A murit Tiberiu Ceia. Detalii din ultimii ani de viață. „Am regrete..." - Ce a mărturisit în ultimul inerviu

Ultima actualizare:

Îndrăgitul artist de muzică populară Tiberiu Ceia a murit la 29 martie, la vârsta de 82 de ani. Artistul a trăit toată viaţa cu drag de folclor și de scenă. Murturisirile pe care le făcea acum câteva luni, în ultimul interviu, acordat pentru postul TVR Timișoara sunt extrem de emoționante. Click! îți prezintă detalii neștiute din viața marelui artist.

Artistul s-a născut în data de 16 iulie 1940, în Timișoara. A îndrăgit muzica din primii ani de viață, mai exact de la vârsta de 4 anișori. Primele cântece le-a auzit de la mama, care era originară din Bihor, dar și de la tatăl său, născut în Oravița. Avea doar 4-5 ani atunci când a început să cânte prin casă melodiile Ioanei Radu și ale Mariei Lătărețu.

Prima melodie despre care îşi aminteşte că a cântat-o cu seriozitate artistică a fost „Cruce albă de mesteacăn", pe când avea 5 ani. Mărturiseşte că a învăţat acest cântec de la tatăl său. În 1967 a devenit profesor de Limba și Literatura Română, activânând la școala din Șandra, între anii 1967-1972.

Dar dragostea pentru folclor şi scenă a fost mai mare decât dragul de elevii săi. În anul 1967 a cântat în cadrul emisiunii de televiziune Dialog la distanță", la concursul de muzică dintre Timișoara și Iași, şi, după ce a câștigat trofeul competiţiei, a devenit oficial interpret de muzică populară. Cu această ocazie, în 1979 a renunțat la meseria de dascăl, dedicându-se total scenei, cântecului popular românesc şi lumii artistice. 

Era sigur că Dumnezeu l-a înzestrat cu un dar impresionant

Artistul Tiberiu Ceia şi-a dedicat întreaga viaţă pasiunii pentru folclor / foto: TVR
Artistul Tiberiu Ceia şi-a dedicat întreaga viaţă pasiunii pentru folclor / foto: TVR

Personalitate marcantă a cântecului popular bănățean, Tiberiu Ceia a înțeles încă din copilărie că divinitatea l-a înzestrat cu un dar marcant, acela de a aduce un strop de bucurie în inimile semenilor săi prin cântec. Glasul său a alinat și bucurat, în aceeași măsură, generații la rând. Dumnezeu, cântecul, familia și publicul au fost sfinte pentru Tiberiu Ceia. 

Celebru și iubit, artistul bănățean Tiberiu Ceia a făcut mărturisiri impresionante în ultimul său interviu, acordat colegilor de la postul TVR Timișoara, unde a prezentat şi el o emisiune folclorică. Artistul a povestit despre cum a început să facă muzică, dar și despre ce regrete are și multe alte subiecte interesante. „Nu am nici o stea pe caldarâm, dar am o stea în cer şi una-n inima publicului. Şi acestea îmi surâd de peste șase decenii", spunea Tiberiu Ceia.

Tiberiu Ceia: „Fiecare cântec a fost o poveste adevărată”

Tiberiu Ceia a povestit pentru TVR Timișoara și despre prima sa apariție pe o scenă, dar și ce l-a ajutat să aibă o carieră atât de îndelungată: „Prima dată, apariția pe scena la Operă din Timișoara, într-o depărtată seară de primăvară, 21 mai 1967, atunci când acolo se desfășura un dialog la distanță care exprima dorința bănățenilor de a ieși în față, cu tot ce fac ei pe teren cultural, în fața Iașiului. Și este un eveniment care m-a marcat, eram prezent pe scena Teatrului Operei din Timișoara Ion Besoiu, marele nostru actor”.

Îndrăgitul artist a mărturisit care este secretul celor mai bine de 50 de ani de prezență în fața publicului: Pesemne că a fost un lucru care a determinat longevitatea mea pe scenă, un dar cu care m-am născut de la divinitate care m-a urmărit încă de pe când aveam 4 ani. Și de câte ori apăream pe scenă eu eram primit de către public excepțional. Am reușit întotdeauna să transmit ideea principală a cântecului, pentru că fiecare cântec al meu a fost o poveste adevărată și un loc sau un motiv de unde a pornit un cântec".

