Tot ce nu știai despre David Popovici! Cinci secrete ale „regelui” nataţiei mondiale actuale.

Ultima actualizare:

David Popovici a dovedit încă o dată că este stăpânul apelor. El a cucerit titlul european de seniori la 100 m liber cu un nou record mondial! E primul lui record de seniori şi tocmai de aceea, rezultatul înregistrat, 46.86 secunde, este mai important decât medalia de aur. Click! vă prezintă cinci secrete ale celui care este regele nataţiei mondiale actuale.

David Popovici e cel mai tânăr  recordmen mondial de seniori din  istoria probei de 100 m liber
David Popovici e cel mai tânăr recordmen mondial de seniori din istoria probei de 100 m liber

A început înotul la 4 ani. David a ajuns la înot la recomandarea medicului ortoped, care i-a descoperit, la vârsta de 4 ani, o scolioză. Aceasta se putea trata cel mai uşor prin antrenamente de înot, aşa că actualul campion mondial a mers la cursurile de iniţiere şi nu a mai putut fi scos din bazin.

Primul record, bătut la 10 ani. După cum a mărturisit antrenorul Adrian Rădulescu într-un interviu acordat gsp.ro, la vârsta de 10 ani David a stabilit primul record naţional. Acela a fost momentul în care şi-a dat şi copilul seama că poate ajunge ceva în acest sport. Iar la 14 ani, a spulberat totul la Naţionalele de cadeţi: ”A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint şi două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiţie, trebuie să fii chiar foarte bun”, mărturisea tehnicianul pentru sursa citată.

În copilărie se trezea la 5.30 dimineaţa. E deja o axiomă că performanţa în sport nu se poate obţine fără sacrificii, iar David ştie foarte bine lucrul acesta. În primii săi ani de sportiv de performanţă se trezea la 5.30 dimineaţa, pentru a putea prinde culoar liber la bazin, dar pentru a putea ajunge şi la şcoală.

Explozia de bucurie  de după cursă
Explozia de bucurie de după cursă

Fredonează melodii în timpul curselor. David are un mod propriu de a se încărca pozitiv în timpul antrenamentelor: „Ascult muzică, fie înainte, după sau uneori şi în timpul antrenamentului, îmi iau boxa şi o pun pe culoar. Ascult Subcarpaţi foarte des, au melodii care îmi plac, melodii care îmi dau starea potrivită şi melodii pe care le mai şi fredonez în anumite probe lungi”, a dezvăluit Popovici pentru Sports Net.

Are perioade în care renunţă la telefonul mobil. Pentru a se putea concentra doar la înot, David renunţă în unele perioade ale pregătirii la telefon. El îi spune ”detoxifiere” şi a mai aplicat metoda: „Dacă voia cineva să dea de mine, mai repede dădea prin ai mei. A fost o detoxifiere foarte bună! Şi vara asta voi face la fel pentru că urmează foarte multe competiţii şi cred că mediul online nu mă ajută”, spunea el înaintea acestui sezon.

Concurează în alte trei probe

Revenind la performanţa înregistrată la Roma, timpul scos de el, 46.86 secunde, este peste mai bun cu 5 sutimi de secundă faţă de vechea performanţă, stabilită de brazilianul Cesar Cielo în urmă cu 13 ani! 

”Am aşteptat foarte mult această performanţă. Nu ne-am grăbit nicăieri, dar ne bucurăm că am reuşit să o facem înainte de termen. Nu că am fi avut unul. Termenul era să nu ne grăbim, să o luăm pas cu pas. Văd că s-a putut un pic mai repede. Da, întotdeauna cred că se poate înota mai repede. Mai am mult de perfecţionat”, a spus David Popovici după cursă corespondentului ”Gazetei Sporturilor”. El a explicat şi că reacţia de bucurie avută după ce a văzut rezultatul a fost una spontană: ”M-am bucurat foarte tare. A fost euforia făcându-şi efectul. Cred că am făcut mai mult ca o gorilă la final, a fost un instinct animalic”, a mai spus adolescentul care va împlini 18 ani pe 15 septembrie.

David, alături de  ceilalți medaliați
David, alături de ceilalți medaliați

Culmea e că brazilianul Cesar Cielo stabilise în 2009 chiar în acelaşi bazin cea mai bună performanţă din lume: 49.91 secunde. Acum, el l-a felicitat pe român: „Ştiam că această zi va veni... Şi a venit! Felicitări, Popovici! Asta este sportul de înaltă performanţă, evoluţie constantă. Sunt bucuros că am avut acest record uriaş de atâţia ani! Acum momentul este doar al tău! L-ai câştigat şi meriţi! Există un nou cel mai rapid om din lume la 100 de metri stil liber şi este abia la început!”, a scris Cielo pe Instagram.

La aceste Europene, Popovici va mai concura la 200 m liber, 400 m liber şi ştafeta de 4x100 m liber.

La canotaj am luat o «barcă» de medalii

Româncele  au dominat  Europenele
Româncele au dominat Europenele

Canotorii români au făcut spectacol la Campionatele Europene de la München. Ei au câștigat sâmbătă în Germania opt medalii, dintre care cinci de aur și trei de bronz. Titlurile continentale au fost cucerite în probele de dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin, simplu vâsle feminin categoria uşoară și 8+1 feminin. Pe locul al treilea au terminat echipajele de patru vâsle masculin, patru rame masculin și patru rame feminin. România s-a clasat pe locul 2 în clasamentul pe medalii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net