Cum funcționa înșelăciunea în care au fost implicați Culiță și Iancu Sterp

Culiţă și Iancu Sterp sunt audiați într-un dosar de înşelăciune în care prejudiciul se ridică la 400.000 de euro. Cum funcționa momeala în care au fost implicați cei doi frați.

Culiță Sterp
Sursa: arhiva personală

Culiță și Iancu Sterp sunt acuzați că au promovat pe paginile personale de Instagram două platforme care le promiteau românilor dispuși să investească bani pentru a cumpăra acțiuni că vor încasa dublu în 72 de ore.

Cântărețul de manele și fratele său au fost plătiţi pentru reclama făcută şi au calitatea de suspecţi în dosar. Însă, după audierile din dosarul acestei înșelăciuni, cei doi au fost lăsaţi să plece acasă.

Înșelăciunea în care sunt implicați Culiță și Iancu Sterp nu a rămas fără urmări: dosare penale pentru un român și un moldovean

Autoritățile au deschis dosar penal în înșelăciunea în care sunt implicați Culiță și Iancu Sterp pentru un moldovean și un român.

 „Într-un dosar penal înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara în anul 2021, sub supravegherea procurorului din cadrul acestei unități de parchet, au fost efectuate acte de urmărire penală cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, Brigăzilor de Operațiuni Speciale Timișoara, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Direcției de Investigații Criminale, Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Hunedoara și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliței Timiș, pentru săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, prev. și ped. de art. 244 al. 1 și 2 Cp, cu aplic. art. 35 al. 1 Cp., se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Acum două zile, au fost efectuate percheziții în 11 locații din România și tot atâtea persoane au fost aduse la audieri. În plus, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.

Arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care sunt implicați Culiță și Iancu Sterp

În plus, procurorii au făcut propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, față de unul dintre inculpați.

Ce s-a întâmplat de fapt? Timp de un an de zile, între 2020 – 2021, două persoane, un moldovean și un român, cu implicarea mai multor persoane, au indus în eroare 32 de persoane. „Prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase și prin folosirea de calități mincinoase și de mijloace frauduloase, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei”, s-a mai arătat în comunicatul de presă menționat.

În acest sens, cei doi au creat conturi cu numele de utilizator Greatrade, Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente. Ajutați de promovarea din partea a două persoane de notorietate în România – Culiță și Ianu Sterp, au reușit să convingă persoanele vătămate să le transferă diverse sume de bani, în diferite conturi bancare. Li s-a promis că o să primească un profit garantat.

Cum au câștigat încrederea persoanelor vătămate

Cel mai greu în înșelăciunea în care au fost implicați Culiță și Iancu Sterp a fost ca cei doi capi ai acestei acțiuni să câștige încrederea victimelor. Pentru a reuși acest lucru, moldoveanul și românul au convins victimele să transfere sume nesemnificative.

După aceea, le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Astfel, s-a creat falsa convingere că vor avea profit garantat. Aceasta a fost metoda prin care s-a reușit câștigarea încrederii celor care și-au investit banii în această înșelăciune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
celine dion jpg
oana roman jpg
banner oana lis png
claudia patrascanu bani casa constanta webp
banner mădălina ghenea png
banner smiley Dinu Maxer png
banner saveta bogdan png
banner alex dobrescu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net