Animalul care trăiește 10 mii de ani. Poate fi incendiat, scufundat în alcool, lipsit de oxigen și tot va supraviețui
Știai că există un animal care poate fi incendiat, tratat cu lumină ultravioletă sau scunfundat în alcool, fiert la 105 grade Celsius, ori răcit la zero albsolut (- 273 grade Celsius) și tot va supraviețui? Rezistă celor mai vitrege condiții și poate trăi chiar și 10.000 de ani.
Există atât de multe specii de animale pe planetă, fiecare dintre ele fiind specială în felul ei. De un interes deosebit este acest animal care are abilități extraordinare de supraviețuire. De-a lungul timpului, animalele au evoluat pentru a se adapta la mediul în care trăiesc. Este bine cunoscut faptul că multe specii au abilități de supraviețuire modelate de habitatul lor natural.
Însă, acest animal de care nu multă lume a auzit, surprinde nu doar prin longevitatea sa, ci și prin toleranța extrem de mare la condiții dure. Poate fi incendiat, tratat cu lumină ultravioletă sau scunfundat în alcool, fiert la 105 grade Celsius, ori răcit la zero albsolut (- 273 grade Celsius) și nu va muri. Totodată, poate rezista șa presiuni extreme și poate supraviețui într-un amestec cu %0% apă sărată.
Este vorba despre Artemia salina. Această specie din regnul crustaceelor, a atras, de-a lungul timpului, atenția specialiștilor. Nu este întâlnită în apele oceanelor, ci în apa sărată a lacurilor. Sunt creaturi extrem de mici, lungimea lor nu depășește 15 mm și se hrănesc cu alge. De asemenea, femelele nu au nevoie de un partener pentru reproducere.
Artemia salina trăiește 10.000 de ani
Atunci când condițiile nu sunt cele mai propice pentru a depune ouă, femelele depun cochilii dure pe care oamenii le numesc „chisturi”, iar atunci când condițiile sunt favorabile, depun ouă a căror coajă este extrem de subțire.
Astfel de chisturi au fost descoperite în urmă cu mulți ani în zona Great Salt Lake din America, de o echipă de exploatare a petrolului. În urma cercetărilor, s-a descoperit că acestea sunt capabile să reziste la deshidratare extremă de până la 97%, relatează Atlas Geografic. Ulterior, se opresc toate procesele de viață și intră într-o stare de repaus – anhidrobioză (fenomen ce poate fi descris ca o stare între viață și moarte).
Și totuși, cel mai interesant lucru este faptul că, în urma studiilor, pe baza datarii cu radiocarbon, aceste chisturi s-au dovedit a fi vechi de 10.000 de ani.