Tiberiu Ceia: „Nu am studii muzicale”

Tiberiu Ceia a mărturisit că nu avea studii muzicale și a mai spus că nici nu a făcut eforturi, așa cum fac alți cântăreți, să-și păstreze glasul intact: „Nu am studii muzicale. Mi-am menținut glasul nefăcând ceva special niciodată, nu m-am păzit de frig sau de curenți, nu m-am păzit să nu beau rece sau să mănânc o înghețată, să nu fac curent în mașină când era cald. Poate că tocmai această lipsă de grijă pentru glasul meu m-a determinat să-l păstrez. Deci, am început la 4 ani, în 1944, spre 1945, și ultima apariție mai frumoasă în public a fost Strugurele de Aur al Alba Iulia, în 2016 când am fost primit chiar cu urale"

Care au fost regretele marelui artist: „Nu m-am amestecat în probleme care mă priveau”

Marele artist a mai povestit în cadrul emisiunii de la TVR Timișoara și despre regretele pe care le are după o viață de artist: „Am regrete că nu am fost prea aprig atunci când poate că interesul meu era în joc. Mai popular spus, nu m-am amestecat în probleme care mă priveau. De exemplu, atunci când am fost exclus din viața artistică a țării, în 1984-1985, și nu am mai apărut nici la radio public, nici la Televiziunea Română, până după 1989, moment care ne-a marcat pe toți, pe unii în bine, pe alții nicicum, pe alții în rău chiar". 

Tiberiu Ceia: „În familia mea și a soției mele am fost foarte iubit”

Tiberiu Ceia, alături de soția sa, Anca. Au fost căsătorit 52 de ani / foto: arhiva personală
Tiberiu Ceia, alături de soția sa, Anca. Au fost căsătorit 52 de ani / foto: arhiva personală

Tiberiu Ceia a povestit și despre ce îl deranja la cântăreții din ziua de astăzi și ce nu și-a permis el să spună niciodată. „În zilele noastre mă mâhnește falsul și atunci când cineva vine pe scenă ca un mare artist, care de fapt nici nu trece pe lângă ceea ce înseamnă artă sau artist, și se impun și cei care spun noi artișii..., lucru care mă deranjează. Eu cred că nu am spus niciodată în viața mea, deși urlu pe scenă de mai bine de 50 de ani, noi artiștii...".

„Cine scârţâie fântâna" era cântecul preferat al soţiei sale, Anca

Artistul a vorbit și despre ceea ce-l face fericit și a recunoscut că familia este cea care reușește să-i creeze astfel de sentimente. Fericit mă face pe mine familia mea, aici includ rudele cele dragi mie, în familia mea și a soției mele am fost foarte iubit, chiar adulat de ei și fiecare apariție a mea în familiile lor era un prilej de bucurie, era un prilej de satisfacții și de inimă. În primul rând, nevasta mea mă face fericit, ea e cea care m-a susținut încă de când eram student și tot ea spunea: uite cântecul ăsta cred că are sorți de izbândă. Și dau exemplu cântecul «Cine scârțâie fântâna» care a fost îndrăgit de ea și chiar de mama acesteia și a fost o condiție ca de câte ori avem chef în familie să-l cânt"

Cântărețul de muzică populară a povestit și despre hobby-urile pe care le avea. „Hobby-urile mele ar fi pasiunea pentru spectacolul de operă în care am fost prezent, spectacole mari de operă, încă de pe la vârsta de 5-6 ani. Dorința mea a fost să mă fac profesor. Deși tatăl meu care era jurist tindea să mă trimită la Științe Juridice la București nu a reușit să mă convingă, iar eu m-am dus la vechiul meu vis la Filologie, Pedagogie și m-am făcut dascăl de limba română", a mai povestit interpretul.

Tiberiu Ceia, cetăţean de onoare al oraşului Timişoara

Tiberiu Ceia a primit numeroase premii de-la lungul întregii cariere / foto: TVR
Tiberiu Ceia a primit numeroase premii de-la lungul întregii cariere / foto: TVR

Tiberiu Ceia a primit numeroase distincții. Enumerând doar câteva dintre acestea, în 1968 a primit medalia Meritul Cultural Clasa Întâia, Diplomă de Excelență Ministerul Culturii, Diplomă de Excelență TVR 50, cetățean de onoare al municipiului Timișoara, cetățan de onoare al Comunei Șandra, a lansat de-a lungul carierei 12 albume și sute de melodii. Cel mai popular cântec este și astăzi Frumoasă este vecina noastră". În anul 2015 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara, o distincție binemeritată după o viață închinată folclorului bănățean și nu numai. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Gabriela Lucuțar
gigi becali facebook jpg
adelina pestritu colaj instagram jpg
theo rose anghel damian colaj instagram jpg
banner Iulia Albu Catanga Pădureanu
Banner Ela Crăciun
Banner Saveta Bogdan
Banner Andreea Sandu
image
actualitate.net
image
actualitate.net