Am trăit un moment istoric. Care a fost cea mai călduroasă zi înregistrată la nivel global
În urmă cu numai câteva zile, pe 21 iulie, am trecut cu toții printr-un moment istoric, însă, din păcate, nu a fost deloc unul pozitiv. Mai precis, potrivit informațiilor preliminare de la Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), al Uniunii Europene, se pare că această zi a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată, de-a lungul lumii.
Ziua de duminică, 21 iulie, a impresionat specialiștii, însă nu într-un mod pozitiv. Iar cei dintre noi care am fost nevoiți să facem față caniculei extreme fără a avea la dispoziție aer condiționat am fost chiar și mai puțin impresionați de recordul negativ înregistrat în această zi. Mai precis, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, se pare că ziua de 21 iulie a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, pe plan global.
În cursul acestei zile, temperatura medie a aerului a atins valoarea de 17,09 grade Celsius, de-a lungul globului. Recordul precedent era chiar de anul trecut, când temperatura aerului a fost de 17,08 grade Celsius.
Ziua de duminică a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată
Astfel, recordul stabilit anul trecut a fost depășit chiar în această duminică, potrivit datelor de la Serviciul Copernicus, privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene. Ziua de 21 iulie 2024 a devenit, astfel, cea mai călduroasă zi înregistrată din 1940, anul când au început aceste măsurători.
Din păcate, acest record negativ nu este un fenomen izolat, ci un tipar din ce în ce mai îngrijorător al climei. Începând din luna iunie 2023, potrivit Serviciului Copernicus, vreme de 13 luni la rând, am avut parte de cea mai călduroasă lună de la începutul acestor măsurători.
Din acest motiv au existat și oameni de știință care deja au sugerat faptul că 2024 urmează să fie cel mai călduros an de la începutul acestor înregistrări, depășind anul 2023. Antonio Guterres, secretarul general ONU, spunea anul trecut că omenirea nu se mai află în era încălzirii climatice, ci a intrat deja în era „fierberii globale”.