Babele de martie: obiceiuri și superstiții în preajma începutului de primăvară

Ultima actualizare:

Prima zi din martie, ziua de 1 martie, pe lângă sărbătoarea de mărțișor, reprezintă și începutul unei tradiții străvechi: Babele. Alesul Babelor, sau cum îți alegi baba este strâns leagată de superstiții și credințe populare, la început de primăvară.

Babele de martie / Sursă foto: Ileana Horoba Danci
Babele de martie / Sursă foto: Ileana Horoba Danci

Semnificația diferitelor obiceiuri și superstitii legate de babele de martie

Prima zi din luna martie este cea mai importană în șirul superstițiilor Babelor. Ziua de 1 martie se mai numește și ziua Dochiei, cap de primăvară. Se spune că dacă în ziua de 1 martie este timp frumos, atunci primăvara și vara vor fi tot atât de frumoase și roditoare. Dacă ziua de 1 martie e posomorâtă e semn că primăvara nu va fi tocmai caldă, iar vara va fi schimbătoare.

Ziua Babei Dochiei se respecta cu sfințenie în trecut, pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se mai credea și că Baba Dochia are puterea de a feri de înec și de a îngrășa vitele.

O altă supersiție a babelor de martie spune că fetele își leagă norocul în dragoste de ziua pe care și-o aleg și de aspectul acesteia, mai caldă și însorită, mai friguroasă și întunecată.

În unele zone ale țării există obiceiul ca femeile să fiarbă bostan alb și să dea de sufletul Dochiei. Doar așa mai pot lucra câte ceva. În alte zone, din contră, oamenii au cât mai multe activități începute, fiindcă Dochia era o femeie aprigă și din cale-afară de harnică.

În unele sate se organizează clacă de tors, deoarece se crede că torsul este singura activitate permisă.

În Mehedinți există obiceiul ca, în dimineața zilei de 1 Martie, să nu ieși din casă nemâncat, ca să nu fii spurcat de cuc.

Vremea capricioasă de la începutul lui Martie este pusă pe seama caracterului schimbător al babei Dochia. Dacă se încălzește treptat se spune că “Baba Dochia își leapădă cojoacele”, iar dacă ninge și viscolește atunci “Baba Dochia își scutură cojoacele”.

Ce reprezintă babele de martie?

Tradiția românească spune că de pe 1 până pe 9 martie, fiecare om își poate alege o zi (o babă), și că așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va arăta și noul an pentru acea persoană. Așadar, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, acel om este voios și bun la suflet și îi va merge bine tot anul. Dacă este o vreme ploioasă sau cu cer întunecat, acela nu este un om bun și va avea un an cu ghinion.

Cum se aleg Babele? O metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 si 9 martie, la întâmplare. O altă metodă este de a-ți alege baba în funcție de ziua de naștere. Legenda babele de martiespune că dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci și baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 2 iulie, baba lui va fi pe 2 martie, iar dacă data nașterii este formată din două cifre, atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 19 iunie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 1 + 9 = 10, 1 + 0 = 1, deci baba este pe 1 martie.

Și bărbații pot alege această tradiție. Pentru ei însă este rezervat intervalul după 9 martie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net