Ce s-a ales de Luminița Dobrescu, prima câștigătoare a trofeului Cerbul de Aur. Motivul pentru care a fugit din țară: „Nu am vrut să...”
Luminița Dobrescu (78 de ani) este prima româncă ce a reușit să câștige Cerbul de Aur pe vremea comunismului, mai exact în 1969. În ciuda faptului că ajunsese pe culmile succesului, cântăreața a decis să părăsească țara și s-a stabilit în Germania.
Pentru Luminița Dobrescu, Festivalul „Cerbul de Aur”, de la Brașov din 1969 a fost un prilej bun pentru a debuta în industria muzicală. Deși dorința ei era să devină medic, pasiunea pentru muzică a fost mai mare decât orice altceva. Artista a reușit să cucerească toată lumea cu melodia „Of, inimioară”, care i-a adus marele trofeu. În cadrul unui vechi interviu, aceasta a declarat că își dorea să ajungă celebră și știa că se poate baza pe talentul său artistic.
Deși a devenit cunoscută cu mult timp în urma, oamenii nu cunosc toate detaliile despre viața ei personală. Lumina Dobrescu mai poartă și numele de Hortensia, nume inspirat din buchetul de hortensii pe care tatăl său l-a adus la maternitate, când aceasta a venit pe lume. Artista s-a născut în București, cu o mamă originară din Corbeanca, Ilfov și un tată gorjean, născut în comuna Câlcești. În timp ce tatăl ei a fost militar și desenator tehnic, mama sa era croitoreasă, aceasta confecționându-i rochia pe care a purtat-o la Festivalul „Cerbul de Aur”.
Luminița Dobrescu a fost colegă și prietenă cu Angela Similea
Luminița Dobrescu a făcut cursuri muzicale la îndrumarea tatălui, care uneori obișnuia să cânte, pe lângă cele două meserii ale sale. Una dintre colegele ei de școală a fost chiar Angela Similea, care avea să devină o mare cântăreață. Cele două au fost bune prietene, însă pe parcursul anilor, amiciția s-a încheiat.
”Ne împrietenisem, mă vizita si chiar cântam împreună, mergeam în excursii, iar din compania noastră nu lipsea fratele ei cel mic Asu, de fapt Victorașu, dar pentru noi era Asu. Mai târziu, am intrat la renumitul Liceu din Pajura, unde o avusesem colegă și pe Margareta Pâslaru, dar aceasta deja terminase studiile fiind mai mare decât noi.
De la sfârșitul liceului, drumurile noastre s-au despărțit, eu studiam la Conservatorul de muzica Ciprian Porumbescu, îmi începusem deja cariera muzicală la TVR, iar Angela intrase la Școala Populară de Arte.
După aceea, a urmat Cerbul de Aur în 1969. După plecarea mea definitivă în Germania, drumurile noastre s-au pierdut în negura timpului. Nu am mai întreținut niciun contact, până în 1982 când, într-o bună zi, primesc un telefon de la Angela, ea fiind la Hamburg cu fostul ei soț Jan Hilgen și dorind să mă viziteze la Berlin. Știu că nu eram pregătită pentru o asemenea vizită fapt care a făcut ca relația noastră să eșueze pentru totdeauna”, dezvăluia cântăreața într-un interviu.
A părăsit România în ciuda succesului pe care l-a dobândit aici
Luminița Dobrescu a părăsit România și a plecat în Germania, chiar dacă reușise să dobândească un succes fulminant în lumea muzicii. Într-un interviu pentru TVR din 2007, artista a precizat motivele pentru care a luat această decizie. În prezent, interpreta locuiește în Italia și este căsătorită cu Frank Fisher.
„Viața particulară care nu funcționa. (…) Pentru că nu am vrut să lucrez pentru Securitatea Română”, spunea aceasta.