Anvelopele de iarnă. Ce prevede legislația și când trebuie să le montăm

Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă provoacă anual bătăi de cap șoferilor din România. Mulți dintre ei cred că mașinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă până la 1 noiembrie, în timp ce alții sunt convinși că data limită este 15 noiembrie. Însă, legislația nu se bazează pe o perioadă calendaristică fixă, ci ține cont de condițiile meteorologice și de starea drumurilor.

Cauciucuri de iarnă.
Cauciucuri de iarnă.

Ce spune legea

Conform legislației române, toate mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă atunci când pe drum se află gheață, zăpadă sau polei. Astfel, nu există o dată oficială până la care șoferii sunt obligați să își schimbe anvelopele. Aceasta este o informație esențială pe care toți șoferii trebuie să o cunoască, pentru a evita neplăcerile și amenzile.

Pentru a nu fi luați prin surprindere de vremea capricioasă, specialiștii recomandă ca anvelopele de iarnă să fie montate atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Această măsură nu doar că asigură o aderență mai bună pe drumurile alunecoase, dar ajută și la evitarea aglomerărilor de la vulcanizări, care apar de obicei odată cu prima ninsoare.

Totodată, mulți șoferi aleg cauciucuri all-season, considerându-le o soluție convenabilă. Este important de menționat că aceste anvelope trebuie să fie marcate corespunzător pentru a fi utilizate pe drumurile acoperite cu zăpadă.

Specialiștii sugerează ca anvelopele all-season să fie înlocuite la fiecare 3 ani, în timp ce perechile de cauciucuri de vară și de iarnă pot fi folosite timp de 5 ani, cu condiția să fie verificate periodic pentru uzură.

Amenzi pentru nerespectarea legii

Șoferii care circulă fără anvelope de iarnă corespunzătoare riscă sancțiuni severe. Conform legislației, aceștia pot fi amendați cu 9 până la 20 de puncte de penalizare, ceea ce se traduce într-o amendă cuprinsă între 300 și 1.485,03 lei. Este esențial ca toți șoferii să fie conștienți de aceste reglementări, nu doar pentru a evita amenzile, ci și pentru a asigura siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

În concluzie, schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă este o obligație legală și o necesitate de siguranță, mai ales în condiții de vreme severă. Toți șoferii ar trebui să se pregătească din timp pentru sezonul rece, având grijă să respecte legislația și să-și echipeze mașinile corespunzător. Așa vor putea circula în siguranță pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață, fără a se expune la sancțiuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
image png
vouchere de vacanta jpg
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
masina de spalat webp
image png
NUPO   regim de slabire (2) jpg
Dumitru Constantin Dulcan jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net