10 lucruri importante despre îngrijirea pielii pe timp de vară

Ultima actualizare:

Folosim creme cu factor mic de protecţie, mergem la solar „ca să căpătăm puţină culoare”, păşim cu picioarele goale la piscină – sunt doar câteva dintre greşelile pe care le facem pe timp de vară. Toate duc la probleme mai mult sau mai puţin grave ale pielii, unele iremediabile. Medicul dermatolog Amalia Anghel ne spune ce înseamnă o piele frumoasă, sănătoasă, şi ce măsuri de îngrijire e bine să luăm pe timp de vară.

1. Ce înseamnă o piele frumoasă? 

Pielea noastră spune multe despre noi şi stilul nostru de viaţă. O piele îngrijită, sănătoasă, trebuie să fie: lipsită de imperfecţiuni, fără semne şi pigmentări, suplă, elastică, fermă, hidratată, uniformă, cu textură bună, strălucitoare, dar nu lucioasă. „Etalonul e pielea bebeluşului. E o piele curată, fermă, sănătoasă. Putem spune că pielea e frumoasă şi la 40 de ani, chiar dacă natural avem riduri. O piele sănătoasă nu e lipsită de riduri, să nu confundăm cu estetica. Îmbătrânirea e naturală, normală, însă există o serie de factori care accelerează acest proces. Primul este soarele, apoi fumatul, poluarea, stilul de viaţă”, explică medicul dermatolog.

Medic dermatolog Amalia Anghel
Medic dermatolog Amalia Anghel

2. Îngrijeşte-o, dar fără să exagerezi 

Este importantă demachierea zilnică, îngrijirea cu produse dermatocosmetice adaptate nevoilor şi tipului de ten,  aplicarea zilnică a cremei cu factor de protecţie. Pe timp de vară, însă, nu se folosesc soluţii astringente, exfoliante, pentru că sensibilizează pielea, care va fi mai predispusă pigmentării. „Există aşa-numita «pigmentare postinflamatorie»: orice roşeaţă în piele înseamnă o hiperactivare celulară şi rişti să te pigmentezi”, spune dr. Amalia Anghel. 

3. Igiena

Medicul nu recomandă nici igiena exagerată şi spălarea pielii cu produse agresive, care ne distrug filmul hidrolipidic protector. „Nu trebuie să fim sterili, trebuie să fim curaţi şi cu imunitate puternică, astfel încât să nu se agaţe de noi toate bacteriile”, adaugă specialistul.

4. Tratamentele

Cum soarele ne usucă pielea, pe timp de vară sunt recomandate tratamentele hidratante. „Există mezoterapie, fillere, lasere... o mulţime de procedee. O soluţie pe care o recomand este o injectare cu acid hialuronic, care corectează ridurile şi hidratează pielea în profunzime, efectele menţinându-se până la 9 luni. 

5. Cum să ne bronzăm inteligent

„Nu există bronzare sănătoasă, inteligentă. Bronzul nu e bun pentru piele, înseamnă hiperactivare de melanocit, celula care produce melanina. Dar soarele nu activează ţintit doar melanocitul, activează şi keratinocitul. Pielea se usucă, devine mai aspră. În plus, epitelioamele sunt tumorile keratinocitare. Cu cât te expui mai mult timp la ultraviolete, cu atât te predispui la apariţia acestor epitelioame. Se poartă pielea albă! Este mult mai frumoasă şi mai elegantă”, susţine dr. Amalia Anghel. 

6. Solarul, o invenţie periculoasă

Potrivit medicului dermatolog, „solarul este cea mai mare tragedie de pe faţa pământului”. Asta din cauză că are o cantitate de ultraviolete extrem de mare şi o doză de eritem imensă. „Gândeşte-te că stai 5 minute la solar şi pleci roşie ca racul, ceea ce nu se întâmplă niciodată la o expunere de 5 minute la soare. Acolo este o bubuială de ultraviolete şi, conform studiilor, creşte extraordinar de mult incidenţa cancerelor de piele”.

7. Nu folosi cremă cu factor de protecţie mai mic de 50! 

Pe piaţă există o mulţime de tipuri de produse cu factor de protecţie: spray-uri, creme, loţiuni, uleiuri. Toate fac acelaşi lucru, diferenţa e de textură. Cu adevărat important e numărul factorului de protecţie de pe ambalaj. El arată nivelul de protecţie şi puterea de filtrare a razelor ultraviolete. „Cele cu factor maxim blochează 95-97% din ultraviolete. Cele cu SPF 20, spre exemplu, le blochează în proporţie de doar 35-50%. Pentru mine nu există decât cremă cu SPF 50! Păi scopul acestor creme este de a limita interacţiunea ultravioletelor cu pielea, pentru că ele produc degrade la nivelul pielii care se traduce în timp cu riscul de cancer de piele. Iar dacă vreau să blochez interacţiunea, trebuie s-o blochez semnificativ, nu în procent de 35%”.

8. Crema se reaplică o dată la 3 ore

Efectul oricărei creme cu factor de protecţie se menţine 2-3 ore. După care, trebuie reaplicată. Există formule de spray sau pudră care se aplică extrem de uşor şi de rapid. Nu e neapărat nevoie să ai pielea curăţată, e important să creezi acel film de protecţie.

9. Îţi trebuie cremă cu factor de protecţie şi la calculator

Persoanele care se feresc de soare închizându-se în birou, crezând că sunt în siguranţă, se înşeală. Lumina albastră produsă de ecranul calculatorului sau al telefonului e şi ea aproape la fel de dăunătoare precum ultravioletele. „Noi nu suntem expuşi doar la UVA şi UVB, suntem expuşi şi la infraroşu, şi la lumina albastră. De aceea există acum fotoprotecţie împotriva acestei lumini. Pacientul cu melasmă care stă 8 ore pe zi în faţa monitorului va avea pigmentare agravată. Eu aplic fotoprotecţie în fiecare zi a vieţii mele!”, susţine medicul. 

10. Nu umblaţi desculţe la piscine! 

Vara, de la ştranduri şi piscine, putem lua o serie de boli de piele, de la conjunctivite, iritaţii şi înroşiri ale pielii, până la ciuperci pe torace sau la picioare. Nu umbla niciodată desculţă prin astfel de locuri publice, mai ales la duş, unde e mediu cald şi umed!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Nava fluviala de pasageri Mogosoaia acostata in fata fata Palatului Navigației anul 1980  jpg
targ jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
vlad pascu declaratii tribunal jpg
banner carmen iohannis png
elon musk gettyimages jpg
saima azfal KAT jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net