A furat inima unui rege și a distrus un regat. Cine este femeia seducătoare care a avut zeci de amanți
Lola Montez era o femeie de rând ce îşi dorea faimă, avere şi adoraţia bărbaţilor bogaţi şi puternici. Viața sa pare a fi scenariul unui film. Pe numele ei real, Eliza Gilbert, femeia se născuse în Irlanda, în 1821, ca fiică a unui soldat englez căsătorit în grabă cu o fată de 14 ani. Câțiva ani mai târziu, Lola Montez avea să devină amanta regelui Bavariei și cea care a distrus un regat.
Eliza Rosanna Gilbert, contesă de Landsfeld, s-a născut pe 17 februarie 1821 într-o familie anglo-irlandeză, fiind fiica Elizei Oliver și a lui Ensign Edward Gilbert. La scurt timp, tatăl ei a murit de holeră în India, unde fusese repartizat ca ofițer în armata britanică, mama sa (care avea 19 ani atunci) s-a recăsătorit cu locotenentul Patrick Craigie, iar Eliza a fost trimisă în Marea Britanie, la studii.
A devenit dansatoare profesionistă
Cu toate că ținea la noua sa fiică vitregă, pe locotenentul Patrick Craigie l-a îngrijorat foarte mult comportamentul ei ciudat. Așa, la doar 11 ani, Eliza a ajuns într-un internat din orașul Bath. În 1837, adolescenta, care avea acum 16 ani, a fugit cu locotenentul Thomas James și s-a căsătorit cu el în secret, după ce a aflat că mama sa avea în plan să o mărite cu un judecător mult mai în vârstă decât ea.
Însă, cuplul s-a separat cinci ani mai târziu la Calcutta, în India, cel mai probabil din cauza infidelităților Elizei. Ea a devenit dansatoare profesionistă, luându-și numele de scenă Lola Montez, creând o identitate fictivă, susținând că era o dansatoare spaniolă. În iunie 1843, a debutat la Londra cu un spectacolul numit „Lola Montez, dansatoarea spaniolă”. Acesta nu a fost bine primit de către public, fiind recunoscută de către o femeie ca soția infidelă a lui Thomas James.
Asta, însă, nu a oprit-o pe tânără. Un an mai târziu, Lola Montez și-a făcut debutul pe scena pariziană ca dansatoare în opera „Le Lazzarone” a lui Fromental Halévy și a devenit cunoscută pe mai multe scene din Europa, mai ales după ce a interpretat spectacolul său original „Dansul Păianjenului”.
A avut zeci de amanți
Lola Montez era o femeie seducătoare și fura cu ușurință inima oricărui bărbat. Ea se folosea de farmecul său pentru a atrage atenția bărbaților puternici și influenți, având de-a lungul timpul zeci de amanți, iar printre cei mai cunoscuți se numără compozitorul Franz Liszt, scriitorul Alexandre Dumas, editorul Alexandre Dujariei și chiar regele Ludwig I al Bavariei.
S-a întâlnit și a avut o aventură cu Franz Liszt, el fiind cel care a introdus-o în cercul lui George Sand. După mai multe spectacole în diferite capitale europene, s-a stabilit la Paris, unde a făcut cunoștință cu Alexandre Dumas. Tot în Paris l-a întâlnit pe Alexandre Dujarier și a început o relație cu el, relansându-și în acea perioadă și cariera de dansatoare. Mai târziu, Dujarier a fost deranjat de un articol scris de Le Meuse, în care este menționat că Lola nu știe să danseze. După ce l-a provocat la duel, Dujarier a fost ucis.
Cu ajutorul lui Dujariei, Lola a cunoscut alte personalități celebre, precum Victor Hugo, Honoré de Balzac sau George Sand. Bărbatul era îndrăgostit nebunește de ea, așa că îi accepta orice și îi oferea cadouri scumpe. Lola era geloasă și posesivă, îl acuza mereu de infidelitate, iar uneori îl bătea cu biciul ei și îl amenința că îl va părăsi dacă nu îi satisfăcea toate poftele.
