Recunoști personajul din imagine? Este actorul ce i-a dat voce lui Mihai Viteazul. S-a stins din viață de dorul soției

Ultima actualizare:

Un actor emblematic care și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei românești, Emanoil Petruț, rămâne adesea în umbra rolurilor celebre pe care le-a interpretat. Artistul a fost vocea lui Mihai Viteazul și a regelui Decebal, dar destinul său a fost unul tragic. În acest articol, vom descoperi povestea actorului care a dat glas unor personaje istorice marcante și care, în cele din urmă, a murit de dor.

Emanoil Petruț. Foto: arhiva.
Emanoil Petruț. Foto: arhiva.

Cariera și asocierea cu rolurile istorice

Născut pe 8 februarie 1932 la Mărășești, Emanoil Petruț și-a început cariera la vârsta de 15 ani, sub îndrumarea marelui actor George Vraca, care i-a prezis un viitor în artele dramatice. După absolvirea Institutului de Teatru în 1953, a devenit parte din echipele teatrelor Nottara și Național din București, strălucind pe scenă în peste 100 de roluri.

De-a lungul carierei sale, Emanoil Petruț a devenit asociat cu Tudor Vladimirescu în filmul "Tudor" (1963), și a avut roluri memorabile în "Amintiri din copilărie" (1965), "Răpirea fecioarelor" (1968), și "Ciprian Porumbescu" (1973). Cu o voce puternică și expresivă, a fost alegerea perfectă pentru a da viață unor figuri istorice precum Mihai Viteazu și Decebal.

Dragostea vieții și o mare tragedie

La 28 de ani, Emanoil Petruț s-a căsătorit cu Catinca Râlea, fiica criticului literar Mihai Râlea. Catinca, o personalitate complexă, a fost traducătoare, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-tv. Cuplul a trăit o frumoasă poveste de iubire, iar Catinca a fost susținătoarea și partenera sa de viață.

Cu toate acestea, viața a adus o tragedie neașteptată. La vârsta de 51 de ani, Catinca Râlea s-a stins din viață pe 19 ianuarie 1981. Durerea pierderii sale a fost copleșitoare pentru Emanoil, care nu a reușit să se refacă după acest eveniment tragic.

Actorul, chinuit de dorul soției și neconsolat, a decis să-și urmeze iubirea în eternitate. La doar doi ani după trecerea Catincai, pe 8 august 1983, Emanoil Petruț a părăsit această lume la vârsta de 51 de ani. Se spune că actorul și-ar fi presimțit moartea și că aceasta ar fi fost determinată în mare măsură de dorința de a se reuni cu soția sa în lumea de dincolo.

Moștenirea artistică a lui Emanoil Petruț a fost continuată de nepotul său, Tudor Petruț, care a devenit cunoscut publicului larg prin rolurile sale în filmele "Liceenii" și "Extemporal la dirigenție" în 1987. Astfel, familia Petruț a contribuit semnificativ la peisajul cinematografic românesc.

Emanoil Petruț rămâne în amintirea publicului ca un actor cu o voce impunătoare, care a dat viață unor personaje istorice și a trăit, a iubit și a pășit pe scena vieții cu intensitatea și pasiunea unui adevărat artist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
Daniel Pavel  (3) JPG
Sâmbătă a fost zi de curățenie și ecologizare pe Platoul Feteni din Râmnicu Vâlcea iar artiștii au spus "Prezent"!
1 florin piersic 84 de ani 3 jpg jpeg
banner dinu maxer axxa png
 Alessia se simte acum ca peștele în apă pentru că face ce iubește cel mai mult
banner naomi png
instagram (3) jpg
cary grant jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net