Am căutat aurul sud-africanilor
La doar câţiva kilometri de Soccer City, stadionul care va găzdui finala de azi, se înalţă un alt punct de referinţă al Johannesburgului, Gold Reef City, un parc de distracţii construit deasupra a ceea ce a fost una dintre cele mai profitabile mine de aur din Africa de Sud.
Aproape 50% din rezervele de aur mondiale se găsesc în Africa de Sud, ţara care încasează anual din exportul acestui minereu peste 3 miliarde de dolari.
Primele zăcăminte de aur au fost descoperite la mijlocul secolului al XIX-lea, în apropiere de Johannesburg, iar cum, cu câţiva ani înainte, lângă Cape Town se găsiseră cantităţi impresionante de diamante, Africa de Sud s-a transformat într-un al doilea „El Dorado".
Una dintre minele cele mai profitabile a fost Shaft 14, deschisă în 1887, când în Johannesburg nu exista curent electric şi se săpa la lumina lumânării. Adâncă de 3.500 de metri şi având 57 de niveluri, mina a produs 1,4 milioane de kilograme de aur, aduse la suprafaţă de 30.000 de mineri.
Temperatura din mină creşte cu 1 grad la fiecare 150 de metri, ajungând până la 50 de grade Celsius în punctul cel mai de jos, aşa că erau folosite sisteme de aer condiţionat pentru a se putea lucra.
Mina era un fel de turn Babel subteran, pentru că muncitorii vorbeau peste 50 de limbi diferite, aşa că şi-au creat o limbă proprie, denumită „fanagalo", pe care o foloseau numai aici. Limba avea 2.000 de cuvinte, dintre care un sfert erau înjurături.
Shaft 14 a fost însă închisă acum câţiva ani pentru că, deşi mai avea aur, nu mai era rentabilă, dar şi pentru că devenise extrem de periculoasă, la o explozie din anii '90 murind 1.500 de oameni.
Acum, mina a devenit un fel de muzeu pentru turişti şi găzduieşte unul dintre barurile aflate la cea mai mare adâncime din lume. Localul din subteran poate fi închiriat de oricine vrea să dea o petrecere excentrică în schimbul sumei de 25.000 de euro.
Mina e deschisă publicului până la nivelul 5, aflat la 226 de metri adâncime, dar de la nivelul 17 la 57 e inundată, adică apa nu mai este pompată la suprafaţă aşa cum se întâmpla înainte.
Parte a unui ansamblu de distracţii, Gold Reef City, un fel de Disneyland la scară mult mai mică, mina are în fiecare zi mii de vizitatori, chiar dacă preţul e unul piperat, aproximativ 25 de euro.