Avertismentul experților. Ce este strict interzis să mănânci de la bufetul de mic dejun al unui hotel

Cu toții suntem de acord că unul dintre avantajele majore ale unei vacanțe petrecute la hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziționat. Cu toate acestea, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să ne petrecem vacanța în camera de hotel, țintuiți de o problemă digestivă cauzată de alimente contaminate.

Ce să evitaţi de la bufetul restaurantelor, foto arhivă
Ce să evitaţi de la bufetul restaurantelor, foto arhivă

Specialiștii avertizează că alimentele lăsate afară toată dimineața pot fi expuse unui risc ridicat de contaminare bacteriană. Este esențial să știm care produse pot fi consumate în siguranță și pe care ar trebui să le evităm.

Deoarece nu ne putem da seama întotdeauna după gust dacă un aliment este contaminat, experții ne sfătuiesc să fim atenți la anumite aspecte, potrivit unui articol de pe yahoo.com, citat de Adevarul.ro. 

„Există diverse microorganisme care pot contamina alimentele și pot fi patogene sau pot produce toxine. De exemplu, în cazul anumitor tipuri de E.coli, salmonella sau listeria, sunt suficiente doar câteva celule pentru a provoca probleme grave în organismul uman”, explică dr. Bryan Quoc Le, cercetător în domeniul alimentar și consultant în știința alimentară.

Astfel, este important să fim vigilenți și să evităm consumul alimentelor care au stat la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp. Alegerea alimentelor proaspete și sigure poate preveni neplăcerile și asigura o vacanță plăcută și fără probleme de sănătate.

Nu va atingeți de alimentele care s-au răcit

Primele alimente asupra cărora avertizează experții sunt cele care, în mod normal, se consumă fierbinți, cum ar fi produsele din carne sau ouăle, dar care nu sunt păstrate la cald.

„Alimentele calde ar trebui să rămână calde, iar cele reci ar trebui să rămână reci. Acest lucru ajută la evitarea 'zonei de pericol', adică a temperaturii în care bacteriile se dezvoltă rapid”, explică dr. Ellen Shumaker, director de informare la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), atunci când alimentele sunt lăsate în „zona de pericol” (între 4,5 și 60 de grade Celsius) pentru mai mult de două ore, germenii care vă pot îmbolnăvi se pot reproduce rapid. La un bufet sau un mic dejun de hotel, alimentele sunt adesea lăsate mai mult decât atât.

Dacă vedeți chiftele, cârnați, șuncă, omletă, quiche sau alte produse din carne și ouă care stau afară fără un aparat de încălzire, este mai bine să le evitați. Aceste tipuri de alimente ar trebui să fie menținute calde cu un dispozitiv precum o plită sau un vas de încălzit.

Evitați produsele lactate și sucurile proaspete care nu sunt refrigerate

Zona de pericol a temperaturii este valabilă și pentru alimentele care în mod normal se consumă reci, cum ar fi produsele lactate și sucurile proaspete, care ar trebui păstrate la frigider sau pe gheață.

Asigurați-vă că produsele perisabile, cum ar fi iaurtul, brânzeturile și mezelurile, sunt păstrate la rece și rămân în afara „zonei de pericol” a temperaturii. Unele legume și fructe pretăiate, cum ar fi roșiile, castraveții, diverse salate și pepenele galben, ar trebui, de asemenea, să fie ținute la rece, deoarece „atunci când sunt tăiate, partea cărnoasă are nivelul de umiditate și pH-ul optime pentru dezvoltarea bacteriilor care pot provoca boli”, explică dr. Ellen Shumaker.

În ceea ce privește sucurile, atât cele proaspete, cât și cele pasteurizate ar trebui să fie la rece. Deoarece sucul proaspăt nu este pasteurizat, prezintă un risc mai mare de a dezvolta bacterii dăunătoare atunci când este lăsat la temperatura camerei.

Sucurile ambalate în cutii, sticle sau alte recipiente cu termen de valabilitate nu necesită refrigerare, potrivit Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA).

Cremele și pachetele de unt ambalate individual nu trebuie, de asemenea, păstrate la rece. Aceste tipuri de cremă au fost tratate pentru a distruge bacteriile, iar sarea din unt îl ajută să își mențină stabilitatea la raft, adaugă Ellen Shumaker.

Evitați fructele și legumele care sunt moi sau greu de curățat

La rândul său, dr. Bryan Quoc Le avertizează că trebuie să fim atenți și la semnele care sugerează că fructele și legumele nu sunt manipulate corespunzător. De exemplu, dacă acestea au margini moi sau dacă prezintă murdărie sau alte materiale pe suprafețe, acest lucru ar putea indica faptul că sunt vechi sau că nu au fost spălate corespunzător.

Pepenele este unul dintre alimentele cele mai periculoase, subliniază specialistul, deoarece coaja sa nu este spălată de obicei la restaurant.

Dacă coaja este deteriorată și prezintă bacterii, acestea se pot răspândi în partea interioară a pepenelui. De asemenea, pepenele poate contamina și alte fructe și legume cu care intră în contact.

„Legumele proaspete, care în mod normal sunt culese de pe jos, cum ar fi salata sau varza, pot acumula multă murdărie și o pot răspândi dacă nu sunt spălate cu grijă”, explică Bryan Quoc Le. „Din cauza murdăriei, pot apărea o serie de microorganisme diferite”, adaugă el.

Germenii cruzi, cum ar fi lucerna sau fasolea mung, ar trebui de asemenea evitați. Acestea sunt cultivate din semințe și fasole în condiții de căldură și umiditate, ideale pentru dezvoltarea E.coli, salmonella și listeria, potrivit FDA. „Dacă doar câteva bacterii dăunătoare sunt prezente în sau pe semințe, bacteriile pot crește la niveluri ridicate în timpul încolțirii”, explică specialiștii.

Evitați platourile comune

Evitați orice aliment de pe un platou comun care nu are o ustensilă de servire. Tava cu fructe poate părea apetisantă, dar dacă observați că nu există nicio ustensilă de servire și că oamenii le ating cu mâinile goale, este mai bine să le evitați.

Specialiștii avertizează că, dacă persoanele respective nu s-au spălat pe mâini după ce au mers la toaletă, au tușit sau și-au suflat nasul, pot contamina celelalte alimente de pe platou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Corina Cusa jfif
image
image
image
image
image
image
sabina poppaea imparatul nero jpg
stat scaun adobestock jpg
neversea 2024 jpg
foto1 litoral jpg
graphicstock silhouettes of happy parents having fun with their children HCPPbesb  jpg
accident parcare digi24 jpg
tsunami spania jpg
pensionari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net