Doru Ana, povestea de viață a marelui artist plecat pe scena din Ceruri

Lumea artistică e din nou în doliu. Doru Ana a plecat în noaptea de luni spre marţi spre o lume mai bună. Avea 68 de ani, din care mai bine de 40 i-a dedicat scenei şi tinerilor săi studenţi de la Actorie. A jucat în peste 70 de spectacole de teatru, în peste 40 de filme şi seriale tv, dintre ultimele roluri cele mai cunoscute fiind cele din „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Bulandra din Capitală şi serialul „Adela” de la Antena 1.

Alături de actrița Daniela Nane, în culisele spectacolului „O scrisoare pierdută”, de la „Bulandra”
Alături de actrița Daniela Nane, în culisele spectacolului „O scrisoare pierdută”, de la „Bulandra”

O viaţă spectaculoasă! Greu încercată, dar spectaculoasă! Cu foarte multe pierderi, dar şi foarte multe realizări. Aşa a fost, spun apropiaţii, viaţa actorului, regizorului şi profesorului de Arta Actorului Doru Ana.

Citește și: Suferința care i-a adus sfârșitul talentatului actor Doru Ana, evocată de prieteni

Despre încercările vieţii vorbea mereu foarte deschis, de parcă nu i s-ar fi întâmplat lui, despre realizările profesionale prea puţin, însă şi cu prea multă modestie, deşi a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei sale şi unul dintre cei mai iubiţi pedagogi.

A sacrificat foarte multe pentru a deveni actor

Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a luat un băiat din Groapa lui Ouatu, Podul Grant, şi l-a ajutat să se întâlnească şi să dea mâna cu Radu Beligan şi cu alte personalităţi. De la 4 ani am visat asta. Îţi dai seama cum mă priveau cei cărora le spuneam la 7 sau 8 ani că mă fac artist. Şi mai târziu îmi spuneau că sunt nebun că vreau asta, că la teatru sunt oameni mari, nu aveam rude sau pe altcineva să mă susţină. Am avut totuşi nişte «vămi» de trecut. La 25 de ani, exact în ziua în care îmi dădeam examenul de stat, maşina cu sicriul tatălui meu era în faţa şcolii. La 35 de ani mi-a murit în braţe femeia iubită, de cancer. La 40 şi ceva de ani mi-a murit copilul călcat de maşină. La 53 mi-a murit cel mai bun prieten. Când el a murit am simţit că pierd jumătate din mine. Am făcut meseria aceasta cu plăcere, cu bucurie”, a mărturisit Doru Ana, în 2011, pentru Jurnalul Naţional.

A fost încercat de mai multe ori de probleme de sănătate

În 2002 a făcut primul infarct şi l-a luat ca pe o lecţie de viaţă.

În ultimii ani a jucat în mai multe seriale foarte iubite. Aici, în „Umbre” de la HBO
În ultimii ani a jucat în mai multe seriale foarte iubite. Aici, în „Umbre” de la HBO

Sunt fericit că fiecare dimineaţă în care mă trezesc şi nu am murit în somn e un mare câştig. Am învăţat asta acum nouă ani, când am făcut infarct. Mă lupt, mă enervez, trec prin drame sentimentale sau profesionale, e normal. Dar dimineaţa când deschid ochii îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi. Fiecare zi e un dar”, a mai spus Doru Ana, pentru aceeaşi sursă.

Vezi și: A murit actorul Doru Ana! Reacțiile cunoscuților la aflarea teribilei vești

Şi-a dorit foarte mult o familie

Eu umblând de colo-colo, cu vreo trei căsătorii oficiale şi vreo trei neoficiale, dar în durată, 5-10 ani, eram cumsecade; mă duceam la femeie, renovam casa, o puneam la punct, după care plecam, atunci când vedeam că în partea aia e mai bine, de aia nu aveam multe lucruri de luat. Dar chestia asta a însemnat că de fapt eu nu prea mi-am făcut un rost, casă, chestii. Mai stăteam cu chirie, mai găseam o fată cu suflet bun – mă duceam la ea. M-am trezit pe la 50 şi ceva de ani că: «Bă, n-ar fi bine să am şi eu o casă?»”.

