Castelul blestemat din România! Ce s-a întâmplat aici în ultimii ani
Dacă ne gândim la cele mai faimoase castele din România, fără dar și poate, nimeni nu poate nega că Bran și Peleș sunt o adevărată comoară a țării, adevărate simboluri naționale, cu o istorie bogată. Însă, există un castel la fel de interesant, în care a locuit un om de ştiinţă, care a descoperit și cercetat fosilele de dinozauri pitici din Ţara Haţegului.
Construit în secolul al XIX-lea, castelul Nopcsa din Țara Hațegului, Hunedoara, a fost abandonat la începutul anilor 2000, după ce școala și internatul pentru copii cu nevoi speciale care funcționau aici din perioada comunistă au fost desființate, și de patru ani, se află în șantier. De-a lungul anilor, clădirea monument istoric și anexele sale s-au aflat în conservare, dar acest lucru nu a împiedicat devastarea lor de către localnici, dar și degradările produse din „cauze naturale” odată trecerea timpului, ploi, ninsori și îngheț.
Din 2019, castelul Nopcsa a intrat în șantier, iar constructorii aveau termen 18 luni de finalizare a investiției. „Cea mai mare parte a fondurilor necesare finanțării lucrărilor la Castelul Nopcsa au fost obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei. Din bugetul local au fost alocate alte circa 3,2 milioane de lei”, a informat Consiliul Județean Hunedoara, potrivit Adevărul.ro.
A aparținut celei mai bogate familii din Transilvania secolelor trecute
Au trecut patru ani de când a început restaurarea clădirii istorice, iar castelul Nopcsa este încă în șantier. Lucrările la clădire aproape s-au încheiat, dar în jurul ei, grădina de trandafiri promisă nu a fost realizată, iar mai multe construcții vechi propuse pentru demolare au rămas în picioare. Castelul va deveni spațiu muzeal, iar conform planurilor autorităților județului Hunedoara, o parte din clădirile din jurul lui vor fi reamenajate în scop turistic.
Până în anii 20, castelul de la poalele Retezatului a aparținut celei mai bogate familii din Transilvania secolelor trecute, familia Nopcsa. A fost considerată una dintre cele mai luxoase clădiri din Țara Hațegului, împânzită cu moșii luxoase ale familiilor nobiliare cu origini în Evul Mediu.
În Primul Război Mondial, omul de știință Franz Nopcsa a fost agentul secret al poporului Austro-Ungar, iar castelul a fost folosit în ţinuturile Retezatului, atunci zona de frontieră dintre Transilvania şi România, ca un loc de pornire al misiunilor sale periculoase.
A fost transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale
Franz Nopcsa, care a avut misiunea de a culege informații despre poziția trupelor române aflate în regiune, activa sub numele de Petre Gorlopan, purtând documente false și pretinzând că este păstor în serviciul unor proprietari din Poiana Sibiului. În 1916, Franz Nopcha a încercat să oprească armata română să intre în zona Hațegului, prin Retezat, aruncând în aer drumuri montane și planificând un atac cu explozibil fixat pe versanții Retezatului, într-una din trecătorile pe care credea că le va folosi armata română.
A fost restaurat după război, dar odată întors la castelul său din Săcel, omul de știință a fost ținta răzbunării localnicilor, care l-au atacat cu pietre și furci și au fost la un pas să îl linșeze. În anul 1933, Franz Nopcsa s-a sinucis, într-un hotel din Viena, după ce îşi împuşcase mortal asistentul personal, pe albanezul Bajazid Doda, cel care îi fusese credincios în ultimele decenii de viață.
Din anii '20, castelul său a devenit posesia statului român, fiind ulterior revendicat de o rudă a lui Nopcsa, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost devastat și miile de cărți valoroase din biblioteca sa au fost puse pe foc.
Castelul a fost naționalizat și transformat de autoritățile comuniste într-un internat și o școală pentru copii cu nevoi speciale. Clădirile și anexele sale au fost folosite până la sfârșitul anilor ’90.