Cât costa o pâine în România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Prețurile pe care niciun român nu le-a știut

Zeci de milioane de oameni și-au pierdut viața în Al Doilea Război Mondial, iar rănile lăsate de acest conflict devastator încă sunt simțite de mulți dintre supravețuitori, ori de către rudele acestora. În țara noastră, se estimează că numărul victimelor ar fi undeva în jur de 800.000 de mii, atât printre militari, cât și civili. Iar prețurile celor mai banale alimente ajunseseră la valori astronomice, care fac scumpirile din ziua de astăzi să pară blânde.

Pâinea ajunsese la 90 de lei
Pâinea ajunsese la 90 de lei

Puțin peste un deceniu trecuse în luna septembrie a anului 1939, de la Primul Război Mondial, iar lumea era din nou aruncată în mijlocul unui conflict devastator. Despre Primul Război Mondial (1914-1918) se spunea la acea vreme că a fost „războiul care a încheiat toate războiaele”, însă, din păcate, realitatea a mers pe o cu totul altă cale. Iar începând cu anul 1939, până în 1945, zeci de milioane de oameni și-au pierdut viața, ca să nu mai spunem că, după îmcheierea acestui conflict, omenirea a rămas sub amenințarea conflictului nuclear vreme de decenii, în timpul Războiului Rece.

Iar chiar și pentru cei care, în aceste condiții incredibil de dificile, făceau tot posibilul pentru a-și continua viața, lucrurile erau mai dificile ca oricând. Potrivit informațiilor oferite de către cei de la shtiu.ro, din 1939, prețurile au explodat, iar alimentele au început să devină o raritate.

Prețurile au explodat în timpul războiului

De exemplu, un kilogram de pâine ar fi costat în 1939 doar 6 lei, iar doar 3 ani mai târziu, prețul urcase la 90 de lei. O creștere uriașă, cotul fiind de 15 ori mai mare! Iar un kilogram de carne de vită costa, în 1939, exact 26 de lei, în timp ce în anul 1942, prețul urcase la 160 de lei.

Toate alimentele au înregistrat creșteri de preț uluitoare. De exemplu, un kilogram de cartofi costa în 1939 doar 4 lei. Câțiva ani mai târziu, în 1942, prețul ajunsese la 26 de lei. Un kilogram de telemea costa în țara noastră, în 1939, 48 de lei. În anul 1942, această brânză ajunsese să coste 400 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
furtuna nori jpg
image
image
image
image
image
image
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
statie de metrou pixabay jpg
fabrica pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net