David Popovici, lecție de omenie. Gestul lui a emoționat o lume întreagă

Ultima actualizare:

Campionul mondial David Popovici (19 ani) a avut parte de o dimineață emoționantă. Susținător al programului #SperanțaNuMoareDeCancer,  dezvoltat integral din fonduri proprii MedLife încă de la lansare, David Popovici și-a donat în urmă cu câteva luni o medalie de suflet în semn de speranță pentru copiii bolnavi de cancer. Astfel, un panou cu 100 de fundițe aurii confecționate din medalia lui David Popovici a fost expus în cadrul Institutului Clinic Fundeni pentru a fi dăruite celor care înving boala cruntă.

Sportivul a vizitat copiii bolnavi de cancer internați la Institutul Clinic Fundeni și a oferit primele 20 de fundițe aurii copiilor care au supraviețuit luptei cu această boală, devenind Campioni al Speranței.

Fundițele dăruite astăzi sunt doar o parte dintre cele 100 de bucăți realizate din medalia pe care David Popovici a obținut-o anul trecut la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin și pe care a donat-o în cadrul programului cunoscut sub numele #SperanțaNuMoareDeCancer. Alte 80 de fundițe, expuse astăzi într-un panou la Institutul Clinic Fundeni, își așteaptă campionii.

David Popovici: „E important să avem cât mai multe finanțări pentru astfel de programe”

Sunt un campion, dar asta doar pentru că am reușit să ating peretele mai rapid decât alții. Eu înot rapid, dar consider că responsabilitatea mea și a tuturor de fapt este să-i ajutăm pe ceilalți atunci când putem. E important să avem cât mai multe finanțări pentru astfel de programe cum este cel demarat de MedLife. Ei au făcut primul pas și cred că și statul ar trebui să se implice mai mult că principal finanțator”, a declarat David Popovici, campion la natație și Ambasador al Speranței în cadrul programului de testare genetică dezvoltat de clinică privată de sănătate.

Popovici a fost așteptat cu multă emoție la Institutul Clinic Fundeni. A dat mâna cu adevărații campioni și învingători ai cancerului și și-a făcut timp să viziteze secțiile de copii diagnosticați cu această cruntă maladie. Campionul a venit la eveniment însoțit de mama lui care l-a vegheat de la distanță și a purtat un tricou simplu, cu fructe și legume, semn că se hrănește sănătos.

Gestul lui David Popovici vine în susținerea programului #SperanțaNuMoareDeCancer care, la un an de la lansare, a ajuns la aproximativ jumătate din numărul estimativ de copii diagnosticați cu cancer anual. În cadrul programului, pacienții pediatrici recent diagnosticați cu cancer beneficiază de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi pot alege cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.

Orice campion trebuie să aibă în spate o echipă care îl va îngriji și îl va trata. Rolul MedLife, prin acest program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, este de a ajută medicii oncologi pediatri, în cazul de față echipa de la Institutul Clinic Fundeni, să aibă toate informațiile necesare, cum ar fi prognosticul pacientului, profilul tumorii, astfel încât să ofere cele mai potrivite tratamente țintite. Toți ne dorim același lucru: ca pacienții să fie vindecați și să devină în final campioni ai speranței”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și șeful Laboratorului de Genetică și Biologie Moleculară.

Programul gratuit de testare genetică pentru copiii diagnosticați recent cu cancer dezvoltat de această clinică se bucură de colaborarea cu majoritatea oncopediatrilor din țară, iar cele mai multe probe au fost transmise de Institutul Clinic Fundeni. Prof. Dr. Anca Coliță evidențiază importanța încadrării corecte a severității bolii pentru a oferit pacienților șansa optimă la un tratament personalizat.

Diagnosticul genomic înseamnă că noi cunoaștem inamicul, că reușim să știm mai bine care sunt particularitățile inamicului pe care trebuie să-l învingem, iar lucrul acesta este extraordinar de important în lupta cu cancerul. Avem foarte mulți pacienți care sunt bine. Pentru mulți dintre ei am fi ales alt tratament în lipsa acestor teste genetice puse la dispoziție. Copiii prezenți astăzi aici (n.r.: care au primit fundițe aurii de la David Popovici) au câștigat multe medalii pentru că fiecare zi a fost o luptă pe care au învins-o”, a declarat prof. dr. Anca Coliță, manager al Institutului Clinic Fundeni și președinte al Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

Copiii recent diagnosticați cu cancer pot fi în continuare înscriși în programul #SperanțaNuMoareDeCancer de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant prin completarea unui formular și prin încărcarea dosarului medical pe pagină: https://www.medlife.ro/speranța-nu-moare-de-cancer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net