Român erou al armatei americane în cel de Al Doilea Război Mondial

Ultima actualizare:

    Românul Alex Vraciu a fost unul dintre cei mai buni piloţi din cel de-Al Doilea Război MondialFoto historicaviation.com
Românul Alex Vraciu a fost unul dintre cei mai buni piloţi din cel de-Al Doilea Război MondialFoto historicaviation.com

Alex Vraciu, aviatorul de origine română considerat unul dintre eroii forţelor armate americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani.

Fiul unor imigranţi români din Transilvania, Alex Vraciu şi-a finalizat studiile la Universitatea DePauw şi, simţind iminenţa războiului, s-a înscris într-un program civil de antrenament aviatic. După ce şi-a obţinut brevetul de pilot s-a înrolat ca aviator în Marina Militară a Statelor Unite. În plină desfăşurare a celui de-al Doilea Război Mondial, escadrila în care se afla Alex Vraciu a intrat în luptă în octombrie 1943, scriu cei de la The New York Times.

Românul s-a făcut remarcat încă de la primele acţiuni de luptă, reuşind să doboare cinci avioane inamice. La începutul verii lui 1944, Vraciu avea la activ 12 avioane doborâte, ceea ce la momentul respectiv era un record al aviatorilor din marina americană. Acţiunea în urma căreia Alex Vraciu a devenit un pilot legendar s-a petrecut, însă, pe 19 iunie 1944, în timpul Bătăliei din Marea Filipinelor. Vraciu a interceptat o formaţiune de 40 de bombardiere japoneze şi, cu toate că avionul său se confrunta cu probleme la motor, a reuşit să doboare şase avioane inamice în numai opt minute şi să se întoarcă teafăr pe portavionul „USS Lexington”. A fost primit ca un erou de către colegii din Marina Militară şi fotografiat chiar în momentul în care a deschis carlinga, arătând cu degetele numărul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborâse. De altfel, această poză înfăţişându-l pe românul Alex Vraciu a rămas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Citiţi povestea românului pe adevarul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
Odihnă, flori, somn jpg
albert einstein foto profimedia
pablo picasso si olga captura video jpg
pilot pixabay jpg
Louis Vuitton jpg
coriandru bun jpg
Plajă din Mamaia foto OPMCTA jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net