Cum a decedat artistul de aur al muzicii lăutărești, Fărâmiță Lambru. Viciile și boala i-au adus sfârșitul
Fărâmiță Lambru, considerat unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii lăutărești, a murit la doar 47 de ani, la 12 decembrie 1974. Până la acea vârstă fragedă, a reușit să-și construiască un nume important în lumea muzicii și a lăutarilor din România, însă, din păcate, viața sa a fost marcată de vicii și probleme de sănătate, care l-au răpus prematur.

Născut pe 15 septembrie 1927 în București, Fărâmiță Lambru provenea dintr-o familie de lăutari, iar de mic a fost înconjurat de muzică. Tatăl său, violonist, i-a descoperit foarte devreme urechea muzicală. În 1949, tânărul Lambru a debutat într-o formație militară, iar mai târziu, talentul său a fost remarcat de mari artiști ai vremii, precum Maria Tănase. A ajuns să colaboreze cu ea și a devenit cunoscut pentru virtuozitatea sa la acordeon, dar și pentru dirijarea unor formații muzicale de prestigiu.
Pe parcursul carierei sale, Fărâmiță Lambru a participat la numeroase turnee internaționale și a avut apariții pe marile scene ale lumii, în țări precum Franța, Italia și Republica Democrată Germană. Împreună cu trupă sa, a adus muzica lăutărească în atenția unui public vast și diversificat. Prestațiile sale deosebite au fost apreciate și răsplătite cu distincții, printre care și Premiul II la Concursul Internațional al Festivalului Tineretului de la Varșovia.
Fărâmiță Lambru, cunoscut și pentru aparițiile sale din filme
De-a lungul carierei, Fărâmiță Lambru a fost un artist multifacetat, cunoscut nu doar pentru muzica sa, dar și pentru aparițiile sale în filme și spectacole. A jucat în producții precum „Dincolo de barieră”, „Tunelul” și „Facerea lumii”. De asemenea, a fost actor în musicalul „Groapa”, unde a interpretat rolul solistului Zavaidoc. Munca sa constantă și diversificată i-a adus succes, dar și oboseală cronică.
Din păcate, acest ritm de viață alert și epuizant a avut un preț. De-a lungul anilor, Fărâmiță Lambru a fost afectat de vicii precum alcoolul și tutunul, care i-au influențat sănătatea. În plus, a fost diagnosticat cu diabet și tuberculoză, iar boala i-a slăbit organismul. Deși a avut un succes imens pe scenă, viața sa personală nu a fost lipsită de dificultăți, iar stresul constant și viciile au contribuit la declinul său fizic, scriu cei de la Fanatik.
A murit la doar 47 de ani
În ciuda realizărilor sale impresionante, Fărâmiță Lambru a murit la 47 de ani, în urma complicațiilor cauzate de boală și vicii. Moartea sa a lăsat un gol imens în muzica lăutărească românească. Artistul a fost înmormântat la Cimitirul Izvorul Nou din București, dar, în ciuda impactului său cultural, puțini sunt cei care mai trec pe la mormântul său. De regulă, doar angajații cimitirului își amintesc de el, aprinzând o lumânare pe mormântul celui care a fost considerat un adevărat simbol al muzicii lăutărești.