Au investit 14.000 € într-o fermă de struţi! Afacerea de nota 10 pusă pe picioare de o familie din Vrancea

Afacere de nota zece! O familie din Vrancea a decis să ridice o fermă de struţi, în urma unei vacanţe petrecute cu câţiva ani în urmă la Braşov. Acolo, Răzvan şi Cătălina au găsit în meniul unui restaurant carnea păsării exotice, scrie “Weekend Adevărul”. Tinerei i-a plăcut gustul şi de aici a pornit ideea de a înfiinţa o crescătorie de struţi.

Cătălina îşi răsfaţă  unul dintre  struţii favoriţi. Foto: adevarul.ro
Cătălina îşi răsfaţă unul dintre struţii favoriţi. Foto: adevarul.ro

Răzvan şi Cătălina Neagu sunt doi vrânceni în vârstă de 35 de ani. El este de meserie mecanic, iar ea lucrează în domeniul amenajărilor interioare. 

În 2017, viaţa avea să li se schimbe, după ce cuplul a plecat în excursie la Braşov. Într-una dintre zilele de concediu, cei doi s-au oprit la un restaurant unde în meniu era trecută o specialitate gătită din carne de struţ. Dacă Răzvan s-a abţinut, Cătălina a comandat o porţie, în ciuda faptului că preţul era destul de piperat, 100 de lei, şi i-a plăcut mult preparatul. După două - trei luni, Răzvan a început să caute oferte pe internet. Mai în glumă, mai în serios, a găsit la Deva o crescătorie de struţi şi a luat legătura cu fermierul respectiv. 

Răzvan şi  băieţelul familiei,  printre pui. Foto: adevarul.ro
Răzvan şi băieţelul familiei, printre pui. Foto: adevarul.ro

Au ajuns la 30 de păsări

Aventura a pornit prin achiziţionarea a cinci păsări la preţul de 90 de euro exemplarul. „Cu ajutorul unchiului meu, am cumpărat câţiva pui, rasă africană, în vârstă de o lună. Am început să investesc în ţarc, iar ulterior am mai cumpărat cinci struţi. În anul următor am mai achiziţionat zece şi aşa am ajuns la 20 de capete“, îşi aminteşte Răzvan.

Au urmat investiţiile serioase - un incubator, un eclozor şi chiar un tractor, care să ajute la cultivarea şi recoltarea plantelor din meniul păsărilor. Tânărul a fost uimit de rata de creştere a struţilor: în trei luni de la eclozare, aceştia ajunseseră deja la o înălţime de 1,20 metri. Păsările nu mănâncă prea mult, Cinci struţi nu consumă mai multe furaje decât o vacă. „Întreaga investiţie, cu struţi şi utilaje, ne-a dus la 14.000 de euro. După un an şi jumătate, primii struţi au început să facă ouă, pe care, la început, le-am dat prietenilor. Mi-am dat seama că aveam în faţă o afacere adevărată“, povesteşte Răzvan Neagu. În ferma sa cresc în prezent peste 30 de struţi, care vor fi valorificaţi pe trei paliere: ouă pentru consum, vânzarea de pui şi, începând cu anul viitor, carnea. 

Păsările africane  s-au adaptat  perfect în Vrancea. Foto: adevarul.ro
Păsările africane s-au adaptat perfect în Vrancea. Foto: adevarul.ro

«Am găurit oul cu bormaşina»

Mulţi români sunt reticenţi când vine vorba despre ouă sau carne de struţ, deşi aceste produse sunt foarte sănătoase. Răzvan are însă clienţi fideli. Un ou care cântăreşte 1-1,2 kilograme se vinde cu 100 de lei, iar un kilogram de carne - cu 150 de lei. „Carnea de struţ nu semănă cu cea de pasăre, de vită sau de porc. Are gustul ei, e roşie şi foarte fragedă. Băiatul nostru nu prea mănâncă, în general, carne. Cea de struţ îi place însă foarte mult”, spune proprietarul fermei. El speră să-şi extindă afacerea şi să renunţe la meseria de mecanic, iar în viitor se gândeşte serios la export. 

„Încă de la început ne-a plăcut mult carnea”, completează Cătălina. “Îmi aduc aminte că prima friptură am făcut-o simplă, pe grătar. La prima omletă, am găurit oul cu bormaşina. Este o afacere profitabilă, dar trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. În primii ani doar faci investiţii“, încheie soţia lui Răzvan.

Vulpe omorâtă de struţi la o fermă din Gorj

Foto: Facebook / Struţăria lui Marcel
Foto: Facebook / Struţăria lui Marcel

Episod de necrezut! Recent, la o fermă din comuna Roşia de Amaradia (Gorj), o vulpe care venise să atace păuni a fost ucisă de struţi. „Este adevărat. Vulpea a intrat la păuni, iar struţii s-au aruncat pe ea şi au omorât-o”, explică Marcel Negrea, proprietarul struţăriei. “Bravo lor, o să le dau o porţie dublă de ovăz! Uitaţi-vă şi o să vă convingeţi: cei mai buni câini sunt struţii. În America, păsările astea sunt câini de pază“, adaugă Negrea.

Fermierul a absolvit Facultatea de Metalurgie şi lucrat în Hunedoara, la Combinatul Siderurgic, apoi s-a întors în comuna natală. Crescătoria din comuna Roşia de Amaradia a fost înfiinţată de peste 20 de ani şi se bucură de mulţi vizitatori. Gorjeanul a cumpărat iniţial o familie de struţi, după care numărul păsărilor originare din Africa a tot crescut. Marcel Negrea valorifică ouăle, dar şi carnea cu colesterol redus. Carnea de struţ conţine mult fier, vitamina E şi un conţinut scăzut de grăsimi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net