Ei concurează duminică la preselecţia naţională Eurovision, semifinala 2!
Weeekend de foc pentru concurenţii la preselecţia naţională Eurovision. Sâmbătă şi dumincă sunt programate cele două semifinale.
1. Ovidiu Anton
"Cânt de când mă ştiu şi sunt prieten cu scena de la 6 ani. Am studiat chitara şi pianul la şcoala de muzică, iar din dorinţa de a compune şi a interpreta muzica rock, în 1998 am înfiinţat trupa Carpe Diem alături de care am concertat în ţară şi străinătate până în 2002.În 2003 am câştigat locul 2 la secţiunea interpretare Mamaia cu o piesă proprie, în 2004 -2006 am fost şef de promoţie al Şcolii Vedetelor Ediţia a 2-a, în 2005 am reprezentat România la Cerbul de Aur, din 2008 până în 2012 am fost solistul trupei Pasager, alături de care am participat la Selectia Nationala Eurovision 2010. În 2012 părăsesc grupul Pasager împreună cu chitaristul Cain Grigoriu şi particip din nou la Selecţia Naţionala Eurovision cu piesa proprie, "I walk alone", iar faptul că interpretarea mea a fost cea mai apreciată şi lăudată de membrii juriului cât şi experienţele anterioare m-au convins ca anul acesta să compun din nou pentru aceasta competiţie."
"Run away with me" Muzică, text: Ovidiu Anton
2. Leticia
Leticia s-a născut în Ţara Haţegului şi a urcat pe scena la vârsta de 3 ani. A participat la Selecţia Naţională Eurovision 2011, clasandu-se pe locul al 5-lea.
"Experienţa Eurovision a însemnat foarte mult pentru mine, atât ca imagine, cât şi ca recunoaştere artistică. Totul se desfăşoară la un nivel foarte performant, cu oameni profesionişti, de aceea îmi doresc să repet experienţa şi să reprezint România la finala internaţională.De jumatate de an lucrează cu echipa That's Right Production, cea care a compus şi melodiile înscrise la Eurovision anul acesta. Piesa "We are one" a fost gândită special pentru acest concurs, iar mesajul ei este unul special: toţi suntem egali, indiferent de statutul social, politic, etnic sau orientarea sexuală; iar melodia "What is your problem, boy?" s-a vrut a fi o melodie cu atitudine, diferită faţă de stilul muzical ce se produce în România.
"We are one" Muzică & Text: Radu Alexandrescu, Sandu Ştefan
3. Mosquito
Mosquito înseamnă solistul Florin-Silviu Iordache alături de trupa sa. Florin s-a născut pe 28 mai 1988, la Bucureşti, iar prima trupă a adunat-o la 14 ani când a ieşit pe scenă pentru prima oara. Cântăreţul a participat la o emisiune-concurs, fiind finalist în cea de-a doua ediţie a showului. Apoi a colaborat cu trupa Krypton, ca solist vocal, timp de aproape trei ani. Printre colaborările sale se numără şi cea cu Direcţia 5, după plecarea lui Toni Şeicărescu.
Începând cu luna august a anului 2012, Florin face parte şi din trupa Avenue, cu care concertează frecvent, atât în cluburile din Bucureşti, cât şi la evenimente private prin ţară.
La finalul anului 2012, Florin a intrat în echipa Mosquito Production, o echipă de muzicieni tineri dar experimentati şi câştigători ai Eurovisionului în 2011 - Gabriel Băruţă şi Alexandra Ivan au compus "Change" pentru Hotel FM.
"Feel the same" Muzică: Gabriel Băruța Text: Edi Enache
4. Alin Văduva
În palmaresul lui Alin Văduva sunt peste 50 de premii obţinute la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. În anul 2006 participă la Festivalul Mamaia unde cu îndrăgita melodie "Copacul", compusă de Jolt Kerestely, obţine locul 2 la seciunea interpretare. După această perdormanţă au urmat numeroase apariţii tv, iar în anul 2008 reprezintă România până în semifinalele festivalului Cerbul de Aur.
Ulterior, fiind o fire creativă, Alin începe să compună şi devine solist principal în trupa Quantum Leaps.De aproape un an a început o colaborare frumoasă cu o echipă de profesionişti alături de care lucrează la punerea în scenă a showului pentru piesa "Storyline" cu care va participa la selecţia naţională Eurovision 2013. "Am hotărât să particip anul acesta la Eurovision datorită feedback-ului poyitiv primit din partea fanilor pentru piesa "Storyline" sau "Poveste". Este o piesă foarte frumoasă cu care rezonez şi în care cred foarte mult", declară Alin.
