„Asasinul de Anul Nou”, criminalul român care a ucis câte un copil patru ani la rând, în noaptea de Revelion

Ultima actualizare:

La sfârșitul anilor ’80, un bărbat analfabet din Buzău a terorizat întreaga ţară, după ce a omorât timp de patru ani la rând în noaptea de Revelion. Victimele sale au fost patru copii cu vârste de 13 şi 14 ani. Așa a devenit Grigore Uruc cunoscut ca „asasinul de Anul Nou”.

Grigore Uruc, criminalul care a ucis numai în noaptea de Revelion / Foto: Arhiva Click!
Grigore Uruc, criminalul care a ucis numai în noaptea de Revelion / Foto: Arhiva Click!

Grigore Uruc, un bărbat analfabet din Buzău, a fost un criminal în serie care, patru ani la rând, a ucis câte un copil orfan de Revelion și ajunsese, spre sfârșitul anilor ’80, să-l îngrijoreze până și pe Nicolae Ceaușescu. Este cunoscut în istoria judiciară românească drept „asasinul de Anul Nou” și a fost penultimul infractor condamnat la moarte de justiția din România.

Victimele sale erau doar copiii, nu mai mari de 14 ani. În fiecare an, timp de patru ani la rând, un copilaș avea să își piardă viața în noaptea de Revelion. Prima victimă a lui Grigore Uruc a fost Cerasela Dimineț, o fată de 14 ani, un copil al străzii, care depindea de mila celor care treceau prin apropiere. Era data de 2 ianurie 1985 când, pe o stradă din Buzău, a fost găsit trupul sfârtecat al copilei. Ucigașul a înjunghiat-o cu brutalitate de 24 de ori, în total, după cum au descoperit medicii legiști. În ciuda faptului că ucisese biata fata cu prima lovitură, autorul continuase să înfigă cuțitul în trupul fără viață.

Tot medicii legişti au fost cei care au constatat că teribila crimă a fost săvârşită în noaptea de Anul Nou. Deși judiciariștii Miliției au declanșat o anchetă la scurt timp după tragedie, la vremea respectivă nu existau camere de supraveghere, baza de date computerizate sau analize ADN, așa că făptașul era greu de găsit. Nicolae Ceaușescu a cerut ca dosarul să fie tratat cu seriozitate.

Își alesese noaptea de Revelion, o dată care putea avea o însemnătate pentru el 

Un an mai târziu, milițienii au înregistrat un nou omor, tot de Revelion. Un alt copil al străzii, un băiat în vârstă de 13 ani, a fost găsit mort în zona Şcolii Generale nr.4 din Buzău. Inițial, s-a presupus că moartea băiatului a fost provocată de câinii, trupul său fiind sfâșiat de haite, însă, legiștii au descoperit că acesta fusese înjunghiat tot de 24 de ori. Astfel că, a fost omorât cu aceeaşi armă, iar autorul crimei este acelaşi cu cel ce i-a curmat viaţa Ceraselei Dimineţ, iar un alt lucru în comun era faptul că era tot un copil orfan. Nici de data aceasta nu a fost descoperit autorul celor două fapte.

Timp de încă un an, ancheta a bătut pasul pe loc, iar anchetatorii așteptau cu groază noaptea de Anul Nou. Chiar dacă erau în gardă și se așteptau să se întâmple o altă nenorocire, în anul 1987, Grigore Uruc a ucis un alt băiețel, în vârstă de 14 ani, care trăia pe străzile Buzăului, Cosmin Gruiu.

A treia victimă a „asasinului de Anul Nou” a fost, cum v-ați dat probabil seama, omorât cu nu mai puţin de 24 de lovituri de cuţit. Specialiștii au realizat atunci un profil psihologic al criminalului, ajungând la concluzia că ucidea din plăcere și că alegea noaptea de Revelion, dată ce ar fi putut avea o semnificație pentru el. De asemenea, criminalul avea o armă preferată și își omora victimile dintr-o lovitură, apoi le înjunghia de exact 24 de ori. Din păcate, nici după a treia victimă, bărbatul nu a fost prins.

A fost penultimul condamnat la moarte din timpul regimului comunist

Anul 1988 a fost anul în care „asasinul de Anul Nou” a fost prins de poliţişti, doar că, acesta apucase să ucidă încă o dată. Grigore Uruc a ucis o fată de 13 ani, chiar cu puţin timp înainte de a fi arestat de oamenii legii.

Atunci s-a decoperit că făptașul era, de fapt, un țăran analfabet din comuna buzoiană Ţintaşi, potrivit Gândul.ro. A fost arestat, trimis repede în judecată şi condamnat la moarte prin împușcare. El a fost executat la data de 11 iunie 1988, Grigore Uruc fiind penultimul condamnat la moarte din timpul regimului comunist, ultima fiind cea a soților Elena și Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net