Fabrica de zahăr Bod, pe cale de dispariție. Sindicatele acuză o escrocherie mascată
Fabrica de zahăr Bod, una dintre cele mai vechi și tradiționale unități de procesare a zahărului din România, din județul Brașov, se află într-un moment critic, cu perspective sumbre. Conform reprezentanților Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, fabrica ar putea fi tăiată și vândută ca fier vechi, iar terenul ar putea fi transformat într-o zonă imobiliară, scriu cei de la Antena 3. Aceste acuzații vin într-un moment în care industria zahărului din România se află într-o continuă scădere, iar sindicatele susțin că autoritățile nu au reacționat corespunzător.

O afacere imobiliară sub masca investiției în producție
Fabrica de zahăr Bod a fost închisă de mai mulți ani, însă în 2022 a fost achiziționată de antreprenoarea Mihaela Neagu prin intermediul societății Best Achiziții SRL. Sindicatele acuză că scopul real al achiziției nu a fost reluarea producției de zahăr, așa cum se promitea inițial, ci dobândirea terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Autoritățile au fost avertizate încă de la acea vreme, solicitându-se garanții pentru continuarea activității de producție și păstrarea locurilor de muncă, însă acestea nu au fost solicitate.
Sindicatele denunță faptul că, în loc să redeschidă fabrica, Mihaela Neagu a importat zahăr din Ucraina și l-a ambalat în pungi etichetate cu marca fabricii de la Bod, inducând în eroare consumatorii. Această practică a fost denunțată de Sindalimenta, care atrage atenția asupra unei posibile escrocherii, în care statul nu a intervenit pentru a proteja interesele consumatorilor și ale industriei locale.
O industrie în declin
Sindicaliștii subliniază că industria zahărului din România a suferit o erodare semnificativă în ultimele decenii. Din cele 33 de fabrici de zahăr existente în 1990, doar două mai funcționează astăzi. Cele două unități care au supraviețuit sunt fabrica de la Roman, deținută de grupul austriac Agrana, și fabrica de la Ludus, aflată sub conducerea Mihaelei Neagu. În acest context, sindicatele subliniază că, în ciuda promisiunilor de reindustrializare ale Guvernului, fermierii români sunt afectați de politici agricole deficitare, iar suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr s-au redus drastic.
În plus, sindicatele atrag atenția asupra lipsei unor politici sustenabile pentru agricultură pe termen lung. În trecut, terenuri agricole importante din zona Bod au fost transformate în zone intravilane, iar în locul culturilor de sfeclă au apărut construcții imobiliare. Aceste schimbări au avut un impact devastator asupra producției de materie primă pentru industria zahărului.
Impactul asupra agriculturii
Fermierii români sunt din ce în ce mai penalizați, iar suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr scad din cauza condițiilor climatice dificile și a lipsei de irigații. Sindicaliștii subliniază că acest declin poate avea un impact devastator asupra industriei alimentare din România, iar acest fenomen poate duce la o criză de materii prime. Astăzi, România este nevoită să importe 80% din carnea de porc și să reducă substanțial producția de legume și fructe, cum ar fi roșiile, ardeii sau usturoiul, comparativ cu acum 15 ani.
Sindalimenta consideră că nevoia urgentă de a sprijini fermierii români și industria alimentară locală este crucială pentru evitarea dependenței excesive de importuri și pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru economia românească.