"Storyline" Muzică, text: Kevin Borg, Simon Gribe, Aidan O'Conner
5. Renee Santana
Renee Santana, nepoata faimosului Carlos Santana, s-a născut în Mexic acum 23 de ani, este o fire energică şi spune despre ea ca este o femeie puternică, obişnuită să deţină controlul, iubeşte muzica şi animalele şi dacă nu ar fi fost cântăreaţă ar fi vrut să devină biolog marin.
Al Mike, adică Mihai Alexandru a fost prezent de zece ori în finala naţionăla Eurovision mai intâi cu Nicola 1992 cu piesa "Balerina", apoi "Doar amintiri" 1994, "Undeva departe" 1996, " I feel good" 1999, "I do" 2002, iată că în anul 2003 câştigă selecţia cu piesa "Don't break my heart" interpretată de Nicola, şi reprezintă România la Eurovision în Letonia, la Riga, ocupând locului 10. Interesant aici este faptul că turcoaica Sertab, cea care a câştigat Eurovisionul din acel an, a declarat la conferinţa ei de presă, cu 3 zile înainte de finală, că ii place piesa României şi în loc să-şi cânte piesa ei, aşa cum se obişnuieşte, în faţa sutelor de ziarişti, a cântat piesa lui Mihai Alexandru.
Au mai urmat două selecţii naţionale la care a ocupat locul 3 cu piesa "Brand new feeling" 2006 avându-l coautor pe Mark Pfeling (Belgia) şi textier pe Jamie Winchester (Irlanda), solistă fiind Dora şi locul 6 cu trupa Pacifica cu Leo Iorga şi piesa "Prea mici sunt cuvintele".
"What is love" Muzică: Mihai Alexandru Text: Alexandra Niculae, Mihai Alexandru
6. Diana Matei
Teoria şi premiile nu fac doua parale fără o carieră.Pentru mine, cariera s-a deschis cu turnee în toate colţurile lumii.
"Ce cânt? Aici vine partea cea mai frumoasă, pentru că nu am constrangeri: muzică modernă, cover-uri, jazz, dar şi muzică lăutarească autentică şi folclor. Pe scurt numai muzică bună, pentru că vorba aceea, îmi dă mâna. Cu sau fără modestie, despre vocea mea s-au spus şi se spun numai lucruri bune. Argumentul drag mie este dorinţa unui artist de legendă, Demis Roussos, de a imprima un album alături de mine. Astăzi am 30 de ani şi planurile mele nu se opresc aici pentru că am multe de spus. Să batem palma! Să vină aplauzele!"
"Ma Ma He" Muzică & Text: Diana Matei, Gabriel Alexandru
7. 9 Gardens
Formatia a fost infiinţată în 2007 în Elveţia. Solistul Cary Shields şi Dan Secheli, tobe, s-au întâlnit în Elveţia şi au început un proiect muzical. După un an se alătură proiectului Florin Stefan, chitară şi astfel se infiinţează formația 9 Gardens. Radu Iaszberenyi, bass şi voce, se alătură trupei 9 Gardens..
"All for naught" Muzică: Cary Shields, Dan Secheli, Florin Ştefan, Radu Iaszberenyi Text: Cary Shields
8. The Zuralia Orchestra
The Zuralia Orchestra, înfiinţată în 2011, este un grup de 12 muzicieni experimentaţi, recunoscuţi atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional ce combină trompetele cu tuba, toba, vioara, darbuka, acordeonul, vocile celor 3 solişti şi, bineînţeles, clarinetul. Formaţia interpretează sub îndrumarea lui Aurel Mirea un nou gen de muzică fusion ce combină folclorul românesc şi muzica autentică gipsy cu jazz, reggae, latino sau muzică orientală, vrăjind cu spectacolele lor nenumăraţi iubitori de muzică.
Membrii formaţiei The Zuralia Orchestra au participat de-a lungul carierei lor, individual sau cu alte formaţii, la numeroase festivaluri de muzică şi evenimente din România şi din străinătate. De asemenea, ei au colaborat în diverse ocazii cu mari artişti de talie internaţională (putem menţiona aici şi deschiderea concertelor lui Goran Bregovic de la Cluj şi Târgu Mureş de anul trecut şi anterior, concertul cu Boban & Marko Markovic). Formatia lucrează în această perioadă la albumul de debut, album ce va conţine melodii compuse şi orchestrate de Relu împreună cu membrii orchestrei.
