Care sunt cele mai bune cauciucuri de iarnă și când trebuie echipată mașina pentru sezonul rece 2022-2023

Vremea rece pune stăpânire pe întreaga țară, așa că șoferii trebuie să acorde atenție sporită unui moment foarte important, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, la început de sezon 2022-2023.

Când trebuie să schimbe șoferii cauciucurile de iarnă, pentru sezonul 2022-2023

În primul rând, schimbarea anvelopelor este dictată de temperatură, întrucât siguranța traficului rutier este cel mai important rezultat urmărit. În momentul în care temperatura medie scade sub 8 grade Celsius, șoferii trebuie să încalțe mașina cu cauciucuri de iarnă.

Citește și: Proprietar de Tesla, încuiat în afara mașinii, până când va schimba bateria mașinii!

Campionul de raliu și patronul unei celebre școli de condus defensiv, Titi Aur, a explicat pentru Click! că „pneurile de vară se înlocuiesc cu cele de iarnă când temperatura de afară scade până la 7 grade Celsius. Dacă nu, pe lângă faptul că vei fi amendat, rişti accidente grave. Pneurile de iarnă sunt bogate în siliciu, un material moale, care la temperaturi scăzute devine elastic. Ele au un profil diferit: blocuri mai mari, canale mari de evacuare, lamele care se deschid şi agaţă zăpada. Maşina echipată corect are o mai mare aderenţă, e mai uşor manevrabilă”.

Vezi și: A pornit cu Tesla alimentată de soare, în jurul lumii!

Astfel, chiar dacă legea impune șoferilor ca mașinile să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, dacă drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, conducătorii auto nu ar trebui să aștepte primele căderi de zăpadă pentru a schimba anvelopele, siguranța fiind mult mai importantă decât evitarea unor amenzi, care pot ajunge și la 2.900 de lei.

Care sunt mai bune: anvelopele all seasons sau cele de iarnă? Ce spun experții auto

Pentru a evita cheltuielile suplimentare, mulți șoferi preferă, în loc de cauciucuri de iarnă, să cumpere modele tip all-season. Acestea au semnul specific anvelopelor de iarnă, fulgul de nea suprapus pe contul unui munte și literele M+S, însemnând „mud & snow”, adică sunt utile în caz de noroi sau zăpadă. 

Astfel, la controalele din trafic, anvelopele all-season trec de inspecția agenților de la rutieră. Totuși, aceste anvelope se tocesc mai repede, fiind utilizate tot anul, deci necesită o înlocuire mai rapidă. Astfel, economiile nu sunt semnificative. Două rânduri de anvelope, iarnă și vară, montate fiecare pe propriul set de jante, îi vor scuti pe șoferi de cheltuieli.

Nu rata nici: Șoferii români, dezlănțuiți pe Reddit! Tema care i-a înfierbântat

În primul rând, scoaterea unui cauciuc de pe jantă, montajul noii anvelope pe jantă și echilibrarea ridică, de două ori pe an, costurile. Mai mult, viața fiecărui cauciuc este redusă și, astfel, șoferul va fi nevoit să achiziționeze anvelope noi mai rapid.

Așadar, o cheltuială mai consistentă, realizată o dată, la început de sezon 2022-2023, pentru opt cauciucuri, patru de iarnă și patru de vară, și opt jante pentru acestea, va asigura o reducere a cheltuielilor viitoare. Schimbarea va fi mai ieftină și mult mai rapidă, fiind binecunoscute cozile de la vulcanizări atunci când șoferii au nevoie să pună cauciucuri de iarnă.

Citește și: Atenție șoferi! Noul proiect de lege al codului rutier aduce avantaje surprinzătoare

Dezavantajele bat avantajele în cazul anvelopelor all season. Sunt acceptate de lege și singurul avantaj este că pot fi folosite tot timpul. Dar anvelopele all season își fac treaba iarna doar până când apare zăpada sau poleiul. Nu au aceeași cantitate de cauciuc natural și dioxid de siliciu, exact caracteristicile care dau valoare unei anvelope de iarnă. În plus, cele all season sunt folosite tot timpul anului, deci se tocesc mai repede”, a declarat, pentru Click!, Sorin Ene, pilot de drift.

Când beneficiezi de cele mai bune oferte

Alte criterii de selecție în alegerea anvelopelor de iarnă sunt coeficientul de aderență, frânare și zgomot. Site-ul fiecărui comerciant serios de cauciucuri de iarnă deține un set de filtre pentru selectarea celor mai bune caracteristici. Astfel, șoferii trebie să țină cont că anvelopele de iarnă vor fi mai scumpe în extra-sezon, însă, începând cu luna noiembrie, piața va fi aprovizionată.

Vezi și: Vacanță de coșmar! Concluziile unui turist despre șoferii români din Grecia

Urmăriți ofertele, mai ales cele de Black Friday, la jumătatea lunii noiembrie, și selectați un model produs cât mai recent, în funcție de DOT-ul anvelopelor. De exemplu, dacă anvelopa are un DOT 1022, înseamnă că acel set de cauciucuri a fost produs în săptămâna a zecea a anului 2022.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net