De ce oamenii devin mai agresivi vara. Explicațiile unui criminalist: „Fierbe sângele în ei”

Studiile realizate de-a lungul anilor plasează comportamentul agresiv al oamenilor în legătură directă cu temperaturile ridicate. Organismul uman generează adrenalină ca răspuns la căldura excesivă, ceea ce poate duce la agresivitate ca efect secundar, explică cercetătorii. România a cunoscut în această vară destule episoade în care oamenii s-au manifestat cu furie. Litoralul s-a dovedit chiar un adevărat focar al nebuniei. Specialiști în psihologie și criminologie spun că un factor declanșator este canicula, dar și convingerea unora că litoralul e un tărâm fără reguli, cu distracții fără limite.

image

Vara, sezonul marcat de accidente și violențe

Temperaturile extrem de ridicate, atmosfera încărcată, lipsa de autocontrol și lejeritatea cu care fac controalele oamenii legii, dar și agitația și intensitatea care se creează la malul mării duc la comportamente ieșite din comun, soldate cu victime. Litoralul devine astfel un tărâm fără reguli, în numele distracției fără limite.

Specialiștii au o denumire și o explicație pentru faptul că majoritatea atrocităților se petrec atunci când disconfortul termic este ridicat. Dacă pe o persoană fără probleme psihice căldura o irită și o determină să ia măsuri în acest sens, pe un individ agresiv îl declanșează ca pe un foc de armă.

Căldura, cauza favorizantă

„Întotdeauna există niște cauze favorizante, cum ar fi temperatura exagerat de mare. Canicula poate fi un factor declanșator, iar oamenii puși în situații extreme nu mai gândesc. Deshidratați, cu o stare de disconfort, oamenii cu probleme psihice clachează în astfel de situații, fierbe sângele în ei, devin irascibili”, a declarat pentru „Adevărul” colonelul (r) Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

El a explicat și ce poate face o potențială victimă, pentru a scăpa de un agresor.

„Psihologia nu e ușoară, însă există câteva reguli de bază. Îi ocolim, îi evităm, iar dacă nu se poate asta, atunci măcar nu îi provocăm. Ei sunt numai cu monologul lor în cap, așa că nu avem altceva de făcut decât să ne eschivăm, chiar să ne cerem scuze, să le dăm dreptate, ne facem mea culpa, ca să nu îi alimentăm”, a spus psihologul criminalist.

El i-a criticat pe polițiștii constănțeni care vara își iau concedii, deși ar trebui să fie mai vigilenți ca oricând, cu atât mai mult cu cât, pe lângă agresorii locali, vară de vară, numărul acestora se dublează prin venirea turiștilor.

„Vigilența trebuie să fie maximă, cei care asigură ordinea să fie la datorie, nu să își ia concedii și să vină detașații să muncească în locul lor. Eu, când eram în Poliție, nu aveam niciodată voie să îmi iau concediu vara, la fel și colegii mei, tocmai pentru că vara vin pe litoral toți nervoșii. În aceste condiții, acum am ajuns să fim pe cont propriu, să umblăm cu ochii în patru”, a mai afirmat specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net