"Sukar Transylvania" Muzică & Text: Aurel Mirea
9. ABCD
ABCD se diferențiază în piața muzicală românească prin multe elemente dar, dincolo de orice, se diferențiază prin unicitatea solistei. Cristina, cunoscută publicului ca fiind vocea trupei IMPACT timp de 12 ani, este singurul producător muzical de sex feminin din Romania, fiind totodată cantautor/compozitor/textier/interpret pentru o serie de artiști români.Compozițiile sale au atras atenția atât a publicului român cât și a celui străin, ea fiind în spatele mai multor piese de succes internațional, precum SASHA LOPEZ - ALL MY PEOPLE (piesă premiată cu mai multe discuri de aur și platină la nivel global).Eurovision 2013 reprezintă momentul de debut al trupei ABCD, preselecția din 13 Feb. fiind și prima apariție în fața camerelor de vederi.Cristina este singurul interpret din cadrul competiției EUROVISION 2013 care va canta pe 3 voci - în seara preselecției (nr. 13 Feb) a aflat că este însărcinată, urmând să dea naștere unor gemeni în luna octombrie!
"Final de război" Muzică: Cristina Haios, Gabriel Maga Text: Cristina Haios
10. Elena Cârstea
Elena Cârstea este o solistă de muzică pop, compozitoare şi textieră română. A absolvit în anul 1981 liceul Pedagogic din Sibiu şi încă de la 16 ani şi-a format primul grup alături de Ioan Gyuri Pascu. Formaţia celor doi s-a numit «Trandafirii negri». A cântat de mic copil alături de sora sa în formaţii muzicale şcolare. Colaborează cu grupul Star 2000 a lui Petre Geambaşu pentru un turneu în Emiratele Arabe Unite.
In perioada 1982-1986, este solista formatiilor Cornel Varban şi Alexandru Wilmany. Compune piesa "Ochii tai" care devine un mare succes.
Din 1990 a efectuat turnee în SUA, Germania, Canada, Marea Britanie. A susţinut peste 3.000 de concerte şi a participat la numeroase emisiuni radio şi TV.
În 1996 semneaza albumul de versuri «Poezele pentru Vipi», ilustrat de Ştefan Popa Popas. Din 1994 este director artistic la Complexul artistic Vox Maris. In 1999 infiinţează şi este preşedinte de onoare al Sindicatului Interpreţilor şi Compozitorilor Liberi Profesionişti.De-a lungul carierei obţine numeroase premii printre care: premiul publicului la festivalul «Melodii 83» cu piesa «Ochii tai»; locul I la festivalul Izmir, Turcia în 1995; locul I la Coven, Irlanda; PREMIUL III -Egipt-cu piesa-"Every time u walk away" în 1998; locul I pentru piesa gelozie, Vilnius, Lituania si locul II pentru piesa Noi şi alte numeroase distincţii.
"Spinning" Muzică: Elena Cârstea Muttart, Cristian Faur Text: Elena Cârstea Muttart
11. Narcis Iustin Ianău
„Mă numesc Narcis Iustin Ianău şi am 17 ani. Sunt din Bacău şi de mic copil mi-a plăcut muzica. Am început să cânt de la o vârstă fragedă, şi, din cate îmi amintesc, prima dată cand am cântat a fost la vârsta de cinci ani, în corul bisericii. Cântecul ales a fost "My heart will go on", iar cei care m-au auzit au fost plăcut surprinşi. Eu, copleşit de emotie, am început să plâng în timp ce cântam, iar acela a fost cel mai frumos lucru care mi s-a întamplat până acum.Prima dată când am cântat pe o scenă adevărată, aveam 15 ani şi am făcut un duet cu un tânăr, la Ateneul din Bacău. Am fost surprins să văd că oamenii care nu mă cunoşteau mă aplaudau şi m-am simţit în al şaptelea cer.Apoi, în 2011 am participat la un concurs de talente, unde m-am clasat pe locul doi. Dupa aceea, am cântat la multe evenimente publice sau private şi la show-uri TV, în România şi în străinătate. De atunci, îmi dezvolt cariera muzicală şi cânt în concerte şi la evenimente. În prezent, studiez la Liceul de Artă „George Apostu" din Bacău„.
"Seven" Muzică: Dan Horațiu Dumitraș, Narcis Iustin Ianău Text: Narcis Iustin Ianău
12. Claudiu Mirea
În 2006 a fost convins de prietena sa de atunci să se înscrie la un concurs de talente, a plecat la Bucureşti şi a început să ia şi primele lecţii de canto cu profesoara Crina Mardare. Nu a câştigat concursul dar era hotărât să-şi ia revanşa. Doi ani mai târziu, în 2008, Claudiu urca din nou pe scena aceluiaşi concurs. De data asta a câştigat, alături de alţi doi concurenţi.
A cunoscut oameni importanţi din show-bizz şi, fiind atras de viaţa Bucureştiului, a rămas. A format repede un nou band cu care cânta cover-uri în diverse pub-uri din Capitală.
