Castelul din România remarcat de regizori români și străini. A fost distrus de Sergiu Nicolaescu când s-au filmat scenele pentru filmul „Mihai Viteazul”
Undeva, la aproximativ 20 de kilometri depărtare de frumoasa cetate medievală a Sighișoarei, se află un castel, una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste din Transilvania. Este vorba, mai exact, despre Castelul Bethlen, remarcat atât de regizori români cât și străini.
De-a lungul secolelor, famiile nobiliare care au trăit în Transilvania au lăsat în urmă locuințele lor, castele mari și mici, fortificate sau nu, toate adevărate bijuterii arhitecturale. Printre acestea, reședința familiei Bethlen a fost remarcată de regizori români și străini, însă se chinuie să își recapete strălucirea de altădată, pierdută în perioada comunistă.
Situat la aproximativ 20 de kilometri de cetatea medievală a Sighișoarei, Castelul Bethlen a fost construit între secolele XIV-XVIII ca reședință nobiliară fortificată, dar de mică amploare. Clădirea reprezintă cel mai important obiectiv turistic din zonă, iar construcția sa este legată de un nobil din familia Bethlen, purtând astfel numele în onoarea lui.
Distrus de Sergiu Nicolaescu
De altfel, castelul l-a atras pe regizorul Sergiu Nicolaescu, acesta filmând aici câteva cadre pentru filmele: „Mihai Viteazul”, „Ultimul Cartuș” sau „Nemuritorii”. Tot legat de arta cinematografiei, ceva mai recent, castelul a fost platoul de filmare pentru alte două filme: „The Nun” 2018 („Călugărița: Misterul de la mănăstire”) și „Werewolf: The Beast Among Us” 2012 („Vârcolacul: Bestia dintre noi”).
Se spune că celebrul castel a fost distrus în timp ce erau filmate câteva scene din pelicula „Mihai Viteazul”, în 1969, atunci când a fost incendiat, dintr-o greșeală pentru care nimeni nu a plătit.
Au vrut să dea foc la ancadramentele, tocurile de la uși, ferestre, poartă și așa mai departe. Nici pentru asta nu a avut autorizație din partea Direcției Monumentelor de atunci, dar când s-au terminat filmările nu mai reușeau să stăpânească focul“, susține administratorul castelului.
Legendele castelului Bethlen
Locul este plin de legende, o mare parte dintre povești fiind inspirate din blazonul familiei Bethlen, șarpele încoronat cu măr în gură, care se află peste tot în castel.
„Obârșia familiei Bethlen este incertă și înconjurată de legende. Se spune că pe vremuri exista aici o mlaștină unde trăia un balaur care înghițea trecătorii. Un războinic al familiei Bethlen, care a participat și la cruciade, a aruncat un măr de aur în gura balaurului și acesta a murit. De aceea, blazonul familiei a devenit un șarpe cu un măr de aur în gură“, se menționează pe site-ul Primăriei Daneș.
Tot de aici aflăm și de existența unei fantome care ar bântui holurile castelului: „Dacă vizitați castelul, aveți grijă: localnicii povestesc de o contesă medievală care nu îl iubea pe soțul ei, ceea ce l-a făcut pe acesta să înnebunească și să bântuie și astăzi holurile castelului!“, susțin reprezentanții Primăriei.
Potrivit unei alte legende, „în prăpastia muntelui Wendchenberg trăia un balaur uriaș cu trup de șarpe care cerea în fiecare săptămână să i se ofere ca jertfă un animal mai mare sau un om. Însă familia Bethlen s-a stabilit în Criș, a construit un castel și i-a ajutat pe oamenii săraci, mai ales în timpul iernii când aceștia nu au avut ce să mănânce. Tot această familie a terminat domnia șarpelui: strămoșul familiei Bethlen, un birjar l-a învins pe șarpe cu ajutorul unui truc... Birjarul a jupuit o oaie, blana acesteia a umplut-o cu var nestins adus din mina de calcar aflată în apropiere și a cusut-o. A aruncat această blană în fața șarpelui care a mâncat-o, însă varul a devenit fierbinte în stomacul acestuia și l-a ucis. De aceea cuprinde blazonul familiei Bethlen un șarpe“, menționează asociația Visit Mureș.