O recunoști? Ea este actrița care s-a născut în „orașul banilor”, dar a avut părinți săraci. Avea să devină una dintre marile actrițe ale scenei românești

Silvia Dumitrescu-Timică s-a născut pe 29 octombrie 1902, la Craiova. După cum spunea în timpul vieții, actrița a crescut în „orașul banilor”, însă a avut părinți săraci și cumsecade. Povestea ei de viață este impresionantă, căci a ajuns una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului românesc. 

Silvia Dumitrescu-Timică
Silvia Dumitrescu-Timică

Mama ei credea că va fi doar o gospodină, însă a ajuns să fie una dintre cele mai mari actrițe

Silvia Dumitrescu-Timică visa să devină actriță, motiv pentru care s-a mutat în Capitală pentru a-și îndeplini dorința. Mama ei o vedea în viitor o gospodină cu potențial, măritată și casnică, însă ea a fost sigură că are talent în actorie. A debutat în această meserie la vârsta de 18 ani și a intrat la Conservator, la clasa marelui Livescu. Regretata actriță a urmat mai multe peregrinări, respectiv Teatrul Popular și Teatrul Mic, unde Mișu Fotino i-a oferit câteva roluri în care să joace, reușind să se facă remarcată în presa de profil.

”Mama vedea în mine o viitoare gospodină, măritată, la casa mea, cu un soț care să contribuie la realizarea tuturor dorințelor ei. Faptul că aveam aplicații pentru teatru, că jucam pe câte o masă improvizată în scenă, nu era de natură s-o determine să-și facă iluzii prea mari pentru mine, după cum și eu, la vârsta aceea, nu mi le-aș fi putut face”, declara Silvia Dumitrescu-Timică pe timpul vieții, potrivit Playtech.

A fost apreciată de mari personalități și a interpretat personaje importante

Datorită hazului și talentului ei actoricesc, Silvia Dumitrescu –Timică a reușit să îl cucerească pe Ion Livescu, care a luat-o la clasa lui de Conservator, ia ea a reușit să devină o actriță de renume, într-o generație de mari personalități. Victor Ion Popa a ajutat-o să joace la Teatrul Ventura, iar Sică Alexandrescu a dus-o la Comedia, unde a interpretat personaje alături de George Timică.

Totuși, adevărata ei carieră a început la Teatrul Național, unde a jucat celebra piersă „O noapte furtunoasă”. Regretata Silvia Dumitrescu-Timică a devenit preferata Mariei Ciucurescu și Mariei Filotti, iar de-a lungul carierei sale a interpretat roluri în producții mari.

Printre personajele care au consacrat-o se numără Aneta Duduleanu din „Gaițele”, Castope din „Dezertorul”, Chiriachița în „Titanic-Vals”, Vecina în „Domnișoara Nastasia”, dar și Marina din „Bădăranii lui Goldoni” ori Soacră în „Micul Infern”.

”O anumită lume, în trecut, ca și azi, și-ar putea închipui că meseria de artist e o joacă, o glumă. De unde să știe cu câtă seriozitate se pregătește această glumă, cu câtă trudă se construiește un personaj, un succes, o carieră durabilă. Eu mi-am făcut cariera cu trudă, dar câte satisfacții mi-a dat”, mai povestea regretata actriță.

A fost soția lui George Timică, unul dintre actorii de renume ai generației de aur.

Actrița care s-a stins din viață în 1999, a fost căsătorită cu George Timică, unul dintre marii actori ai scenei românești. Acesta era mai mare decât ea cu 16 ani, însă nu a fost un impediment pentru relația lor.

”De când îl știu colegii săi de teatru, și iarna și vara apare la repetiții cu o pălărie ancestrală, de paie, pe cap. E veche, murdară, găurită. Timică nu renunța la ea pentru că gonește ghinionul! În buzunarul actorului se afla mereu o bucată de lemn, ca să o aibă la îndemână, să bată în lemn pentru gonirea ghinionului”, mai spunea ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
maria dragomiroiu si sotul bebe mihu 4 webp
Alin Oprea a spus adevărul despre despărțirea Talisman foto arhivă personală
printele din olanda profimedia jpg
emily in paris jpg
Banner Nicolai Tand
stefania costache iumor jpeg
anca parghel png
sean diddy combs gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net