Călătorește în cele mai fascinante locuri din lume. Aici sunt comorile pământești
Între Ankara, capitala Turciei, și Kars, unul dintre cele mai estice orașe din țară există Eastern Express, două linii de tren care le oferă celor pasionați de călătorit o experiență incredibilă plină de peisaje atât urbane, cât și rurale care merită vizitate din plin mai ales pe timpul iernii.
Frumusețile naturale, cultura, istoria antică și bucătăria lor deosebit de bogată și de diversă sunt doar câteva dintre motivele pentru care Turcia este o destinație preferată de marea majoritate a călătorilor.
Pe măsură ce anotimpul de toamnă ajunge la bun sfârșit, toată țara se transformă într-un paradis al turismului de iarnă, plin cu peisaje urbane și rurale acoperite de troiene de zăpadă.
Citește și: Cea mai bună alegere pentru vacanța ta: peisaje de vis, mâncare savuroasă, shopping și cultură
Pe lângă stațiunile de schi renumite ale țării, Turcia oferă călătorilor pasionați de anotimpul iernii, experiențe speciale în mijlocul orașelor istorice, care sunt și mai evocatoare atunci când stau acoperite sub o pătură de zăpadă.
Una dintre aceste experiențe remarcabile are loc prin intermediul celebrului Eastern Express, care pleacă din Ankara și care trece de-a lungul orașelor frumoase, a munților maiestuoși, a văilor dramatice și care ajunge într-un final la Kars, orașul magic de iarnă amplasat în cea mai estică parte a Turciei.
Mai citește și: Plănuiești o vacanță? Iată unde și cum poți călători în Europa
Atmosferă de vis și o călătorie încântătoare
Pornind din inima Anatoliei și întinzându-se pe aproximativ 1.300 de kilometri până în partea cea mai de est a Turciei, pista Eastern Express este cunoscută pentru priveliștile sale uluitoare.
Eastern Express, cunoscut drept Dogu Ekspresi de către turci, este un tren de noapte, operat de Căile Ferate Turcești.
Traseul este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune rute de tren din lume, iar afirmația a fost făcută de numeroși scriitori și călători. Trenul leagă două orașe istorice, respectiv Ankara și Kars printr-o călătorie fascinantă de aproximativ 25-26 de ore.
După plecarea din Ankara, trenul urmează o rută care trece prin provinciile Kirikkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum iar în final ajunge la destinația finală, Kars. Pasagerii Expresului de Est, cunoscut pentru ruta nostalgică ce trece prin inima Turciei, au ocazia de a vedea gări istorice, de a gusta din specialitățile locale și de a experimenta într-un final peisajele uimitoare venite parcă de pe altă lume.
Trenul include vagoane Pullman și cupetă, iar pe lângă acest aspect, mai are și un vagon cu 14 mese și suficiente locuri pentru 56 de persoane.
Pe lângă opțiunile de a lua masa la bordul acestui tren, unii pasageri își aduc propriile sobe electrice și ibricuri astfel încât să își creeze propriul ambient plăcut.
Pentru a răspunde cererii tot mai mari din ultimii ani, sunt prevăzute două linii de tren separate anume „Expresul de Est” și „Expresul de Est Turistic”.
Cel din urmă, include un vagon de dormit și oprește în 29 de stații. „Expresul de Est” este mai liniștit și nu are vagon de dormit. Acesta oprește în 50 de stații aflate pe traseul său și cu pauze mai mici pe timpul călătoriei.
Ultima oprire: Orașul Kars împreună cu frumusețea lui unică Destinația finală de pe traseul Eastern Express este orașul de iarnă Kars. Acesta este amplasat într-una dintre cele mai estice părți ale Turciei și este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi așezări din regiunea Anatolia. Modelat de numeroase culturi de-a lungul istoriei, orașul aduce vizitatorii într-un alt timp.
Începând de la „urarteni”, aceste meleaguri au găzduit multe civilizații iar printre acestea se numără perșii, romanii de Est, selgiucizii și otomanii. Zona se află pe o rută comercială importantă unde se regăsea odată celebrul „Drum al mătăsii”.
Aici se află și orașul antic Ani, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care a găzduit cândva o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Se crede că orașul antic datează din anul 5.000 î.Hr. Orașul este bine conservat până în ziua de astăzi iar locația este un cadou extraordinar oferit de Kars vizitatorilor săi.
Alte structuri și situri istorice din zonă sunt Castelul Kars, în jurul râului Kars, în timp ce structuri precum bastioane și al doilea pod de piatră servesc ca terase de observare a orașului Kars.
Moscheea Ebul Menucehr, Biserica Sf. Prkich, Biserica Tigran Honents, Mănăstirea Călugărițelor și Muzeul Kars sunt alte locuri suficient de convingătoare. Zăpada frumoasă adusă de anotimpul de iarnă are un rol deosebit de important în activitatea susținută de renumitul centru de schi al orașului Sarikamis, care este de asemenea plin de turiști în această perioadă.
Centrul de schi este renumit pentru zăpada sa care se așterne pe aceste meleaguri sub forma unei pudre de cristal și care oferă drept a treia pistă de schi ca din punct de vedere al înălțimii, din lume. Lacul Cildir, situat la granița Kars-Ardahan, este un alt traseu special pe care îl puteți experimenta în Kars.
Vizitatorii se pot plimba pe lacul înghețat, se pot plimba cu săniile trase de cai și pot observa pescarii care pescuiesc crap pe gheață. Aromele bucătăriei turcești sunt, de asemenea, evidențiate în Kars. Acest oraș din partea cea mai de este a țării ese un paradis gastronomic cu mesele sale unice.
Renumit în special pentru miere și carne de gâscă, Kars se remarcă printr-o varietate de gusturi locale. Dacă întâlniți ashik-uri în timpul mesei, considerați-vă norocos. Această tradiție străveche – povești interpretate de muzicieni și trubaduri – se transformă adesea într-o competiție plină de spirit care este foarte distractivă atât pentru interpreți cât și pentru spectatori.
Tradiție ashik inclusă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO în 2009, este o formă de artă importantă încorporată în memoria culturală a Anatoliei.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!