Castelul din 1746 care și-a recăpătat frumusețea. Aici se află și un copac de 600 de ani

Castelul Teleki din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, este un loc ce adăpostește povești din trecutul unei familii nobile, dar și martorul unor momente istorice semnificative. Chiar și în zilele noastre, castelul continuă să atragă atenția datorită istoriei sale fascinante și a eforturilor recente de restaurare.

Castelul se află pe o întindere de 11 hectare

Construit în secolul al XVIII-lea, pe un teren care a aparținut unor personalități istorice de renume, precum Iancu de Hunedoara, Matei Corvin și Mihaly Teleki, castelul a fost ridicat între 1746 și 1752 sub conducerea Contelui Pál Teleki de Szék. Importanța sa istorică este certificată de prezența stemei nobiliare Teleki-Haller și de inscripțiile ce datează din perioada construirii. Aceste detalii aduc o notă de nobilime al locului, fiind un simbol al tradiției și al influenței familiei Teleki în Transilvania.

Castelul, cu o întindere de 11 hectare, se prezenta odinioară ca un ansamblu arhitectural impresionant, construit în etape. Locuința principală, cu un design tipic stilului baroc din sfârșitul secolului XVIII, era adăpostul familiei nobiliare, cu săli ce erau decorate cu stucaturi și picturi deosebite. Fiecare cameră avea o tematică proprie, iar culorile folosite în decorul acestora – galben, albastru, roșu și alb – creau o atmosferă elegantă și rafinată. De asemenea, capela castelului, un loc sacru al familiei, era vopsită în alb și decorată cu motive religioase.

Stejarul secular, un alt element remarcabil al domeniului

Castelul Teleki din Posmuș.
Castelul Teleki din Posmuș.

Un alt element remarcabil al domeniului este stejarul secular ce își întinde ramurile pe o fosta pădure de pe domeniu. Cu o vârstă de peste 600 de ani, stejarul rămâne un martor tăcut al schimbărilor din această regiune. Documentat încă din 1406, acesta a fost lovit de două ori de fulger, fiind salvat de contele Teleki Ernő în prima jumătate a secolului XX.

De-a lungul secolelor, castelul a fost martor la evenimente tragice, cum ar fi incendiul din 1824 care a distrus o mare parte din clădire, inclusiv bolțile și turnulețul de la intrare. În 1936, pentru a îmbunătăți curtea interioară, contele Ernő Teleki a apelat la un arhitect din Budapesta pentru a reconstrui o aripă a castelului, dar noile modificări nu au reușit să oprească decăderea clădirii. După naționalizarea din 1945, castelul a fost abandonat și utilizat pentru diverse scopuri, iar în perioada regimului comunist, multe dintre operele de artă și statuile care împodobeau grădina au dispărut.

Castelul Teleki a fost luat sub protecția autorităților

În ultimii ani, Castelul Teleki a fost luat sub protecția autorităților. În 1999, terenul și parcul au fost preluate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar în 2017 au început lucrările de restaurare, finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul a fost completat în 2022, când castelul a fost deschis publicului sub denumirea de „Centrul multicultural Castel Teleki”, devenind un loc important pentru expoziții, conferințe și ateliere de creație. În 2023, administrarea castelului a fost preluată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Astăzi, Castelul Teleki este un simbol al unei epoci trecute și un loc de cult pentru iubitorii de istorie și cultură. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Victoria și Cruz Beckham profimedia 0912860933 (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Castelul Corvinilor (foto;: Pixabay)
bucataria romaneasca pixabay jpg
tokyo istock jpg
test png
kate middleton craciun 2019 gettyimages webp
seikan tunel1 jpeg
roman jpg
partie voineasa shutterstock 568222051 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net