarelor, frumușel foc și cu voce caldă, în concertele „De la Mamaia la...Pitești”, organizate de compozitorul și dirijorul Dumitru Lupu sub egida Teatrului „Al. Davila”.
Erau adevărate spectacole ale tinerilor în mare ascensiune, cu Gabriel Dorobanțu, Cătălin Crișan, Daniel Iordăchioae, Ileana Șipoteanu, Viorela Filip, Otilia Rădulescu, Silvana Cucu. Muzician înzestrat, mă bucur să îl vedem și azi pe Cătălin Crișan în prim-plan, cu compoziții superbe (vezi „Dacă pleci”, dar și piesele în duet cu Mirabela Dauer), școală de muzică, propriul studio de înregistrări, versuri pentru cântece, dar și autor dramatic și regizor.
Popularitatea unui artist se verifică atunci când reușește să umple Sala Palatului, iar Cătălin a făcut-o și pe asta”, mai spune Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!