În 2011, artistul a simţit din nou nevoia de provocare şi s-a înscris la un alt concurs de talente, fiind concurent în echipa lui Horia Brenciu.
Imediat după această experienţă, Claudiu i-a cunoscut pe băieţii de la K1. S-au văzut, s-au plăcut şi au hotărât să colaboreze. În iunie 2011, a lansat piesa "Nu sunt stresat", în colaborare cu Stevie Bass. Melodia este un antidot împotriva stresului cotidian. Apoi a schimbat registrul şi, în luna octombrie a acestui an, a venit pe piaţă cu melodia "Te iubesc de nu mai pot". O declaraţie de dragoste în care, cu siguranţă, se regăsesc toţi cei care iubesc. Acum Claudiu lucrează deja la o a treia piesă cu cei de la K1 Production iar, în paralel, cântă cu trupa lui de cover-uri, Power Station, în cluburile din Bucureşti şi la diverse evenimente.
"I feel so high" Muzică, text: Daniel Alexandrescu, Claudiu MireaI
13. Andrei Leonte
Andrei este primul câştigător X Factor România. Experienţa pe scena şi-a câştigat-o cu ajutorul multor încercări de a razbi in industria muzicală, Andrei fiind încă din 2006 finalist la un alt concurs naţional televizat.
Cu acest prilej a şi reuşit să işi convingă familia de intenţiile sale serioase de a face muzică şi de dorinţa de a se muta la un liceu de arte, chiar dacă asta a însemnat eforturi foarte mari din partea tânărului, acest pas fiind făcut în ultimii 2 ani de liceu.
Paralel cu studiul, urmează numeroase implicări în proiecte atât locale (trupe de coveruri, cu care se înscrie la Cerbul de Aur şi Eurovision în 2009 respectiv 2010) cât şi naţionale şi un contract cu o casa de discuri.
La scurt timp după confirmarea naţională datorită concursului pe care l-a câştigat, Andrei lansează două piese "din bucuria de a face muzica", aşa cum declară el, iar apoi lansează primul single cu videoclip din cariera sa, care s-a bucurat de succes. În continuare Andrei are planuri mari, înscriindu-se la Eurovision cu 3 piese urmând, simultan, să îşi lanseze şi următorul single.
"Paralyzed" Muzică: Mike Eriksson, Johnny Sanchez, Michael James Down Text: Jonas Thander, Mike Eriksson
14. Cristian Prăjescu
Cristian Prăjescu, un tânăr romaşcan de 16 ani, numit de specialişti ca fiind un "Bryan Adams al României", cu un palmares bogat în trofee şi premii la toate concursurile naţionale de muzică uşoară la care a participat.
De mic studiază vioara, timp de 8 ani de zile şi apoi chitara, care reprezinta ulterior pasiunea sa. Actualmente cursant al clubului "Lucky Dance" din Roman, la secţiunea canto. Îşi doreşte să fie solistul propriei sale trupe şi munceşte pentru îndeplinirea acestui vis.
"The best thing in life is to love" Muzică & text: Sergiu Rudichi
15. Georgiana Moraru
Georgiana Moraru, pe numele de scena JuL, a avut o mare pasiune pentru muzică încă din copilărie. A studiat canto, muzică uşoară în Galaţi, timp de 3 ani, iar la 12 ani a susţinut primul spectacol şi a dat primele autografe. După nenumărate colaborari muzicale, în anul 2010 se alătura trupei HI-Q pentru o perioadă de aproximativ un an.
După încetarea acestei colaborări, se înscrie la facultatea de Muzică, secţia Pedagie Muzicală şi se hotărăşte să pornească în cariera solo, colaborând cu DJ Allexinno şi Starchild pentru piesa "Rihanna Song", care s-a bucurat de un mare succes în afara ţării.Între timp leagă o colaborare frumoasă cu trupa Bere Gratis, iar în luna noiembrie a anului trecut, lansează piesa "Wake me up", compusă de talentatul Viky Red, finalist al selecţiei Eurovision 2012, piesa cu care se înscrie în selecţia de anul acesta.
"Wake me up" Muzică: Victor Bouroșu
16. PHASER
Trupa PHASER există de 6 ani, dar in formula actuală activează de un an.
Dacă ar fi să ne descriem în trei cuvinte, acestea ar fi: ENERGIE, PASIUNE şi DINAMISM.Stilul adoptat este POP-ROCK cu influenţe electronice.
"Pour toi et pour moi" Muzică: Florin Pop-Magda, Tinu Vidaicu, Lucian Oprișan, Arnold Birta, Carina Dumitru, Radu Racz, Corian Păun Text: Dumitru Carina