Care sunt cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius

De la celebra Valea Morții, la Kuweit din Africa de Sud, pe Pământ există anumite zone unde s-au înregistrat temperaturi extreme. De altfel, unul deține chiar și un record mondial, înregistrând peste 55 de grade Celsius. Iată care sunt cele mai fierbinți locuri de pe Pământ.

Death Valley, America de Nord

Death Valley (Valea Morții n.r) se află la cea mai joasă altitudine din America de Nord și este celebră nu doar pentru aspectul său spectaculos, ci și pentru temperaturile extrem de ridicate, deținând un record de temperatură omologat de 56.7 grade Celsius, înregistrată la 10 iulie 1913. Prin urmare, Death Valley este considerat cel mai fierbinte loc de pe Pământ.

Dallol, Etiopia

Cândva parte a Mării Roșii, Dallol din Etiopia a fost numit „poarta spre iad” sau „tărâmul morții” datorită condițiilot greu de suportat. Deși temperatura medie este de 34 de grade Celsius, ele pot ajunge și la 49 și chiar 55 de grade Celsius. Dallol este, de asemenea, unul din cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ. În apropiere este vulcanul Dallol, care a erupt ultima dată în 1926.

Munții Huoyan, China

Munții Huoyan (Munții în flăcări), o zonă de dealuri sterpe şi roșii, situată în regiunea chineză Xinjiang, se spune că au fost creați când Regele Maimuță a răsturnat un cuptor al zeilor și a vărsat jarul din cer pe Pământ. O altă legendă spune că s-au format după ce un erou mitic a ucis un dragon care mânca copii. Cert este că se numără printre cele mai fierbinți locuri din lume. În 2023, aici s-au înregistrat temperaturi la nivelul solului de 80 grade Celsius.

El Azizia, Libia

Înainte ca Death Valley să devină cunoscut ca fiind cel mai fierbinte loc de pe Pământ, recordul era deținut de micul oraș El Azizia, Libia. Pe 13 septembrie 1922, aici a fost înregistrată temperatură de 59 de grade Celsius, fiind considerată cea mai extremă temperatură înregistrată vreodată în ultimele decenii. Însă, acest record a fost pus la îndoială. Astfel că, cel mai fierbinte loc de pe Pământ a devenit, cum am spus, Death Valley.

Deșertul Lut, Iran

Între 2004-2007 și 2009, deșertul Lut, situat în sud-estul Iranului, a cunoscut cele mai ridicate temperaturi de suprafață de pe Pământ. În 2005, datele inițiale au constatat că regiunea a atins 70.7 grade Celsius.

Oodnadatta, Australia

În ianuarie 1960, micul oraș australian Oodnadatta a doborât recordurile naționale când a înregistrat o temperatură de 50.5 grade Celsius. În timpul verii, temperaturile medii ajung adesea în jurul valorii de 26 grade Celsius, iar lunile mai reci ajung la doar 10 grade Celsius. Se spune că există un semn în oraș pe care scrie: „Cel mai uscat oraș, cel mai uscat stat al celui mai uscat continent”, potrivit All That's Interesting.

Mitribah, Kuweit

Cea mai ridicată temperatură înregistrată de stația meteo Mitribah din Kuweit, aflată la aproximativ 90 de minute în afara orașului Kuweit, a fost de 54°C, pe 21 iulie 2016. Lipsa umidității a dus la furtuni de nisip care devin din ce în ce mai intense în fiecare an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale 4 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
tablou monet fbi jpg
iepure iluzie jpg
Banca Transilvania in zece noutati in 2023 Cover Article jpg
index (1) logo webp
parfum aroma cartofi Pol jpg
salata de vinete jpg
Lita Grey, a doua sotie a lui Charlie Chaplin   GettyImages 2638059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net