Când ar putea să dispară oamenii de pe Pământ. Ar putea avea loc o „triplă lovitură” asupra mediului

Un supercomputer avansat a realizat o predicție surprinzătoare privind viitorul omenirii, oferind un scenariu sumbru: în aproximativ 250 de milioane de ani, oamenii ar putea dispărea de pe Pământ. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, schimbările climatice extreme, erupțiile vulcanice și condițiile atmosferice devastatoare ar putea face imposibilă viața pe planetă.

Când ar putea să dispară oamenii de pe Pământ. Foto: arhiva.
Când ar putea să dispară oamenii de pe Pământ. Foto: arhiva.

Studiul, publicat în revista Nature Geoscience, sugerează că în viitorul îndepărtat, suprafețele uscate ale Pământului s-ar putea reuni, formând un supercontinent denumit Pangeea Ultima. Acest supercontinent ar urma să se afle aproape de Ecuator, unde temperaturile ridicate și activitatea geologică intensă ar putea transforma mediul într-un loc nesusținut de viață. Potrivit predicțiilor, temperaturile constante ar depăși 40 de grade Celsius pe întreaga suprafață a noului continent, iar majoritatea regiunilor ar deveni deșerturi aride, scriu cei de la Adevărul.

În plus, suprafața imensă a supercontinentului, care nu ar avea acces direct la oceane, ar suferi efectele unei încălziri extreme. Vulcanii activi ar contribui și ei la intensificarea efectului de seră, eliberând cantități uriașe de dioxid de carbon în atmosferă. Aceste condiții ar face ca aproape 92% din Pangeea Ultima să fie imposibil de locuit pentru mamifere, iar singurele zone care ar putea susține viața ar fi regiunile de coastă și cele polare.

Un alt factor semnificativ este creșterea luminosității Soarelui. În 250 de milioane de ani, acesta va deveni cu 2,5% mai luminos, ceea ce va spori și mai mult căldura pe Pământ, agravând condițiile de trai.

„Triplă lovitură” asupra mediului

Cercetătorii susțin că acest fenomen ar reprezenta o „triplă lovitură” asupra mediului, având consecințe devastatoare pentru viața de pe planetă. Alexander Farnsworth, specialist în schimbări climatice la Universitatea din Bristol, a subliniat că în aceste condiții, viața mamiferelor pe Pangeea Ultima va fi extrem de dificilă.

În fața unui astfel de scenariu, unii cercetători sugerează o soluție extremă: părăsirea planetei. Misiuni de colonizare a altor planete ar putea deveni o opțiune, în încercarea de a găsi un mediu mai favorabil pentru viață.

Cu toate acestea, nu este prima dată când viața pe Pământ este amenințată de asemenea fenomene. În trecut, alte schimbări geologice și climatice au dus la extincții în masă. De exemplu, acum 200 de milioane de ani, formarea altor supercontinente a provocat dispariția unor specii.

Extincțiile vor continua să aibă loc. Viața va găsi o cale, dar este posibil ca această viață să nu semene cu ceea ce cunoaștem acum”, a declarat Hanna Davies, geolog la Centrul de Cercetare German pentru Geologie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regele Carol al II lea si Regina Maria FOTO Profimedia jpg
Venus de Piatra Neamț – Cea mai veche sculptură din piatră descoperită în România  jpeg
image png
miyake jima captura video jpg
GettyImages 542374586 jpg
batalie posada foto historia jpg
horses 2504677 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net