A fost foarte marcat, mai ales de moartea fetiţei sale

Am mai trăit o tragedie, mi-a murit un copil. La 7 ani jumătate, a călcat-o o maşină pe Podul Grant, la 1 ianuarie. Asta s-a întâmplat în '95. Tot timpul vorbesc despre Măriuca. Nu mă feresc să vorbesc despre ea. Încerc să păstrez această legătură cu acel copil care nu şi-a trăit decât o bucăţică de viaţă”, a declarat actorul, pentru Antena 3, acum trei ani.

«A plecat trist şi însingurat»

Doru Ana s-a dus, după o lungă suferinţă. A plecat trist şi însingurat, lăsând mâhnire în sufletele celor care l-au iubit. Eu îi voi fi recunoscătoare mereu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”, a scris actriţa Daniela Nane, care jucase sub îndrumarea regizorală a lui Doru Ana, într-unul dintre cele mai iubite spectacole din Bucureştiul ultimilor ani: „O scrisoare pierdută”, la Teatrul Bulandra.

Alături de o fostă studentă, Oana Moșneagu, în serialul „Adela” de la Antena 1
Alături de o fostă studentă, Oana Moșneagu, în serialul „Adela” de la Antena 1

Ca artist, a avut o scară foarte frumoasă. Ca om a avut o viaţă tragică, plină de tragedii fundamentale. A fost un om puternic, pentru că a trecut peste atâtea. A putut mereu să se reechilibreze. Nu mai avem timp să vorbim despre oameni cât trăiesc. Ar fi mai frumos să-i cinstim cât trăiesc”, a spus Dorel Vişan, pentru Antena 3.

Actriţa Medeea Marinescu şi-a exprimat şi ea regretul, pe Facebook: „Astăzi, unul dintre profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul Doru Ana. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Medeea Marinescu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Doru Ana, tragedia neștiută care a marcat viața regretatului actor: «Nu mă feresc să vorbesc de ea»

Ultima noastră întâlnire a fost încărcată de o emoţie atât de puternică... S-a bucurat tare mult să ne revadă şi am rememorat cu mult drag amintiri de pe vremea serialului «Pariu cu viaţa», atunci când am lucrat pentru prima oară împreună, dar pe de altă parte am simţit în ochii lui multă tristeţe. L-am strâns tare în braţe, neştiind când ne vom revedea şi mă bucur că totuşi viaţa ne-a mai adus împreună încă o dată... Dumnezeu să te odihnească în pace şi linişte, suflet drag!”, a scris şi actriţa Cristina Ciobănaşu, pe Instagram.

Alături de Monica Odagiu (în stânga) și sora ei mai mare, Ana - și ele foste studente
Alături de Monica Odagiu (în stânga) și sora ei mai mare, Ana - și ele foste studente

Toţi cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Capela Bisericii Sfânta Maria, din strada Iani Buzoiani nr. 2, din Bucureşti.

Click! spune

Doru Ana s-a născut la 28 februarie 1954, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, promoţia 1980, la clasa profesoarei Olga Tudorache. A jucat în peste 70 de spectacole de teatru şi în peste 40 de filme şi seriale tv. A fost profesor de Actorie la UNATC vreme de 30 de ani, în perioada 2011-2015 fiind chiar director al Departamentului Arta Actorului din cadrul Universităţii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
1 mihai voropchievici jpg jpeg
horoscop 19 decembrie jpg
infidelitate jpeg
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
chei locuinta
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
Victor Pițurcă Vica Blochina
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
307079526 210160864678269 6977173893454253715 n jpg
Simona Halep si Toni Iuruc, Facebook jpg
cub anastasia soare png
Lia Bugnar Marius Manole FOTO Pro TV jpeg