A devenit amanta regelui Ludwig I al Bavariei
După decesul acestuia, Lola a plecat la München, unde a atras atenția regelui Ludwig I al Bavariei, care avea atunci 60 de ani și, bineînțeles, era căsătorit. De asemenea, s-a zvonit că, atunci când cei doi s-au întâlnit prima dată, Ludwig a întrebat-o în public dacă sânii ei sunt reali, iar răspunsul dansatoarei a fost un gest provocator: și-a smuls hainele de pe ea pentru a demonstra că sunt naturali. Ea a devenit amanta acestuia, lucru care i-a nemulțumit pe mulți dintre funcționarii și politicienii regelui.
Ludwig a făcut-o „Contesă de Landsfeld” cu ocazia următoarei lui zile de naștere, pe 25 august 1847, și, odată cu titlul, i-a acordat și o pensie destul de consistentă. Relația dintre cei doi nu a fost bine primită nici de poporul bavarez, care o considera pe Lola o femeie ușoară, mai ales că scandalurile în care era implicată și comportamentul ei extravagant au contribuit la întărirea imaginii negative pe care o avea în societatea bavareză.
Lola a avut o uriașă putere politică, iar abilitatea ei de a-l manipula pe suveran a fost atât de mare încât ministrul Karl von Abel a fost demis pentru că se împotrivise ideii ca dansatoarea să primească naționalitatea bavareză și titlul de contesă.
În februarie 1848, nemulțumirea populară s-a transformat în revolte violente împotriva ei și a regelui Ludwig I. Sub presiunea mișcărilor revoluționare, în data de 20 martie 1848, el a abdicat în favoarea fiului său, Maximilian al II-lea, iar Lola a fugit din Bavaria. Se pare, însă, că, relația regelui cu extravaganta dansatoare nu a luat sfârșit aici, femeia continuând să-i scrie scrisori și să-i ceară ajutor financiar.
Deși a avut numeroase relații după despărțirea de primul ei soț, Thomas James, Lola Montez nu a divorțat de acesta, iar căsătoria lor era încă legală în Marea Britanie. După o scurtă ședere în Elveția, unde a așteptat în zadar ca Ludwig să i se alăture, Lola a făcut o excursie în Franța și apoi s-a mutat la Londra la sfârșitul anului 1848. Acolo s-a întâlnit și s-a căsătorit rapid cu George Trafford Heald, un tânăr ofițer de cavalerie care primise recent o moștenire, pe 6 august 1849.
S-a stins din viață la 39 de ani
Deoarece nu aveau voie să se căsătorească, Lola având deja un soț, noul cuplu a fost forțat să fugă din țară pentru a scăpa de o acțiune în instanță introdusă de mătușa bărbatului, care o acuza pe dansatoare de bigamie. În 1850, după ce au locuit o vreme în Franța și Spania, timp în care tânăra l-a înșelat frecvent cu alți bărbați, iar el fiind gelos și violent, obișnuia să o bată, George a murit înecat încercând să salveze un copil căzut într-un râu.
Între 1851 și 1853, tânăra a evoluat ca dansatoare și actriță în estul Statelor Unite, unul dintre marile ei succese fiind spectacolul „Lola Montez în Bavaria”. În 1857, Lola a început să susțină o serie de prelegeri morale în Marea Britanie și America și și-a petrecut un timp într-o misiune de salvare a femeilor căzute pradă prostituției, iar trei ani mai târziu, a început să se simtă din ce în ce mai rău din cauza agravării sifilisului de care suferea de mult timp.
În data de 17 ianuarie 1861, la vârsta de 39 de ani, Lola Montez s-a stins din viață din cauza unei pleumonii, în timp ce se afla la Brooklyn și a fost înmormântată în cimitirul Green-Wood.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!