Cum se face plata online cu cardurile de energie? Unde se încurcă mulți români

Ultima actualizare:

Cardurile de energie au fost deja distribuite către 1,7 milioane de gospodării, alte 700.000 urmând să ajungă la beneficiari în perioada următoare, scrie adevărul.ro.

De pe cardurile de energie nu se poate retrage numerar Foto: Facebook
De pe cardurile de energie nu se poate retrage numerar Foto: Facebook

Deși inițial oficialii precizaseră că nu se pot face plăți online cu cardul de energie, ulterior s-a revenit asupra acestei măsuri. Concret, Poșta Română a implementat o aplicație cu ajutorul căreia posesorii cardurilor pot face plăți online. Pentru aceasta este necesar ca beneficiarul să înregistreze o cerere pe site-ul Poștei Române.

Beneficiarii trebuie să știe că după ce a fost accesat site-ul Poștei Române, apare o fereastră pe care scrie „Înregistrare cerere”. Primul pas este să alegeți destinatarul sumei de plată prin selectarea tipului (furnizor de energie sau asociație de proprietari/locatari*) și să introduceți denumirea sau codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia. *În cazul asociațiilor de proprietari/locatari se recomandă utilizarea codului de identificare fiscală (CIF) pentru identificarea mai rapidă a destinatarului plății. Apoi, introduceți codul cardului de energie și codul numeric personal (CNP) al unuia dintre beneficiarii cardului. Codul cardului de energie se află în spațiul destinat informațiilor personale (nume, adresă etc.)

De ce nu s-a putut oferi sprijinul direct în numerar

MIPE spune că a fost necesară abordarea a acestui mecanism pentru a crea posibilitatea ca toate formele de energie să poată fi decontate, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

La 25 ianuarie a început procesul de printare și împlicuire a cardurilor, iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns către beneficiari. În continuare, potrivit calendarului asumat, începând de la 20 februarie se vor efectua plățile pentru facturile curente și restante.

Potențialii beneficiari urmează fie înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

a) Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

b) Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cei care nu au fost eligibili pentru tranșa I, dar vor deveni la momentul întocmirii listelor pentru tranșa II, vor primi cardul de energie în cursul lunii septembrie.

Cum se acordă ajutorul

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cine beneficiază de ajutor

Nu toată lumea beneficiază, însă de aceste ajutoare. Vor primi bani doar pensionarii peste 60 de ani, pensionarii de invaliditate, persoanele cu handicap, dar şi familiile cu alocaţie de susţinere sau cu ajutor social. Trebuie să fie respectată şi o condiţie. Venitul net nu trebuie să depăşească 2.000 de lei.

Cum se utilizează 

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

- venitul minim garantat;

- alocația pentru susținerea familiei;

- statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Au fost tipărite 2,8 milioane de carduri

În prezent, sunt 4 milioane de beneficiari, iar bugetul alocat e de 5 miliarde de lei. Trebuie menţionat că voucherele au o anumită valabilitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net