Alertă medicală în Europa. Boala care a făcut victime la granița României. Ce animal o transmite

O nouă amenințare asupra sănătății publice a apărut în Europa, semnalând pericolele asociate cu o boală rară, dar mortală. Începând cu sfârșitul anului trecut, răspândirea acestei boli s-a accelerat, cu cinci cazuri mortale raportate în Ungaria, o țară aflată la granița cu România. Despre ce boală este vorba, cine o transmite și cum se manifestă veți putea afla citind acest articol.

animale shutterstock jpg

Despre ce boală este vorba și cum se manifestă

Boala în cauză este psitacoza, cunoscută și sub numele de febra papagalică, o infecție bacteriană care poate afecta grav sănătatea umană. Avertismentele emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citate de newsweek.ro, subliniază gravitatea situației și necesitatea de a lua măsuri de precauție.

Deși, în majoritatea cazurilor, psitacoza se manifestă sub formă de boală ușoară, cu simptome precum dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane, aceasta poate evolua rapid spre complicații severe.

Cum se transmite această afecțiune

Boala se transmite, în principal, prin mușcătura unei păsări bolnave sau prin contactul cu secrețiile acesteia. Cu toate acestea, în ultimul an, s-a observat o creștere alarmantă a cazurilor de transmitere între oameni.

Unde s-au raportat cazuri de psitacoză

În Europa, cazurile confirmate de psitacoza sunt în creștere, cu raportări din Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Țările de Jos. Numărul de cazuri este în continuă creștere, iar autoritățile sanitare sunt îngrijorate de răspândirea rapidă a acestei boli.

Majoritatea pacienților afectați au avut contact direct sau indirect cu păsări sălbatice sau domestice de companie. Această constatare subliniază importanța igienei și a măsurilor preventive, cum ar fi evitarea supraaglomerării în cuști și menținerea acestora curate.

Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății către deținătorii de păsări

Organizația Mondială a Sănătății face un apel către deținătorii de păsări să fie precauți și să respecte măsurile de igienă adecvate pentru a preveni răspândirea bolii. Într-o perioadă în care atenția asupra sănătății publice este crucială, conștientizarea și acțiunile preventive pot juca un rol crucial în limitarea impactului acestei epidemii emergente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net